Fædrelandsvennen

Tjener bra på Vm-spill

Vipers er klubben med flest spillere i den norske Vmtroppen. Det gir sørlending­ene en saftig bonus i kassa.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

Vipers kan tjene i overkant av 700.000 kroner på de sju spillerne klubbene sender til håndball-vm i Japan.

Tirsdag reiser håndballje­ntene til Japan før det kommende verdensmes­terskapet i byen Kumamoto.

Med på flyet er hele seks Vipersspil­lere. Heidi Løke, Emilie Hegh Arntzen, Malin Aune, Silje Waade, Marta Tomac og Andrea Austmo Pedersen skal represente­re Vipers på det norske landslaget, som alle er ute etter å revansjere femteplass­en fra fjorårets EM i Frankrike.

Det tjener Vipers gode penger på. Sørlending­ene får kompensasj­on for fravaer av spillere, både av Norges Håndballfo­rbund (NHF) og det Internasjo­nale Håndballfo­rbundet (IHF).

– Vipers blir kompensert for alle de seks spillerne. Klubben kommer til å motta i underkant av 500.000 kroner av NHF, sier økonomians­varlig hos NHF, Line Witzøe.

NHF deler ut kompensasj­on for hver spiller som deltar for Norge i VM, ut fra hvilken kategori de er delt inn i.

Witzøe forteller til Faedreland­svennen at satsene først blir bekreftet 30. november, dagen VM starter, ettersom uforutsett­e ting som skader på spillere og dermed endringer i troppen, kan skje i forkant.

Satsene endrer seg i likhet med KPI (Konsumpris­indeksen). Ut fra satsene mandag. 18. november vil Vipers få utbetalt 452.548 kroner av NHF for de seks spillerne.

Daglig leder i Vipers, Terje Marcussen, ønsker ikke å kommentere tallene.

Da det ble klart at Vipers mottok rekordhøye 733.687 kroner i kompensasj­on for fjorårets Em-sluttspill, fortalte Marcussen at beløpet var langt høyere enn tilskuddet Vipers hadde budsjetter­t med.

– Det er fantastisk å få slike overførsle­r, sa Marcussen den gang.

– Vi budsjetter­er med tilskudd fra NHF, men ikke så høyt som dette. Dette er noen hundre tusen høyere enn budsjettet, la han til.

HALVE TILSKUDDET FOR LØKE

Spillere som Heidi Løke og Emilie Hegh Arntzen er mest verdifulle for Vipers i VM. Spillere med over 100 landskampe­r, eller som har deltatt i fire eller flere mesterskap, tjener Vipers 118.503 kroner hver på. Men Vipers får likevel kun halvparten av dette for Heidi Løke, ettersom hun spilte for Storhamar i vårsesonge­n.

– Andre spillere som har spilt i en annen klubb halve året blir også kompensert med halvparten av summen, forklarer Witzøe.

KAN MOTTA 709.868 KRONER

I tillegg til å motta kompensasj­on av NHF, får Vipers et betydelig tilskudd fra det Internasjo­nale Håndballfo­rbundet. IHF utbetaler nemlig 250 Sveitsiske Franc CHF for hver spiller per dag de deltar i mesterskap­et.

– Det gjelder ikke for andre dager enn når mesterskap­et starter til dagen de spiller deres siste kamp. Maksgrense­n er 16 dager, og om spillerne ryker ut av mesterskap­et tidlig stopper kompensasj­onen, sier Witzøe.

Satsen på 250 CHF er ikke bekreftet, men Witzøe opplyser at den etter stor sannsynlig­het forblir uendret. Satsene for herrene forble eksempelvi­s uendret fra 2017 til 2019.

I tillegg til de seks norske spillerne, skal også målvakt Yurou Yang (23) spille VM for Kina.

Marcussen bekrefter at Vipers mottar kompensasj­on fra IHF for Yang på lik linje med resten av de norske spillerne. Men han vet ikke om klubben vil motta støtte av håndballfo­rbundet i Kina.

Ifølge de foreløpige satsene til IHF vil Vipers dermed motta en sum på mellom 144.742 kroner til 257.320 kroner, alt etter hvor langt Norge og Kina kommer i VM. Den totale kompensasj­onen fra NHF og IHF kan derfor komme helt opp i 709.868 kroner.

– GÅR GLIPP AV 40 TRENINGER

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad synes tallene høres fornuftige ut.

– Jeg synes det er en bra ordning at klubbene blir kompensert når spillerne deltar i mesterskap. Det er en stor risiko for skader når spillerne er på landslagso­ppdrag, sier Gjekstad.

Mens sju Vipers-spillere reiser tidlig ned til Japan for avklimatis­ering, venter en ukes pause for Vipers-leiren hjemme i Kristiansa­nd. Så venter oppkjøring­en før Nm-finalen mot Storhamar søndag 29. desember.

– Hvis du tar med alt så tipper jeg de sju spillerne går glipp av rundt 40 treninger. Det blir en annen type treningspe­riode, med flere yngre spillere på trening de neste ukene. Så vil Henny Reistad og Hanna Yttereng trene håndball med oss. Tonje Refsnes vil også vaere klar til cupfinalen etter å ha vaert ute med en skade, sier han.

Cupfinale-motstander Storhamar har ingen spillere i VM. Det tror Gjekstad er en fordel.

– Ja, det er en klar fordel å ha hele troppen i trening hele desember. Cupfinalen er sjelden velspilt, men jeg tror vi skal vaere godt forberedt til kampen, sier treneren.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX/GEIR OLSEN/TOR ERIK SCHRØDER/VIDAR RUUD ?? Marta Tomac, Heidi Løke, Silje Waade, Andrea Austmo Pedersen, Malin Aune og Emilie Hegh Arntzen skal alle represente­re Norge i VM. Det tjener Vipers gode penger på.
FOTO: NTB SCANPIX/GEIR OLSEN/TOR ERIK SCHRØDER/VIDAR RUUD Marta Tomac, Heidi Løke, Silje Waade, Andrea Austmo Pedersen, Malin Aune og Emilie Hegh Arntzen skal alle represente­re Norge i VM. Det tjener Vipers gode penger på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway