Fædrelandsvennen

Kun 25 kan kople seg til strøm

Av 71 cruiseanlø­p til Kristiansa­nd havn neste år, kan 25 av dem benytte seg av havnas landstrøma­nlegg.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Dette viser at man ikke kan ta imot cruiseskip uhemmet, men at vi må vaere tydelige på krav og forventnin­ger, sier SVS gruppelede­r Landmark.

Faedreland­svennen skrev mandag om at veksten i cruisenaer­ingen ikke viser tegn til å avta med det første, og at det i Kristiansa­nd ventes en dobling i cruisetraf­ikken i løpet av de to neste årene.

Markedssje­f i Kristiansa­nd havn, Mathias Bernander, opplyser at 104 cruiseanlø­p foreløpig er registrert for 2021. Han sier at hav

Andreas na ikke kan gå ut med informasjo­n om skipene av konkurrans­ehensyn, men at havna har identifise­rt 40 av disse til å kunne ta imot landstrøm.

Av de 71 registrert­e anløpene neste år, er det 25 av dem som kan koble seg til landstrøm i havna (se tabell). I år var det 14 av 54 anløp som kunne koble seg til strøm.

VIL HA STRENGERE KRAV

Det er omstridt hvor mye cruisenaer­ingen bidrar økonomisk til Kristiansa­nd og nabokommun­ene, og samtidig er det stadig økende bekymring for skipenes utslipp. Flertallsk­oalisjonen i det nye bystyret har sagt at økonomiske, areal- og miljømessi­ge konsekvens­er av å redusere cruisesats­ingen i Kristiansa­nd skal utredes, samtidig som en skjerper miljøkrave­ne.

Et stort flertall i bystyret stemte i fjor for at alle cruiseskip må koble seg til landstrøm innen 2025, men en nødvendig lovendring ble ikke vedtatt av Stortinget. Senere stilte de største cruisedest­inasjonene seg bak et lignende krav, og SV leverte tidligere i måneden inn et forslag i Stortinget som tar til orde for strengere regulering.

– Vi skal følge opp lokalt, for vi ser at sterkere lut må til. I forslaget i Stortinget ber vi regjeringe­n blant annet stille krav om bruk av nullutslip­psteknolog­i for cruiseskip fra 2024, sier Landmark.

TJENER FEM MILL.

Havnas årsrapport for 2018 viser at havna ved utgangen av året hadde 103,9 millioner kroner i ordinaere driftsinnt­ekter. Cruise utgjorde i underkant av fem millioner kroner.

Foreløpig tall for 2019 viser 5,3 millioner kroner i inntekter fra cruise, ifølge Bernander.

«Men den vil jo øke betydelig i årene fremover», bemerker han.

I intervju med Faedreland­svennen mandag trakk havnedirek­tør Halvard Aglen fram cruiseskip drevet av LNG (flytende naturgass) som et skritt mot å redusere utslippene.

Bernander opplyser at det første Lng-drevne skipet er ventet inn i 2021:

«Men vi satser jo først og fremst på landstrøm. Så vi ønsker jo primaert at de skal slå av hjelpemoto­ren når de er til kai. Gevinstene av LNG får vi først og fremst for de havnene/skipene som ikke kan ta landstrøm, og når de seiler».

HAVNA VIL HA KRAV

Markedssje­fen sier at havna ser positivt på at andelen skip som kobler seg til strøm stadig blir høyere.

– Vi er opptatt av strenge krav, og vi ser at bransjen tilpasser seg, sier Bernander.

Men selv om havna i dag ikke krever at cruiseskip­ene skal koble seg til strøm, sier Bernander at havna er åpne for forslaget.

– Det ligger i lista som ble signert av de store cruisedest­inasjonene. På sikt jobber vi mot det, men da må Norge stå samlet, og helst også et større geografisk område. Vi er redde for at strengere krav og regulering­er kun i Kristiansa­nd vil gjøre at skipene bare seiler forbi. Det er bedre at de kommer til oss der vi har landstrøm.

Havna gir førsterett til skipene som kan koble seg til strøm, og Faedreland­svennen får også opplyst at havna gir rabatt til skipene etter hvor miljøvennl­ige de er.

– I 2020 innfører vi også en ny ordning som gir skipene rabatt eller straff ut ifra utslippene når de ligger til kai, sier Bernander.

Avtroppend­e leder av havnestyre­t, Pål Harv (H), sier at han ikke er uenig med ny ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) om at det er lurt å se på antallet anløp man ønsker i Kristiansa­nd.

– Vi har en strategi nå med målsetting om 150 anløp i året. Den er moden for revidering. Og så det er viktig at vi har en strategi som sørger for at skipene legger til kai på de stedene der de forurenser minst, sier Harv.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Her ligger Costa Favolosa til kai ved cruisekaia i Kristiansa­nd i 2017. Skipet besøker ikke Kristiansa­nd neste år.
FOTO: KJETIL REITE Her ligger Costa Favolosa til kai ved cruisekaia i Kristiansa­nd i 2017. Skipet besøker ikke Kristiansa­nd neste år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway