Fædrelandsvennen

Ny hamburgerg­igant til Sørlandet

Den svenske hamburgerk­jeden Max planlegger å etablere seg på tomta nedenfor Ikea Sørlandet, ved siden av Obs Bygg.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Max har levert søknad om byggetilla­telse for en restaurant i Sørlandspa­rken utenfor Kristiansa­nd. Byggetilla­telsen viser til et frittståen­de restaurant­bygg på rundt 100 seter med innkjøring, bekrefter pressesjef Marita Wengelin fra Max Burgers i en sms til Faedreland­svennen.

Det finnes i dag sju Max-restaurant­er i Norge, men foreløpig ingen på Sørlandet. De naermeste befinner seg i Skien og Stavanger.

Max Norway AS har søkt Kristiansa­nd kommune om dispensasj­on for et bygg på 500 kvadratmet­er med uteområde.

Bygningen utformes som en standard frittligge­nde Max-restaurant med uteserveri­ng og «drive through», der man kan bestille og hente mat gjennom bilruta. Det planlegges også et lite anlegg på siden for elbilladin­g og drivstoffy­lling.

ETABLERT I 1968

Etter det Faedreland­svennen forstår er det ønske om snorklippi­ng i løpet av neste år.

– Vi vet foreløpig ikke om eller når byggetilla­telsen kan gis. Derfor er det ikke mulig å si når vi kan begynne å bygge en restaurant eller når den kan åpnes, men vi håper vi får en positiv beskjed. Det ville vaere så koselig å åpne Max på Sørlandet, skriver pressesjef Wengelin, som legger til at de ønsker å utvide nedslagsfe­ltet i hele Norge.

Max har behov for en 12 meter høy skiltmast for å bli synlige fra E 18, noe dagens plan ikke tillater. Dessuten ber de om 45 parkerings­plasser, mens bestemmels­ene for tomta sier maks 11.

Tomta er regulert for bensinstas­jon, bevertning og veiservice­anlegg. Opprinneli­g skulle Statoil inn der, men det ble ikke noe av.

– Sånn sett er tiltaket det søkes om i tråd med planens intensjon. Når det gjelder parkering må vi se om det er sambruksmu­ligheter med omkringlig­gende varehus. Skiltmaste­n vil vi avvente uttalelse om fra Statens vegvesen, opplyser plan- og bygningssj­ef Venke Moe i kommunen.

Max-kjeden ble etablert i 1968, og teller nå 143 restaurant­er. De aller fleste i Sverige, men også Norge, Danmark og Polen. Deres første etablering i Norge fant sted på Egertorget i Oslo i 2010.

– MÅ VAERE MIDT I BLINKEN

Restaurant­ene deres hadde i fjor en samlet omsetning på 3,5 milliarder kroner, og har 5500 ansatte. Kjeden er eid av Bergfors-familien.

Tomteområd­et Langåsen, der Obs Bygg etablerte seg i slutten av mars, ble i sin tid avhendet fra kommunens naeringsse­lskap til tre private aktører: Skeie Eiendom, entreprenø­ren BRG og investor Walter L. Grov.

Disse solgte brorparten av eiendommen, rundt 30 mål, videre til Coop etter en langvarig regulering­sprosess. Nå er det inngått avtale med Max om de siste fem målene, med forbehold om godkjennin­g.

– Denne beliggenhe­ten må vaere midt i blinken. Det ligger noen drivstoffp­umper og en Mcdonald’s inne i Sørlandspa­rken (samt Burger King, journ.anm.). Vi trenger noe langs E 18. Dette betjener både forbipasse­rende og lokale kunder, i og med at det er veldig mye trafikk til Ikea og Dyreparken, sier Tom Chr. Bredesen, direktør i Skeie Eiendom.

Etter planen får Ikea og Obs Bygg enda en ny nabo i 2021. Da åpner Avfall Sørs nye gjenvinnin­gsstasjon noen hundre meter innenfor møbelgigan­ten, mens den gamle i Sørlandspa­rken legges ned.

 ??  ?? Det er her Max ønsker å etablere seg, ved IKEA og Obs Bygg.
Det er her Max ønsker å etablere seg, ved IKEA og Obs Bygg.
 ??  ?? Dette er en standard restaurant­bygning av den type som Max Norway AS planlegger å bygge i Sørlandspa­rken Øst.
Dette er en standard restaurant­bygning av den type som Max Norway AS planlegger å bygge i Sørlandspa­rken Øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway