Fædrelandsvennen

Bidrar med 50.000

Saksofonis­ten Tore Ljøkjel ble ikke hørt for sitt ønske om 150.000 kroner for å spille jula inn fra tårnet i Domkirka.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Saksofonis­ten Tore Løkjel ønsket 150.000 kroner for å spille jula inn fra tårnet i Domkirka. Politikern­e ga ham 50.000.

Politikern­e i formannska­pet bevilget onsdag 50.000 kroner til den kjente saksofonis­ten for å spille den naerståend­e jula inn, men det var altså 100.000 kroner mindre enn Tore Ljøkjel hadde søkt om.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Ljøkjel, men han ønsker litt tid før han uttaler seg om vedtaket og hva det vil ha å si for årets tårnmusikk.

I 17 år har han akkompagne­rt julehandel­en fra tårnvindue­t, 70 meter over bakken, men Kvadraturf­oreningen sa opp avtalen i år.

Dermed sto han uten finansieri­ng, og ba kommunen trå til med 150.000 kroner i støtte per år for å dekke 16 konserter i adventstid­a.

Rådmannen avslo, og saken havnet til slutt i formannska­pet.

VILLE GI

Stian Storbukås (Frp) ønsket ikke at kommunen skal «spare seg til fant». Sammen med Sp ville han bevilge 150.000 kroner til Ljøkjel i år, men de ble i mindretall.

– Dette har rukket å bli en tradisjon som settes pris på av byens befolkning. Det har alt engasjemen­tet i saken vist, og her viser anskaffels­esreglene seg fra sin verste side, sa Storbukås i formannska­pet.

Om Ljøkjel skal ha enerett på å spille i tårnet, eller om det skal åpnes opp for at andre kan slippe til, er nemlig også en del av diskusjone­n.

KOMPROMISS

Tove Welle Haugland i KRF fremmet forslag om at kommunen kan gi 90.000 kroner til Ljøkjel i år, for så at private bidrag kan utgjøre resten av de 150.000 kronene.

– Vi mener også at dette er en viktig tradisjon, og dette er noe byen ønsker. Det er synd at finansieri­ngen hans har falt bort, og vi håper å få til en løsning her, sa hun, og la til at hun hadde hørt at mellom 50.000 og 60.000 var samlet inn i en kronerulli­ng.

Arbeiderpa­rtiet mente det var snakk om for mye penger.

– Vi har mange musikalske aktører i byen, som symfoniork­esteret med 70 fulltidsan­satte musikere, kulturskol­en med mange musikalske talenter og fakultetet for kunstfag som leverer høy kvalitet, sa Jannike Arnesen, som sendte inn et forslag om at Kvadraturf­oreningen tar kontakt med andre aktører som kan spille musikk fra kirketårne­t.

– Vi vil be dem om å få inn aktører som ikke er så dyre som dette, og som kan vise fram vårt breie kulturfelt, sa hun.

Rådmann Ragnar Evensen sa til formannska­pet at beløpet på 150.000 kroner ikke vil «knekke bykassa», men gjentok at summen er relativt stor, og han ville behandle saken prinsipiel­t ettersom det her var snakk om å gjøre et privat initiativ til en kommunal budsjettpo­st.

– Men hvor mye som kommer i kronerulli­ng er vanskelig for ham å forholde seg til. Da bør man heller fullfinans­iere med 150.000 kroner, mente han, dersom politikern­e ønsket å bevilge.

– IKKE UNIK

Ivar Bergundhau­gen (V) poengterte at Ljøkjel ønsker seg en fireårsavt­ale, men åpnet også opp for at andre artister må få slippe til.

– Vi ser for oss å stille en delsum til rådighet og spleise med flere andre. Vi vil videreføre dette, men ikke gi penger til én artist direkte. Andre kan også bidra til god stemning, og å kalle dette en unik kunstneris­k framføring er nok å trekke det litt langt, sa han.

Ettersom flere forslag falt ett etter ett, var det Krfs forslag – men der Høyre hadde byttet ut 90.000 med 50.000 kroner – som fikk flertall. Høyres og Aps stemmer sikret det.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tore Ljøkjel har 17 år bak seg som julesaksof­onist i domkirketå­rnet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tore Ljøkjel har 17 år bak seg som julesaksof­onist i domkirketå­rnet.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tove Welle Haugland fremmet forslag fra KRF om at Tore Ljøkjel skulle få bevilget 90.000 kroner i år.
FOTO: JACOB BUCHARD Tove Welle Haugland fremmet forslag fra KRF om at Tore Ljøkjel skulle få bevilget 90.000 kroner i år.
 ?? ARKIVFOTO ?? Helene H. Knudsen fikk flertall for at Tore Ljøkjel bevilges 50.000 kroner i år.
ARKIVFOTO Helene H. Knudsen fikk flertall for at Tore Ljøkjel bevilges 50.000 kroner i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway