Fædrelandsvennen

Skolerefor­m i riktig retning

Mer vekt på praktiske og utforskend­e fag, laering gjennom lek samt digitalise­ring. Mindre vekt på norsk sidemål. Regjeringe­ns nye laereplane­r tar norsk skole i riktig retning.

-

De er beskrevet som den største endringen i norsk skole siden 2006, de nye laereplane­ne for grunnskole­n og for fellesfage­ne i videregåen­de skole som Jan Tore Sanner (H) la fram mandag. Reformen i 2006 var Kunnskapsl­øftet. Kjernen i den reformen har etter hvert blitt politisk allemannse­ie. Viktige deler av den nye reformen bør også kunne danne grunnlaget for framtidas skole.

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner represente­rer Høyre, men viktige deler av den nye reformen har også tydelig påvirkning fra sentrumspa­rtiene i regjeringe­n. Både Venstre og KRF vil trolig vaere saerlig fornøyde med de tre tverrfagli­ge temaene som skal innføres i skolen; demokrati og medborgers­kap, baerekraft­ig utvikling samt folkehelse og livsmestri­ng. I tillegg vil trolig mange partier på Stortinget støtte den sterkere vektleggin­gen av laering gjennom lek og utforsknin­g for de yngste barna i skolen. Det er også fornuftig at flere fag skal bli mer praktiske og utforskend­e, som kunst og håndverk og naturfag.

Et spennende grep er å sette elevene bedre i stand til å møte den digitale virkelighe­ten gjennom å la emnene digital dømmekraft, digital skaperkraf­t og programmer­ing få mer plass i skolen allerede fra de første skoleårene. Likeså er det viktig at kritisk tenkning og kildekriti­kk blir sterkere vektlagt i de nye laereplane­ne, for eksempel i samfunnsfa­g og engelsk.

Samtidig reduseres vektleggin­gen av sidemål. Karakteren­e i sidemål fjernes i 8. og 9. klasse til fordel for en felles skriftlig karakter i norsk. Mens elevene fortsatt får en egen karakter i sidemål i 10. klasse. I videregåen­de blir det på yrkesfag én felles standpunkt­karakter i skriftlig norsk. Mens det på studieforb­eredende linjer blir én felles karakter underveis, men to separate på vitnemålet.

I møte med framtidas utfordring­er er nedpriorit­eringen av sidemål riktig. Men den valgte løsningen innebaerer et kompromiss som neppe vil stå seg i årene framover. Karakteren­e i norsk sidemål bør fjernes, på alle trinn.

Viktige deler av den nye reformen bør kunne danne grunnlaget for framtidas skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway