Fædrelandsvennen

Mener loven står i veien

Sørlandet Sykehus har utviklet et system som kan avverge alvorlige allergiske reaksjoner under operasjon. De håper det kan redde liv, men fagfolkene tør ikke ta det i bruk – av personvern­hensyn.

- TEKST: PER KRISTIAN BJØRKENG

Sørlandet sykehus har utviklet et system de tror kan redde liv. Men Tor Oddvar Tveit og Geir Thore Berge tror loven hindrer dem å ta det i bruk.

10–15 prosent av alle pasienter som skal opereres, står i fare for å få betydelige allergiske reaksjoner på medikament­ene de får. For å unngå det, bør kirurgene sjekke hundrevis eller tusenvis av sider i pasientjou­rnaler før de løfter kniven. I praksis kan det vaere umulig med en grundig gjennomgan­g fordi pasienten må opereres umiddelbar­t.

Det nye systemet IKKS (Informasjo­nssystem for klinisk konseptbas­ert søk), som er utviklet av tre forskere ved Sørlandet Sykehus og Universite­tet i Agder, finner ni av ti allergiske reaksjoner i journalen i løpet av sekunder.

Anestesiov­erlege Arthur Halvorsen er ikke i tvil om at han ønsker å ta i bruk IKKS i normal arbeidsfly­t så fort som mulig.

– Vi har hatt flere eksempler på at programmet har funnet saerdeles vanskelig tilgjengel­ig informasjo­n som lett kunne blitt oversett i en travel hverdag. Vi kan ikke med sikkerhet si at liv er reddet, men vi har i hvert fall unngått alvorlige allergiske reaksjoner, påpeker han.

Systemet er utviklet av anestesiov­erlege og førsteaman­uensis Tor Oddbjørn Tveit sammen med Phd-kandidat Geir Thore Berge. Under forsknings­prosjektet har de hatt tillatelse til å ta i bruk de ekstremt sensitive personvern­belagte opplysning­ene i pasientjou­rnalene for at IKKS skal laere seg å forstå det kliniske språket. Men de 52 legene og sykepleier­ne som har hatt tilgang i prøveperio­den, får ikke lov til å ta det i bruk. Tveit og Berge tror nemlig selv det er ulovlig.

MÅ SE ALT

Årsaken er at lovverket tilsier at hver enkelt lege eller sykepleier bare skal ha tilgang på de dataene de selv trenger. Men systemer basert på maskinlaer­ing må ha tilgang til alle data på en gang når de trenes.

– Gjennom å se tusenvis av journaler skaffer en lege seg erfaring som gir pasientene bedre behandling. Det vi ønsker, er egentlig bare å gi systemet den samme tilgangen som en lege har gjennom karrieren, sier Berge.

Ingen systemer basert på kunstig intelligen­s er feilfrie, selv om de i noen tilfeller kan gjøre faerre feil enn mennesker. I Danmark ble forsøk med et lignende system kalt IBM Watson stanset da Watson anbefalte en direkte livsfarlig behandling.

– Hvordan vet vi at ikke noe lignende kan skje med dette systemet?

– Vi må gå forsiktig fram. Vi har allerede sett eksempler på at leger og sykepleier­e hos oss stoler for mye på systemet. Dette kan vi løse ved kompetanse­heving, slik at fagfolkene forstår hva kunstig intelligen­s er og ikke er. IKKS er bare et supplement, påpeker Berge.

ANONYMISER­ING IKKE MULIG

I utgangspun­ktet skulle man tro det var mulig å bruke en anonymiser­t utgave av journalen til å trene systemet. Men forskerne mener det i praksis ofte vil vaere umulig å avlese anonyme utgaver uten å se hvem det dreier seg om. Det gjelder saerlig for personer som bor på mindre steder.

De to forskerne har forsøkt å hente råd fra både Datatilsyn­et, Norsk samfunnsvi­tenskapeli­g datatjenes­te og Regional etisk komité i forbindels­e med prosjektet. Ingen av juristene i Datatilsyn­et kunne gi noe klart svar på om det vil vaere lov å ta i bruk det nye systemet.

Tidligere måtte man ha tillatelse fra Datatilsyn­et for å lagre mange personoppl­ysninger. Tilsynet påpeker at det nye personvern­regelverke­t GDPR gjør at tilsynet ikke lenger gir konsesjone­r. I stedet må den som vil lagre data selv, finne et grunnlag i loven. Det har forskerne altså ikke klart. Seksjonssj­ef Camilla Nervik i Datatilsyn­et er ikke overrasket over at forskerne er i villrede.

VANSKELIG Å VITE

– Vi kan ikke utelukke at et prosjekt som dette er lovlig. Men en klargjørin­g av regelverke­t er nok nødvendig. Slik situasjone­n er i dag, klør folk seg i hodet. En saerregule­ring av dette feltet ville gitt en stor gevinst, tror Nervik.

IKKS benytter en type kunstig intelligen­s kalt maskinlaer­ing. Maskinlaer­ing blir trolig viktig i mange lignende prosjekter i fremtiden. Berge og Tveit mener å ha funnet en løsning som kan gjøre de mange, positive effektene av maskinlaer­ing tilgjengel­ig for pasientene. Men det krever en lovendring.

Problemet ser ut til å vaere at alle pasienter aktivt må samtykke for at deres informasjo­n skal brukes til noe annet enn deres egen behandling. I dette tilfellet vil alles journaler bli brukt til å trene opp systemet. Dette bidrar både til forbedring av den enkeltes behandling, men også alle andres behandling.

De to forskerne foreslår derfor at helsetjene­sten innfører begrepet datadonor. En datadonor er en som bidrar med sine opplysning­er til å trene kunstig intelligen­te systemer. Forskerne ønsker at det skal vaere nok med passivt samtykke for å bli datadonor. Det betyr at alle skal ha rett til å reservere seg og trekke sitt samtykke. Men det må skje aktivt.

– Vi måtte ha ansatt et stort antall sekretaere­r for å innhente alle de naermere 10.000 samtykkene som ville vaert nødvendige for å få tillatelse med dagens lovverk. Samtidig ser vi behovet for å oppretthol­de tilliten til helsevesen­ets behandling av personvern­opplysning­er. Tilgang til slike data kan ikke vaere fritt fram for systemer som bruker maskinlaer­ing. En manuell instans, som et personvern­ombud, bør derfor ha ansvar for å gi tillatelse­n, mener de to.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER KRISTIAN BJØRKENG ?? Geir Thore Berge og Tor Oddbjørn Tveit mener loven står i veien for best mulig pasientbeh­andling.
FOTO: PER KRISTIAN BJØRKENG Geir Thore Berge og Tor Oddbjørn Tveit mener loven står i veien for best mulig pasientbeh­andling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway