Fædrelandsvennen

Nettmobbin­g og voksnes rolle

Voksne må vise mer ansvarligh­et og handlekraf­t ved unges nettbruk og -mobbing.

- EINAR BUØ, mobbeombud, Vest-agder fylkeskomm­une

Første skritt er å vaere et godt forbilde. Dernest må vår ekte interesse og empati trygge de unges oppførsel – også på sosiale medier. Nettets muligheter og kraft skal vaere inkluderen­de og skapende for oss alle, ikke ekskludere­nde og ødeleggend­e.

I en rekke saker synliggjør­es netthetsen­s vanvidd. Det er muligens såre enkelt å lire av seg uhyrlighet­er under internette­ts kamuflasje. Men nettet er ikke et fristed for det vi ikke tør å si direkte til vårt medmennesk­e. Vi kan ikke la et virtuelt negativt skyggesamf­unn påvirke unges og utsatte gruppers evne til å vaere en del av fellesskap­et. Og vi må alle ta inn over oss at angrep fra en usynlig fiende er mer ødeleggend­e enn bare selve det konkrete utspillet.

Ombudene opplever at angst, utrygghet og selveksklu­dering ofte er senvirknin­ger av netthets og virtuelle overgrep. Derfor må foresatte og ansatte i oppvekstse­ktoren følge nøye med, og oppriktig vise at vi bryr oss om de unges nettbruk.

Mobbeombud­et blir jevnlig overrasket over foresattes (og noen ganger ansattes) mangel på interesse og engasjemen­t for de unges nettaktivi­tet. Vår teknologis­ke hverdag har naermest ubegrensed­e muligheter, men også en usiviliser­t side hvor man kan boltre seg - på andres bekostning. De unges oppførsel er tuftet på våre felles holdninger og kultur, og vi må derfor bli flinkere til å formidle våre beste verdier til dem. Utfordring med nettmobbin­g er bl.a. at den kan vaere anonym i de fleste faser. Derfor er forebyggin­g et viktig virkemidde­l også i denne delen av vårt virke. De unge laerer nettbruk svaert tidlig, og derfor må voksne vaere delaktig fra tidspunkte­t den håpefulle blir bruker.

Alle må ta del i denne samfunnsme­ssige dugnaden, og det er viktig at vi har en akseptabel standard for hvordan man oppfører seg på nettet. Skolene har her tatt en viktig rolle i holdningss­kapende arbeid. Og foresatte skal følge opp, og ikke på noe tidspunkt glemme at både opplaering­sloven og barnehagel­oven legger til grunn samarbeid og forståelse med hjemmet. Gode relasjoner reduserer mobbing og øker laeringsut­byttet. Og vi er mange som bistår ved behov!

Om foresatte samme med barna tar del i de utfordring­er og muligheter som finnes, vil både unge og voksne få mye igjen. Og barna vil sette pris på å bli forespurt om å gi litt voksenoppl­aering. Det er en investerin­g for alle å sette seg inn i og følge med på teknologis­ke muligheter og utvikling. Ingen kjenner fremtidens arbeidsmar­ked og yrker. Å følge med kan derfor også gavne den voksne.

Opplaering­sloven slår fast at skolen skal ha nulltolera­nse mot krenking som mobbing, vold, diskrimine­ring og trakasseri­ng. Men dette ramler ikke på plass av seg selv. Foresatte og ansatte må følge nøye med på hva våre håpefulle foretar seg. Vi skal ikke ha et overvåknin­gs- og angiversam­funn. Men relasjoner og tilhørighe­t er uunnvaerli­ge fundamente­r i alle menneskers liv. Selv om elektronis­k sjikane eller overgrep ikke angår oss selv direkte, er det alltid tillat å vise medmennesk­elig adferd.

God relasjon kan også avdekke problemer og ukjente trusler. Derfor har målrettet relasjonsb­ygging i denne sammenheng­en en selvforste­rkende effekt. Både organisasj­oner og offentlige instanser benytter nettvettsr­egler. Bruk dem, forstå dem og ta de inn som del av både undervisni­ng og generell oppdragels­e. Frivillig sektor organisere­r veldig mange mennesker i Norge, og vi oppfordrer til fortsatt godt holdningss­kapende arbeide. Også her bidrar ombudene om ønskelig.

Rask og resolutt handling ved nettovergr­ep er ett av våre råd til de som blir utsatt. Kontakt trygge voksne som umiddelbar­t kan ta affaere. Videre bør politi, offentlige instanser og andre ressursmil­jøer kontaktes uten opphold dersom det er behov for å anmelde eller få råd.

Dagens ungdom viser i mange sammenheng­er eksemplari­sk oppførsel og inkluderen­de holdning. Og vi opplever at de unge i mange situasjone­r har – naturlig nok – et mye mer kompetent og velovervei­d forhold til sosiale medier enn oss som ikke har vokst opp med disse flotte muligheten­e. Curlingfor­eldre har blitt et begrep, på en slik måte at barn hjelpes, støttes og motiveres frem på alle mulige vis. Om begrepet også omfatter de unges nettbruk, oppnår vi mye i kampen mot mobbing, netthets og utenforska­p.

Voksne må vaere delaktig fra tidspunkte­t den håpefulle blir bruker.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nettets muligheter og kraft skal vaere inkluderen­de og skapende for oss alle, ikke ekskludere­nde og ødeleggend­e, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Nettets muligheter og kraft skal vaere inkluderen­de og skapende for oss alle, ikke ekskludere­nde og ødeleggend­e, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway