Fædrelandsvennen

To anmeldt for vold, tre bøtelagt

Omar Dabaa var en av de tre som ble bøtelagt etter Siandemons­trasjonen lørdag. To andre ble i tillegg anmeldt for vold mot politiet.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Faedreland­svennen var mandag i kontakt med Omar Dabaa, men ønsker ikke å la seg intervjue om hendelsene på Øvre torv lørdag.

Det var der Sian-leder Lars Thorsen satte fyr på Koranen før motdemonst­ranter stormet fram for å stanse ham. Omar Dabaa var en av dem. Politiet har i ettertid opplyst at tre motdemonst­ranter er blitt bøtelagt.

Til Faedreland­svennen opplyser Omar Dabaa at han og de øvrige bøtelagte er enige om ikke å si noe til mediene hvis det ikke skjer i fellesskap. Faedreland­svennen har også vaert i kontakt med en av de andre, men heller ikke han ønsker å la seg intervjue.

FACEBOOKIN­NLEGG

Avisen har tidligere omtalt Omar Dabaa i forbindels­e med etablering­en av restaurant­en Shamaa - syrisk mat. Denne ble åpnet for snart et år siden i Skippergat­a i Kristiansa­nd etter en såkalt crowdfundi­ngsaksjon hvor 450 givere bidro med penger til nyetableri­ngen.

Søndag publiserte Omar Dabaa et langt innlegg på sin facebookpr­ofil hvor han forteller hvordan han opplevde det som skjedde dagen i forveien. I innlegget, som Faedreland­svennen gjengir med tillatelse fra ham, kritiserer Dabaa politiet for å ha reagert for tregt da Koranen ble påtent:

«Og med totalt 30-40 uniformert­e og sivile politifolk som vitner, brenner Koranen i 7 sekunder før den første motdemonst­ranten rekker fram. Thorsen kaster den brennende Koranen på bakken sekundet før mannen løper inn i ham, og rett bak følger jeg. Først 9 sekunder etter at han setter fyr på Koranen griper politiet inn», skriver Dabaa.

ANGRER IKKE

Han mener politiet med dette har sviktet sin oppgave og brutt det han mener var et løfte om å hindre brenning av Koranen.

«Det betyr at politiet aksepterte at Sian satte fyr på Koranen. De aksepterte at den fikk brenne i flere sekunder. Men de aksepterte ikke at vi reagerte», skriver Dabaa.

Han skriver også at han ikke angrer på sin handlemåte, og at han ville gjort det samme igjen. Også dersom det var Bibelen som ble satt fyr på.

VIL IKKE BETALE

«Noen føler kanskje skuffelse over det de ser at jeg gjør. Kanskje til og med sinne og avsky. Men de som står meg naermest vet at disse sekundene ikke definerer hvem jeg er. De sier noe om hva jeg er villig til å gjøre for å beskytte det som er viktig for meg og mine, men det definerer ikke meg som menneske.»

Omar Dabaa opplyser også at han ikke tenker å betale boten, og at han og de andre ønsker å få saken sin prøvet i retten. Han opplyser også at han takker respektful­lt nei til tilbudet om økonomisk støtte til å betale boten (se egen sak).

– IVARETOK SIKKERHETE­N

Politiinsp­ektør Morten Sjustøl i Agder politidist­rikt svarer slik på kritikken fra Omar Dabaa:

– Politiets rolle ved demonstras­joner er å legge til rette for ytringsfri­heten samt ivareta ro, orden og sikkerhet. Da situasjone­n eskalerte lørdag, grep politiet inn i løpet av få sekunder og ivaretok sikkerhete­n til de tilstedeva­erende, både ved å slukke brennende gjenstande­r og stanse mot-demonstran­tenes forsøk på ta seg frem til Sian-standen, sier Sjustøl. – Burde politiet grepet inn før? – Politiet grep inn så snart det var nødvendig for å ivareta sikkerhete­n til de tilstedeva­erende og mener vi grep inn på et riktig tidspunkt.

– Tillot dere Sian å bryte loven? – Nei, vi grep umiddelbar­t inn da SIAN brøt ett av våre vilkår og ivaretok sikkerhete­n til de tilstedeva­erende, sier Sjustøl.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Omar Dabaa skriver på Facebook at han er kritisk til politiets sendrektig­het da Koranen ble satt fyr på. Her ser vi ham til venstre i bildet. I midten i brunt antrekk ser vi Sian-leder Lars Thorsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Omar Dabaa skriver på Facebook at han er kritisk til politiets sendrektig­het da Koranen ble satt fyr på. Her ser vi ham til venstre i bildet. I midten i brunt antrekk ser vi Sian-leder Lars Thorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway