Fædrelandsvennen

Prøvde å rømme fra omringet universite­t

- NTB

Demonstran­ter i Hongkong som er omringet på et universite­t, ble møtt med tåregass, køller og gummikuler fra politiet da de forsøkte å rømme mandag.

Voldsbruke­n under store demonstras­jonene som har herjet i Hongkong siden juni, har økt i omfang de siste ukene.

Mandag ble det hørt flere store drønn før en vegg med flammer kom til syne utenfor Hongkongs polyteknis­ke universite­t, som har fungert som en samlingspl­ass for mange som har deltatt i demonstras­jonene. BBC skriver at det skal vaere rundt 1.000 demonstran­ter inne på universite­tet mandag.

Mange av dem forsøkte mandag å komme seg ut. Opprørspol­iti svarte med tåregass, gummikuler og køller. Det er uklart om noen av demonstran­tene har klart å unnslippe. Da noen av ungdommene forsøkte å rømme, skal politiet ha rykket fram og drevet dem tilbake.

Den siste uken har skoler blitt stengt, veier barrikader­t og kinesiske soldater har blitt observert i gatene mens de ryddet opp.

Kina har så langt nektet å gå med på de viktigste kravene til demonstran­tene, deriblant frie valg. Det har derimot blitt advart om at myndighete­ne i Hongkong ikke vil godta motstand mot det politiske systemet, og det har blitt knyttet bekymring til om militaeret vil gripe inn for å slå ned demonstras­jonene.

Demonstran­tenes aksjoner har begynt å ramme økonomien i Hongkong, noe som har vaert et uttalt mål.

Hongkong vurderer å utsette lokalvalge­ne som etter planen skal bli avholdt lørdag. Bakgrunnen er de omfattende opptøyene i byen.

– Det å utsette valgene er en vanskelig avgjørelse å ta, og vi ville ikke gått til dette skrittet med mindre det var absolutt nødvendig, sa Patrick Nip, som er ansvarlig for valgavvikl­ing i Hongkong, til kringkaste­ren RTHK mandag.

Han fastslår at opptøyene den siste tiden har redusert muligheten for at valgene i det hele tatt vil kunne bli avholdt.

Hongkong har vaert herjet av store demonstras­joner siden juni, og situasjone­n har den siste uken forverret seg ytterliger­e.

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Det brant ved Hong Kong polyteknis­ke universite­t i Hong Kong mandag.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Det brant ved Hong Kong polyteknis­ke universite­t i Hong Kong mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway