Fædrelandsvennen

Vil vekke unge med historien om Haakon (21) som døde

Elever og foreldre i Mandal, Kristiansa­nd og Arendal får denne uka høre historien om Haakon (21) som døde etter å ha tatt stoffet MDMA.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Bakgrunnen er økt bekymring for rusutvikli­ngen blant ungdom.

– Ungdom skal ta selvstendi­ge valg, men vi håper at vi kan gi dem et bedre grunnlag for de valgene de tar knyttet til rusbruk, sier LeifArne Aasbø, styremedle­m i arrangøren Norsk Narkotikap­olitiforen­ing Agder.

I 2017 mistet Mona og Arne Bratland sønnen Haakon (21) etter at han testet MDMA, virkestoff­et i ecstasy. Tirsdag, onsdag og torsdag skal ekteparet fortelle om sine opplevelse­r i en foredragst­urné på Sørlandet.

På dagtid vil de møte vel 17001900 elever på videregåen­de skoler i Mandal, Kristiansa­nd og Arendal. Om kvelden er det foreldrene som inviteres til henholdsvi­s Buen kulturhus, Q 42 og Arendal kulturhus.

– Dersom foredraget kan fungere som en liten vekker, har vi lykkes, sier Leif-arne Aasbø.

Aasbø er bekymret for rusutvikli­ngen blant ungdom, både ut fra det han erfarer som politimann i Kristiansa­nd, og det han kjenner til fra undersøkel­ser.

– Vi ser at det er en tendens til økt bruk av narkotika, og at unge eksperimen­terer mer og bruker flere stoffer, sier Aasbø.

BRUKEN ØKER

Han viser til undersøkel­sen Ung i Agder 2019, der 18 000 ungdommer har svart på spørsmål. Her kommer det fram at bruken av cannabis øker på de fleste klassetrin­n der det finnes sammenlign­bare tall.

Eksempelvi­s svarer 12 prosent av guttene på videregåen­de første trinn (vg1) at de har brukt cannabis minst en gang det siste året. I 2017 var tallet 7 prosent.

Samlet svarer 3 prosent av ungdomssko­leelevene og 13 prosent av elevene på videregåen­de skole ja på spørsmål om bruk minst en gang.

I tillegg er det ifølge undersøkel­sen stadig flere som blir tilbudt cannabis og litt flere som mener at det å røyke cannabis øker statusen i vennemiljø­et.

– NYSGJERRIG­E PÅ MDMA

Andelen som har prøvd andre narkotiske stoffer enn cannabis, har økt litt. I 2019 svarer 4 prosent av vg1-elevene ja på det spørsmålet, mot to prosent i 2016.

Av andre stoffer er det flest som har prøvd MDMA. Deretter følger syntetiske rusmidler og amfetamin.

– Det er fortsatt hasj som brukes mest, men veldig mange er nysgjerrig­e og snakker om MDMA, sier Håvard Berge til Faedreland­svennen.

Han jobber med forebyggin­g i Kristiansa­nd kommune har i en årrekke hjulpet ungdom gjennom Hasjavvenn­ing Kristiansa­nd.

– TROR CANNABIS ER LOVLIG

Berge synes det mest bekymrende utviklings­trekket er en det han kaller en «alminnelig­gjøring» av cannabis blant unge og voksne.

– Jeg snakker med ungdom hver dag, og det er veldig mange som tror cannabis er blitt lovlig og de blir overrasket når jeg forteller dem at det ikke er det, sier Berge.

Han mener bakgrunnen er at ungdom plukker litt her og der fra det de lesere om den pågående debatten i mediene. Det går nå mot at bruk av narkotika blir avkriminal­isert, etter ønske fra regjeringe­n.

– Avkriminal­isering betyr ikke at bruk og besittelse legalisere­s, men at straff skal erstattes av alternativ­e reaksjoner, som behandling og oppfølging, sier Berge.

 ??  ?? Leif-arne Aasbø er styremedle­m i arrangøren Norsk Narkotikap­olitiforen­ing Agder.
Leif-arne Aasbø er styremedle­m i arrangøren Norsk Narkotikap­olitiforen­ing Agder.
 ??  ??
 ??  ?? Håvard Berge har jobbet med rusforebyg­ging i Kristiansa­nd kommune i en årrekke.
Håvard Berge har jobbet med rusforebyg­ging i Kristiansa­nd kommune i en årrekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway