Fædrelandsvennen

Rett person i rett jobb

-

Arbeidsliv­et i Norge i per dags dato er basert på hvilke karakterer personen har på skolen. Er karakteren­e gode nok, kommer personen inn på hvilken linje dem vil på universite­tet.

En person som har gode nok karakterer og gjør det bra nok på skolen, kan så å si jobbe med det den vil. Men hvem har bestemt at dette er rette måte å gjøre det på? Hvorfor er loven slik at man skal få jobb ut ifra karakter og innsats man kaster inn på skolearbei­d.

Det sitter mange i dag i systemet i Norge som ikke passer å jobbe med mennesker. Å jobbe med mennesker krever visse verdier og personligh­eter som man overalt kan se at ikke er der eller det trengs mer av det. Tenk å vaere et barn i en barnehage eller på en skole og så opplever man at en laerer ser litt upassende på deg, snakker litt upassende til deg eller tar litt upassende på deg. Slike ting har skjedd før og kan fortsatt skje. En av hovedgrunn­ene til at noe slik skjer er fordi hvem som helst som har hatt gode nok karakterer til å studere til å bli barnehage pedagog eller laerer kan bli det. Hvem som helst! Har man noen måte å finne ut personen egentlig egner seg til å jobbe med barn eller unge? Nei! Man ser om personen har gått på skole og kan det de skal kunne, og kan de det ja men da burde de vaere gode nok til jobben ikke sant?

Men hva om vi kunne forandret systemet og allerede forutsett lenge før hvem som burde jobbe med mennesker? Hva om systemet ikke var basert på karakterer, men basert på personlig egenskaper, verdier og normer, erfaringer og grunnen til at personen vil jobbe i denne jobben.

Dette er en tanke som hele tiden er oppi mitt hode, som hele tiden surrer rundt og irriterer meg. Hvorfor skal hvor gode eller dårlige vi er på skolen bestemme om vi er egnet til å jobbe med et barn på to år eller en ungdom på 17 år?

Mitt poeng med alt dette er at det norske skole systemet i dagens samfunn burde forandres. Gjøres enda bedre! En løsning kunne for eksempel vaert å ha intervjuer før man blitt godtatt på skolen i stedet for å se på hvor godt karaktersn­ittet er.

Er å ha karaktersn­itt en enklere løsning, ja vist er det det, men hvem har bestemt at å jobbe med mennesker bare burde koste en enkel løsning? Vi burde ha komplisert­e og vanskelige måter for å avgjøre hvem som skal få ha en så viktig og essensiell jobb som å jobbe med barn og unge! CHALOTTE VIIG SKJEGGEDAL

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway