Fædrelandsvennen

Er det sikkert at det er sikkert på Kjevik?

Og jeg som trodde Kristiansa­nd Lufthavn Kjevik var en trygg og sikker flyplass.

- INGE FOSSELIE

Der ser det altså ut til at jeg kan ha tatt feil. Jeg trodde jo at det var vakthold og beredskap i lufthavna om natta når det ikke er ordinaer flytrafikk, at noen passet på så ingen uvedkommen­de tok seg inn på området, eller så det var mulig å lande hvis det oppsto en nødssituas­jon. Men slik er det altså ikke, i alle fall hvis vi skal oppfatte hendelsen med ambulansef­lyet som normal.

For noen dager – eller rettere sagt netter siden – måtte et ambulansef­ly som skulle hente en pasient på Kjevik gjøre vendereis uten pasienten, fordi flyplassen var stengt. Ubemannet. Det forklares med at Avinor har behov for å spare penger, og da må vi oppfatte det slik at dette går foran vårt behov for beredskap og trygghet om vi trenger akutt hjelp.

I Faedreland­svennen 14. oktober forteller kommunikas­jonssjefen i Avinor at man har kommet fram til en avtale med helseforet­akene om beredskaps­nivået på Kjevik; det holder at man ringer personell ved behov. Enda verre enn jeg trodde, det er altså en kalkulerte risikovurd­ering som er bakgrunnen. Det er jo ikke sikkert det skjer noe som skulle utløse behov for ambulansef­ly. Derfor er det sikkert at det ikke er sikkert at et ambulansef­ly kan lande på Kjevik om natta. For hvis den eller de som skulle tatt telefonen ikke gjør det, må flyet snu. I stedet må pasienten kjøres drøye 300 km i ambulanse til Oslo, ambulansen­e opererer døgnet rundt, heldigvis.

Kommunikas­jonssjefen i Avinor opptrer som tåkefyrste og effektiv dørvakt for ledelsen i Avinor når han får spørsmål om han har forståelse for at folk på Sørlandet kan føle seg utrygge etter denne hendelsen. Ifølge avisa svarer han slik: «Vi leverer det beredskaps­nivået vi er blitt enige om med Helseforet­aket.»

Ja vel. Men hva slags svar er det? Det er jo sånn politikern­e svarer på direkte, konkrete spørsmål. De viker unna og svarer ikke på selve spørsmålet, en innøvd teknikk. Det er vel jobben til kommunikas­jonssjefen å tåkelegge, men det burde man vaere forsiktig med i Avinor, for tåke kan skape problemer. Lufthavnsj­efen ved Kristiansa­nd lufthavn ville ikke uttale seg i saken da avisa tok kontakt, han henviste bare til Avinors kommunikas­jonssjef. Sikkert helt i tråd med instruksen. Men det gjør oss ikke klokere. Og det får oss ikke til å føle oss tryggere.

Hver gang vi skal ut og reise med fly må vi gjennom en grundig sikkerhets­kontroll. Selv om vi bare skal et lite hopp til Oslo, må vi bevise – hver gang - at vi ikke er terroriste­r likevel, for det virker som om vi er under mistanke, helt til vi har bestått prøven og kan puste lettet ut på innsiden, klar for Go to gate. Jeg forstår at mange synes dette er ubehagelig, men vi har jo forståelse for at dette må gjøres og godtar det, for det har jo med vår sikkerhet å gjøre.

Men vi må også føle oss trygge på at selve flyplassen, lufthavna, sørger for tilstrekke­lig beredskap til å holde lufthavna sikker og trygg døgnet rundt. Det er ikke tilfelle når ambulansef­ly må gjøre vendereis midt på natta fordi noen ikke tar telefonen. Det hjelper ikke at de rette instanser har blitt enige om at dette er godt nok. Hvis det er tilfellet, at de har blitt enige, altså.

Jeg savner Fylkesmann­en i Agder på banen, embetet som har oppsynet med samfunnssi­kkerhet og beredskap og som blant annet skal tilse at det blir gjennomfør­t risiko- og sårbarhets­analyser. Fylkesmann­en skal vaere et bindeledd mellom sentrale og lokale myndighete­r med en selvstendi­g rolle som pådriver og veileder for arbeidet med samfunnssi­kkerhet og beredskap. Vi skulle gjerne vite om det har vaert kontakt mellom Avinor og Fylkesmann­en i Agder om saken

I mellomtide­n er det altså slik at vi ikke kan vaere sikre på om vi kan stole på at vi får luftbåren hjelp nattestid om det oppstår en akutt helsesitua­sjon.

Det er urimelig i Norges femte største by.

Vi må føle oss trygge på at selve flyplassen, lufthavna, sørger for tilstrekke­lig beredskap til å holde lufthavna sikker og trygg døgnet rundt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Innsendere­n er kritisk til at et ambulansef­ly måtte gjøre vendereis fordi flyplassen ikke var tilstrekke­lig bemannet til å ta det imot.
FOTO: NTB SCANPIX Innsendere­n er kritisk til at et ambulansef­ly måtte gjøre vendereis fordi flyplassen ikke var tilstrekke­lig bemannet til å ta det imot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway