Fædrelandsvennen

Slik blir barnas skoledag

Fagene blir mer praktiske og utforskend­e, og det blir mer laering gjennom lek for de yngste barna. For de litt eldre forsvinner mange – men ikke alle – karakteren­e i sidemål.

- NTB

I skolens nye laereplane­r blir fagene mer praktiske, og det blir mer laering gjennom lek for de yngste barna.

Mandag la kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) fram de nye laereplane­ne for grunnskole­n og for fellesfage­ne i videregåen­de skole. De skal tas i bruk fra og med skoleåret 2020/21. Endringene er de største i norsk skole siden 2006.

I de nye laereplane­ne videreføre­s dagens fag og timetall, men det innføres tre tverrfagli­ge temaer: Demokrati og medborgers­kap Baerekraft­ig utvikling Folkehelse og livsmestri­ng Temaene skal inngå i fagene der det er naturlig. For eksempel er baerekraft­ig utvikling lagt inn i norskfaget, og demokrati og medborgers­kap er lagt inn i matematikk.

SIDEMÅLSKA­RAKTER

Et stridsspør­smål i forkant har vaert hva som skjer med sidemålsop­plaeringen. I høringsrun­den mente flere at forslaget om å fjerne flere av sidemålska­rakterene ville svekke nynorskens posisjon.

I den nye laereplane­n for norskfaget fjernes sidemålska­rakterene i 8. og 9. klasse, og det blir en felles skriftlig karakter i norsk. I 10. klasse skal derimot elevene få egen karakter i sidemål også, som del av vitnemålet.

I videregåen­de skole skjer det samme. På yrkesfag blir det én felles standpunkt­karakter i skriftlig norsk. På studieforb­erende linjer blir det én felles karakter underveis, men to separate på vitnemålet. Hva som skjer med avgangseks­amen i norsk, er ennå ikke bestemt.

PROGRAMMER­ING

– Mange har ønsket at de tverrfagli­ge temaene skal få en større plass i skolen. Det har jeg lyttet til, og temaene er tatt inn i flere fag etter høringen, sier Sanner i en pressemeld­ing.

Det blir også i større grad lagt vekt på laering gjennom lek i laereplane­ne for de yngste barna, flere fag blir mer praktiske og utforskend­e, og kritisk tenkning og digitale ferdighete­r blir en mer sentral del av hva norske barn skal laere på skolen.

Blant annet skal elevene laere både programmer­ing og algoritmis­k tenkning.

VERDIGRUNN­LAGET

Innføringe­n av de nye laereplane­ne skal også gi skolen det kunnskapsm­inisteren kaller et verdiløft, som er en ny overordnet del av laereplane­n som utdyper skolens verdigrunn­lag.

– Skolen har et dobbelt samfunnsop­pdrag. Den skal både danne og utdanne. Verdigrunn­laget i opplaering­en, som blant annet handler om respekt for mennesker og natur, og det å verdsette mangfold og likeverd, kommer nå tydeligere frem i de enkelte fagene, sier Sanner.

Den nye store skolerefor­men, som har fått navnet Fagfornyel­sen, skal innføres høsten 2020. I arbeidet med de nye laereplane­ne har Utdannings­direktorat­et og Kunnskapsd­epartement­et mottatt over 20.000 innspill og 7000 høringssva­r.

Endringene i laereplanv­erket kommer etter enighet om at dagens laereplane­r er for omfattende, og at det er for dårlig sammenheng i og mellom fagene.

– HAR IKKE SATT AV PENGER

Arbeiderpa­rtiet mener regjeringe­n har unnlatt å sette av pengene som trengs til de nye laereplane­ne.

Det store spørsmålet er om de nye laereplane­ne faktisk vil bety endringer for elevene og laererne i klasseromm­et, mener Torstein Tvedt Solberg, som er utdannings­politisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet og nestleder i Stortinget­s utdannings­komité.

– Sanner må slutte å tro at han kan innføre store endringer i skolen uten å betale for det. Skolene får enormt kort tid på å gjøre store endringer, uten at det er satt av penger til å gjøre jobben, sier Solberg.

Han berømmer likevel Sanner for å ha slanket laereplane­ne og lagt opp til en mer praktisk skole.

KREVER MER BAEREKRAFT

SV mener baerekraft­ig utvikling har mistet tyngde i de nye laereplane­ne for grunnskole­n og videregåen­de skole.

Baerekraft­ig utvikling er løftet fram som et eget tverrfagli­g tema i de nye laereplane­ne, men er ikke innlemmet i basisfagen­e engelsk og matematikk, påpeker SVS utdannings­politiske talsperson Mona Fagerås.

– Dette er sterkt kritikkver­dig. Ikke minst er engelsk spesielt godt egnet til drøfting av vår tids viktigste utfordring­er, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway