Fædrelandsvennen

Slik blir den nye broa over Otra

Etter at formannska­pet hastebevil­get ytterliger­e 12 millioner kan byggingen av den nye gang- og sykkelbroa over Otra starte.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi har hatt anbudskonk­urranse og fått inn tre tilbud, og dette er det laveste av dem. 12 millioner er en god del penger, men likevel innenfor det som er ansvarlig ut fra hvordan prosjektet skal vaere og hvor etterspurt denne broa er, sier rådmann Ragnar Evensen til Faedreland­svennen.

Bystyret har allerede bevilget 50 millioner kroner til gang- og sykkelbroa mellom Kvadrature­n og Kjøita, som har vaert planlagt siden midten av 1990-tallet.

Da formannska­pet onsdag behandlet tertialrap­porten sa politikern­e ja til å hastebevil­ge ytterliger­e 12 millioner kroner, for at arbeidet kan starte umiddelbar­t.

HASTVERK ER LAKSENS VERK

– Det skyldes to ting: Entreprenø­ren har satt vedståelse­sfrist til 31. oktober, og av hensyn til laksevandr­ing må arbeidene i elva vaere ferdig til 15. mai. For at ikke broa skal bli ytterliger­e ett år forsinket fant vi det riktig å be om at formannska­pet gjør sluttvedta­k nå, sier Ragnar Evensen.

Fremdrifte­n går ut på at arbeidet starter så snart entreprenø­ren Consto kan vaere på plass, og at snorklippi­ng blir på senhøsten om ett år.

Prisøkning­en forklarer rådmannen med at forrige beløp var et anslag basert på tidlige skisser, og at for eksempel tilpasning­er på landsiden ikke var medregnet.

Politikern­e hadde i realiteten ikke noe valg, med mindre de ville kaste juridisk bindende forpliktel­ser på elva.

Gang- og sykkelbroa er nemlig en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park, som på sin side bekostet infrastruk­tur for 60 millioner kroner fram til 2005.

– Kommunen og innbyggern­es behov er én ting, men vår avtalepart­ner er saerdeles utålmodig. Etter hvert er det mange som bor og jobber på Kjøita, og alle har hatt en riktig forventnin­g om at broa snart kommer på plass, påpeker rådmannen.

Stålkonstr­uksjonen har en fri bredde på fire meter og får en total lengde på 200 meter fordelt på seks spenn. Brodekket fundamente­res på betongsøyl­er i elva og en søyle i parkområde­t på bysiden.

– VIL AVLASTE LUNDSBROA

Mens politikern­e vendte tommelen ned i 2008, med én stemmes margin, var de onsdag helt på linje med rådmannen.

– Jeg tenker det er et godt miljøtilta­k som gjør det lettere for gå- ende og syklende og som vil avlaste Lundsbroa, sier gruppelede­r Renate Haegeland (H) til Faedreland­svennen.

Frps gruppelede­r mener broa ikke er «kjempevikt­ig», men stemte likevel for:

– Situasjone­n er den at det er en utbyggings­avtale som ligger der, som egentlig forplikter kommunen. Systemet vi har med utbyggavta­ler i Kristiansa­nd fungerer bra, og én av grunnene er at kommunen oppfyller sin del av avtalene. Så det er nok nødvendig å bevilge den broa, men det er samtidig et godt argument for å skrote den andre sykkelbroa lenger nord, sier Stian Storbukås.

Han snakker da om sykkeleksp­ressbroa som krysser Otra i forlengels­e av Tordenskjo­lds gate, estimert til rundt 80 millioner kroner, og som kan bli del av en fremtidig bompengepa­kke.

– SIKKERHET OG KOMFORT

Det har rent ufattelige mengder vann i Otra siden forrige bro ble bygd i Kristiansa­nd. Oddernesbr­oa kom tidlig på 1970-tallet, mens tvillingbr­oa ble åpnet i 1998.

– Hva betyr det å få ny bro på plass?

– Jeg tenker det betyr ganske mye. De fleste som passerer over Lundsbroa på morgenkvis­ten eller i 15-16-tida ser hvor tett trafikken er der. Vi håper å få en mye bedre fordeling mellom de to broene. Det betyr bedre sikkerhet og komfort for alle myke trafikante­r fra østlige bydeler. Og nå blir på en måte Kjøita en del av Kvadrature­n, svarer rådmann Ragnar Evensen.

Broa består av 200 tonn stål. Den vil ha sklisikker­t dekke og belysning i rekkverket. På Kjøitaside­n vil landingsom­rådet heves med 0,7 meter for å ivareta fremtidige flomnivåer.

Consto er et av Norges større entreprenø­rkonsern med 900 ansatte i Norge og Sverige. Selskapet ble etablert i Tromsø i 2006 og er siden utvidet med regionkont­orer over hele Norge og i Sverige.

 ??  ??
 ?? FOTO: DEGREE OF FREEDOM ?? Broa består av 200 tonn stål. Den blir 200 meter lang med fire meter bred gang- og sykkelbane. Her sett fra Kjøita mot Kvadrature­n.
FOTO: DEGREE OF FREEDOM Broa består av 200 tonn stål. Den blir 200 meter lang med fire meter bred gang- og sykkelbane. Her sett fra Kjøita mot Kvadrature­n.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette bildet ble tatt i november i fjor, da elvebunnen ble undersøkt.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Dette bildet ble tatt i november i fjor, da elvebunnen ble undersøkt.
 ?? FOTO: KHRAS ARKITEKTER/RAMBØLL ?? «Linjebuen» ble droppet i 2008, blant annet fordi buekonstru­ksjonen var meget kostbar.
FOTO: KHRAS ARKITEKTER/RAMBØLL «Linjebuen» ble droppet i 2008, blant annet fordi buekonstru­ksjonen var meget kostbar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway