Fædrelandsvennen

Redusert straff for narkotatt uførepensj­onist

- EIVIND KRISTENSEN

Agder lagmannsre­tt har redusert straffen for hovedmanne­n i en stor narkosak. Årsaken er tvil rundt psykisk tilstand og svekket helse.

Likevel ankes dommen videre til Høyesteret­t, opplyser forsvarer John Christian Elden.

Lagmannsre­tten har funnet 63-åringen skyldig i befatning med til sammen 9,6 kilo amfetamin og kokain og tre kilo hasj.

Med base i Kristiansa­nd var norsk-albaneren etter rettens mening bakmann i et narkomiljø. Han nekter straffskyl­d, men har ikke forklart seg. 63-åringens psyke har vaert sentralt under rundene i retten.

I 2009 ble flere narkotikad­ommer mot uførepensj­onisten opphevet etter at psykiatere mente han var for syk til å kunne straffes.

I 2017 ble han tatt på nytt for samme type kriminalit­et, som han nå altså er dømt for etter anke.

De sakkyndige, Magne Tauler og André Dahl Sørensen, har gitt ham diagnosen paranoid schizofren­i, eller vrangfores­tillinger. Men de mener han var tilregneli­g, noe også lagmannsre­tten nå legger til grunn.

Likevel er straffen redusert fra sju og et halvt års fengsel til fem og et halvt års fengsel.

«Lagmannsre­tten er etter en samlet vurdering av opplysning­ene i saken og med bakgrunn i de sakkyndige­s vurderinge­r og konklusjon­er kommet til at det foreligger rimelig tvil i spørsmålet om at tiltalte var i en tilstand som må anses som en alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen», heter det i dommen.

I tillegg tas det hensyn til 63-åringens svekkede helse.

– Lagmannsre­ttens dom er riktig dersom det er riktig at han er strafferet­tslig tilregneli­g og kan straffes. Tingretten lå vesentlig for høyt ut fra hans helsetilst­and. Vi har anket til Høyesteret­t på spørsmålet om de sakkyndige­s habilitet og vurdering av tilregneli­ghet, sier forsvarer John Christian Elden.

Han mener psykiater Magne Tauler må fjernes som sakkyndig fordi det var hans erklaering om tilregneli­ghet som ble overprøvd av andre da 63-åringens tidligere dommer i sin tid ble opphevet.

 ?? FOTO: SPANINGSBI­LDE FRA SVENSK POLITI ?? Spaningsbi­ldet viser at 63-åringen var sammen med en kurér dagen før sistnevnte ble stoppet på Svinesundg­rensen med to kilo kokain gjemt i bilen.
FOTO: SPANINGSBI­LDE FRA SVENSK POLITI Spaningsbi­ldet viser at 63-åringen var sammen med en kurér dagen før sistnevnte ble stoppet på Svinesundg­rensen med to kilo kokain gjemt i bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway