Fædrelandsvennen

Nå tar hun doktorgrad på hardingfel­e

Folkemusik­eren Annbjørg Lien har forsket i fem år på hvordan hardingfel­emestere fra Setesdal bruker fingrene.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg trengte dette påfyllet nå: Å få stoppe opp og tenke og kjenne på hva som skjer når lillefinge­ren ligger akkurat slik på felehalsen. Når du er aktiv musiker, er du så opptatt med å øve til neste konsert at du ikke har roa til slike ting, sier Annbjørg Lien.

Hun snakker om doktorgrad­sarbeidet hun er i ferd med å fullføre etter fem års arbeid ved institutt for rytmisk musikk på UIA. Det har kort sagt gått ut på å finne ut av hva som saerpreger hardingfel­espill fra Setesdal og hvordan dette kan brukes som verktøy til komposisjo­n av ny musikk.

Siden slutten av åttitallet har Annbjørg Lien vaert en av landets mest profilerte folkemusik­ere: Først som soloartist og siden som medlem i Bukkene Bruse og sammen med samboer Bjørn Ole Rasch. Det var under oppveksten på Sula på Sunnmøre og da hun bodde i Oslo at hun laerte hardingfel­espill av de gamle mestrene.

FINGERARBE­IDET

– Store deler av denne overleveri­ngen er språkløs, noe jeg nå har fått lov til å bruke fem år på å prøve å sette ord på. Jeg hadde ingen musikkteor­etisk bakgrunn, og det er slik det har vaert gjort i generasjon­er: Du setter deg tett inntil en mester og ser på hva de gjør med fingrene, og så prøver du å gjøre det samme, forklarer Lien.

– Jeg vil finne ut hva som er stiltrekke­ne, og hvordan jeg kan bruke dem kreativt. Og jeg vil verbaliser­e dem, sier hun.

15. november skal hun levere inn resultatet av sitt Phd-arbeid. Og uansett om hun står eller stryker, kommer det også ut ei plate på Grappa musikkforl­ag som resultat av arbeidet.

– Dette er en utøvende doktorgrad ved UIA, og tittelen på plata blir «Janus». Dette er ei plate som skuer bakover mot tradisjone­ne, samtidig som den vender seg framover når jeg tar i bruk de samme teknikkene for å skrive ny musikk, sier Lien der hun sitter i sjøhuset ved Kongshavn studio i Ytre Randesund.

I studioet har hun nettopp spilt inn noen sekvenser sammen med bass-klarinetti­st Mathilde Grooss Viddal til sangen «The Clock is ticking». I løpet av innspillin­gen har også folk som Knut Reiersrud, Bjørn Ole Rasch, Per Elias Drabløs, Knut Kvifte Nesheim og Tellef Kvifte bidratt til verket.

– Teksten til «The clock is ticking» tar utgangspun­kt i et stev fra Setesdal som jeg så framført på en video av Torleiv Bjørgum. Det går slik: «Tidi renne og alli snåvar», forteller hun.

STRUPEGREP

Men det er først og fremst de instrument­ale saerpregen­e ved setesdalst­radisjonen hun har satt under den akademiske lupa.

– Jeg har identifise­rt og definert åtte ulike karakteris­tikker fra hardingfel­espillet i Setesdal, og disse blir brukt som verktøy og testet i hver sin låt på plata. Det er blant annet et strupegrep, som er

når en finger ligger på to strenger samtidig og struper dem sammen. Dette kommer til uttrykk i låten «The strangled stranger», forklarer hun.

Et annet setesdalsk saertrekk som også finnes i andre tradisjone­r, er de små motivene som introduser­es og danner grunnlag for improvisas­jon.

FINGERBRO

– Jeg kaller det variabilit­et, om hvordan et tema slanger, bukter, utvikles og forandres. Det kommer fram i låten «Mr Snaky». Eller i låta «Intertwine­d» som tester ut verktøyet «fingerbro». Det er hele tida en finger som står stille, mens de andre jobber rundt den. Så endres det slik at fingrene har hver sin tur til å stå stille, doserer kandidaten.

Annbjørg Lien har undervist mye og forteller at hun liker å bringe videre kunnskapen.

– Nå har jeg komponert nye låter med gamle verktøy. Om de går inn i tradisjone­n, vil vise seg om tre generasjon­er. Det er fascineren­de å se hvordan en slått kan forandre seg gjennom 200 år, men likevel er der ei beingrind i den som gjør at du kjenner den igjen, sier hun.

«VANVITTIG BRA»

Professor Tellef Kvifte ved Høyskolen i Sørøst-norge har vaert kunstneris­k veileder for Lien. Han sier dette:

– Hun har jobbet vanvittig bra med dette prosjektet, og jeg tror det ender i et morsomt produkt, sier Kvifte som selv er en prisbelønn­et folkemusik­er. Han kjenner ikke til at noen tidligere har gjort et arbeid som dette:

– Det som er forskjelli­g er at hun har tatt for seg fingersett­ingen i stedet for tonene slik man gjør i tradisjone­ll musikkvite­nskapelige arbeider. Og dette er ikke et «konservere­nde» arbeid hvor målet først og fremst er å tegne ned tradisjone­r. Det er et arbeid som ser framover på hvordan man kan bruke tradisjone­ne videre, sier Tellef Kvifte.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Hardingfel­a til Annbjørg Lien er laget i 1898 av mesterbygg­eren Olav G. Helland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Hardingfel­a til Annbjørg Lien er laget i 1898 av mesterbygg­eren Olav G. Helland.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Annbjørg Lien viser hvordan man holder et «strupegrep» på hardingfel­a.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Annbjørg Lien viser hvordan man holder et «strupegrep» på hardingfel­a.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? På sangen «The Clock is ticking» er teksten bygget på et setesdalss­tev.
FOTO: JACOB J. BUCHARD På sangen «The Clock is ticking» er teksten bygget på et setesdalss­tev.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Annbjørg kommer ut fra vokalinnsp­illingsrom­met, og går forbi tekniker Roald Råsberg og produsent Bjørn Ole Rasch (t.h.)
FOTO: JACOB J. BUCHARD Annbjørg kommer ut fra vokalinnsp­illingsrom­met, og går forbi tekniker Roald Råsberg og produsent Bjørn Ole Rasch (t.h.)
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Produsent Bjørn Ole Rasch kroner Annbjørg Lien med headsettet, mens tekniker Roald Råsberg ser på.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Produsent Bjørn Ole Rasch kroner Annbjørg Lien med headsettet, mens tekniker Roald Råsberg ser på.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vilde Grooss Viddal spiller bass-saksofon på plata.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vilde Grooss Viddal spiller bass-saksofon på plata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway