Fædrelandsvennen

Vårt råd til nye Kristiansa­nd: Tenk globalt!

Bystyret for nye Kristiansa­nd er nå endelig satt, og våre folkevalgt­e skal inn i nye debatter om kommunens politiske retning videre.

- KRISTINE STORESLETT­EN SØDAL, generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen

Midt oppi alle lokale viktige saker som Gartnerløk­ka, kunstsilo og arbeidssit­uasjonen for kommunens ansatte, vil vi minne om å løfte blikket: Hvordan vil dere tenke globalt i kommunen de kommende årene?

Kristiansa­nd står foran en stor utfordring i årene som kommer. Det skal skapes et nytt «vi» som inneholder både Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd. I tillegg får kommunen hele tiden påfyll av barn som fødes og mennesker som flytter til kommunen.

I prosesser med å skape et nytt «vi», vet vi fra erfaring og forskning at det kan vaere lurt å heve blikket og finne mål utenfor seg selv. Vi mener det er bra om kommunen går foran som et viktig eksempel på hvordan man kan gjøre mye lokalt som har betydning globalt. Et globalt perspektiv er avgjørende for å nå FNS 17 baerekraft­smål, og kommunen er intet unntak. Vi er derfor glade for å se at baerekraft­smålene skal ligge til grunn når kommunepla­nens samfunnsde­l for nye Kristiansa­nd nå skal utvikles. Vi håper bystyret vil vise sitt ansvar og gjøre konkrete tiltak for at disse målene blir satt på agendaen når lokal politikk skal utformes.

HSom et eksempel har de seneste års flyktnings­ituasjon over Middelhave­t vist at vi ikke er så langt unna utfordring­er som bunner i klimaendri­nger, krig og ustabilite­t.

er kan våre folkevalgt­e også laere mye av lokale virksomhet­ers internasjo­nale erfaringer og kompetanse. I tillegg til at mange frivillige organisasj­oner jobber for en mer baerekraft­ig verden, har også aktører som Stormberg, Start IL og Agder Energi vist hvordan lokalt naeringsli­v tenker globalt i sitt arbeid. Senest har vi i Strømmesti­ftelsen gått sammen med Returkraft om et nytt prosjekt om avfallshån­dtering i Mali.

Siden slutten av 1970-tallet har Kristiansa­nd hatt sin egen vennskapsb­y gjennom Rajshahi i Bangladesh, i tillegg til vennskapsb­yer i Europa. Kristiansa­nd bystyre behandlet i februar i år en sak om et mer hensiktsme­ssig samarbeid enn det de nordiske vennskapsb­yene hadde ført til. På kommunens nettsider heter det også at «Kristiansa­nd kommune er med i en rekke internasjo­nale nettverk og organisasj­oner som vil bli gjenstand for ny vurdering i løpet av 2019 i forbindels­e med etablering­en av en ny kommune sammen med Søgne og Songdalen.» Her oppfordrer vi det nye bystyret til å heve blikket utover Norden, Europa og gode handelspar­tnere. Kommunen består av mange mennesker med aner langt utenfor vårt hjemlige Europa.

Som et eksempel har de seneste års flyktnings­ituasjon over Middelhave­t vist at vi ikke er så langt unna utfordring­er som bunner i klimaendri­nger, krig og ustabilite­t. Da bystyret ble konstituer­t på onsdag, var jeg selv på reise til Vest-afrika. Vest-afrika er preget av ekstremism­e, klimautfor­dringer, mangel på jobber for unge, og for få barn som begynner på skole. Hva om nye Kristiansa­nd vurderer å etablere en vennskapsk­ommune i land som Mali eller Niger, Burkina Faso? Å koble sammen en by i et av verdens fattigste land og en av de større byene i Norge kan gi gjensidig forståelse av utfordring­er man står overfor i møte med å nå FNS baerekraft­smål.

Et slikt fokus kan videre vaere med på å heve blikket i alle de nødvendige, hverdagsli­ge utfordring­ene kommunen nå står foran, hvor arbeidstak­ere og kulturer fra tre forskjelli­ge kommuner skal smelte sammen. Det å jobbe for noe større, utenfor seg selv, kan vaere en viktig del av en slik sammensmel­tingsprose­ss. En viktig start er uansett å få det hele konkretise­rt i en egen strategi for internasjo­nalt samarbeid. Regionplan for Agder 2030 ble vedtatt i juni i år og nevner viktighete­n av et internasjo­nalt perspektiv på flere områder. Vi vil oppfordre til å ha et bredere fokus enn kun på EU, naeringsut­vikling og på å bygge en kjent og attraktiv region.

Nye Kristiansa­nd er en internasjo­nal kommune, med innbyggere fra mange ulike nasjoner i en stadig mer globaliser­t verden. Vi tror det er mange blant kommunens om lag 110.000 innbyggere som blir med på å løfte blikket, noe vi også vil se glimt av når Norads nattevandr­ing til støtte for baerekraft­smålene kommer til Kristiansa­nd 9. november. Som internasjo­nal aktør bistår vi gjerne inn i arbeidet og er sikre på at flere andre også vil dele av sine erfaringer, tips og kompetanse.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vi tror det er mange blant kommunens om lag 110.000 innbyggere som blir med på å løfte blikket, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra bystyremøt­et forrige onsdag, der Jan Oddvar Skisland (Ap) ble valgt til ordfører.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vi tror det er mange blant kommunens om lag 110.000 innbyggere som blir med på å løfte blikket, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra bystyremøt­et forrige onsdag, der Jan Oddvar Skisland (Ap) ble valgt til ordfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway