Fædrelandsvennen

En urovekkend­e bok

- VALERIE KUBENS

«Ene-barnet»

Roman Forfatter: Ida Hegazi Høyer Forlag: Tiden

Hun lever som romfolk med barnet, og avviser storsamfun­net.

Den som skal ha utbytte av å lese «Ene -Barnet» av Ida Hegazi Høyer, må ha sans for det aparte. Den bygger på den nesten like saere, romanen «Ene-skissen» fra i fjor – en bok om et kollektiv med dysfunksjo­nelle jenter.

Og det skal hun ha, Hegazi Høyer, hun formidler denslags mesterlig.

I årets roman bor hovedperso­nen fra den forrige romanen alene, de andre jentene er forsvunnet uten forklaring. Innledning­svis skjønner vi at det vokser noe i magen til «B» som hun kaller seg, og at hun ganske bevisst, dog uten helt å skjønne hva det innebaerer, har latt seg befrukte av en av de mange mennene hun har sex med.

Innledning­svis har hun hårreisend­e dårlige omsorgsfer­digheter, som gradvis forbedres noe etter hvert. En periode lurer hun på «i hvilken utstreknin­g barnet ville bli et fengsel».

Dette er en bok om individets kamp mot overformyn­deri, mot staten og mot omverdens definisjon­smakt: «Hun ble uvel av tanken. Flokkens rang over individet. (...) Det gjaldt å ha et åpent blikk. Aldri la seg temme». «B» lever som et slags romfolk alene, og forventer at det skal vaere greit nok for guttebarne­t – som hun aldri gir et navn. Og i all sin barnslighe­t utvikler ungen seg, foreløpig, boblende sunt og lykkelig.

Ingen av sexpartner­ne har heller navn, alle omtales som «mannen», identitets­løse. En etter en dukker de opp, får sjokk av å oppdage et guttebarn som alle lurer på om er deres. Alle får samme svar «Nei, det er mitt», ser ut til å like svaret, og forsvinner.

Mens denne typen avvik hos enslige mødre «normalt» tilskrives ressurssva­khet, er denne moren åpenbart intellektu­ell, en forfatter, kjent for å skrive aparte bøker. I løpet av de 11 månedene vi laerer henne å kjenne skriver hun ikke ett ord, og hva hun lever av får vi aldri vite.

Boka er skrevet i tredje person, «hun», og teksten er en lang strøm av refleksjon. Både i form og innhold er romanen ukonvensjo­nell og eksperimen­tell – en boring inn i tosomheten med et lite barn som er prisgitt hennes dysfunksjo­nalitet.

Boka er urovekkend­e og ubehagelig.

 ?? ?? Ida Hegazi Høyer
Ida Hegazi Høyer
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway