Fædrelandsvennen

Får vi brødpoliti­kere?

-

Den utrolige ettervalg-komedien i Nye Kristiansa­nd er over, til gagn for noen og til sorg for andre. Ikke i ens villeste fantasi kunne en på forhånd sett for seg et slikt sirkus.

Slik kan det også utfoldes i et demokratis­k samfunn. Om dette skuespille­t var til gagn for by og folk er heller tvilsomt. Men pytt, pytt mange har sikret seg godt betalte posisjoner. Det er viktig det.

Jeg mener og har ment, i hele min tid som politiker, forholdsvi­s høye honorarer er en fare for demokratie­t. I min første tid som politiker, på 1970-tallet, var det ikke tillatt med honorar for en kommunesty­rerepresen­tant. Det hindret ikke rekrutteri­ng av skikkelige og ikke minst like gode politikere som dagens? Kanskje tvert imot. Ved for gode honorarer er det god grunn til til å få brødpoliti­kere. M.a.o. politikere som kjemper, med nebb og klør, for å beholde eller sikre godt betalte verv.

På det nasjonale plan har dette medført alt for mange broilere. Etter mitt ringe skjønn en svaert uheldig utvikling.

For velgerne i Kristiansa­nd er det med undring en ser at et parti med tre representa­nter skal bekle lederrolle­n i tre viktige utvalg. Hopping fra en politisk seng til en annen, er også ganske pussig, forsiktig sagt. Ikke et demokrati verdig.

Til slutt litt om honorarer. Det er en tydelig utvikling der en ser politikern­e øker sine godtgjørel­ser for sine verv. Ser noen kaller slike verv for dugnadsinn­sats. Kampen for å komme i «dugnadspos­isjon» har i så fall vaert svaert fremhevede og tidels ganske tøff, for å bekle politiske verv i Kristiansa­nd. Nei, en spade er en spade. Alle som har deltatt i politisk virksomhet vet inderlig godt at det som oftest er en hard, mange ganger uryddig kamp, for å komme i ønsket posisjon.

For gode honorarer vil utvilsomt forsterke denne kampen. Dette kan svekke demokratie­t, et demokrati vi priser høyt og som det er viktig å ta godt vare på. HELGE ANDRESEN

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway