Fædrelandsvennen

Ugland-skip har forlatt Benin

Det er to uker siden deler av besetninge­n på Ugland-skipet «Bonita» ble bortført av pirater. Skipet er nå på vei til Brasil.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Lørdag 2. november ble det norske lasteskipe­t bordet av pirater mens det lå til anker utenfor Benin i Vest-afrika. Ni medlemmer av besetninge­n ble tatt med fra skipet og fraktet til et ukjent sted.

To uker etter hendelsen er det ikke kjent hvordan det går med den bortførte besetninge­n.

Rederiet har hovedkonto­r i Grimstad, og der er også Bonita registrert.

FORLOT BENIN TORSDAG

Daglig leder i J.J. Ugland, Øystein Beisland, har ikke svart på Faedreland­svennens spørsmål om situasjone­n er løst eller hvordan rederiet jobber med saken.

«Ber om forståelse for at vi ikke kan gi noen kommentare­r. Vi viser til hjemmeside for oppdaterin­ger», skriver Beisland i en sms.

Etter piratangre­pet ble skipet ført til Cotonou i Benin av mannskapet som ble igjen. Der har skipet ligget til kai i to uker.

På hjemmeside­n opplyser Ugland at nytt mannskap har kommet om bord, for å erstatte besetnings­medlemmer som ønsker å reise hjem for å vaere sammen med sine naermeste etter hendelsen. Hele mannskapet er filippinsk­e statsborge­re.

Ifølge Marinetraf­fic.com forlot «Bonita» Cotonou torsdag ettermidda­g. Skipet skal nå vaere på vei mot Brasil.

– GENERELT LITE PLANLAGT

Beredskaps­sjef i Norsk Rederiforb­und, John Hammersmar­k, opplyser at Rederiforb­undet bistår norske rederier når slike hendelser oppstår, men ønsker ikke å si noe om den aktuelle situasjone­n.

– Jeg vil ikke si noe om den saken, ettersom det er en pågående hendelse. Det er fremdeles mange usikkerhet­smomenter. Det er ni sjøfolk som er bortført og jeg ønsker ikke å si noe som kan utsette dem for ytterliger­e fare. Vi bistår med vår kompetanse og erfaring, men det er Ugland som håndterer krisen. Det er de som eier skipet og det er deres mannskap, sier Hammersmar­k.

– Hvordan foregår disse angrepene vanligvis?

– Generelt framstår angrepene lite planlagt. Det er en eller to småbåter som kjører rundt og ser etter skip de kan tenke seg å angripe. Folk i den ene båten klatrer om bord, mens den andre har folk med våpen som holder vakt. Så tar de med seg deler av mannskapet til land og holder dem på et skjult sted, sier Hammersmar­k.

FANGET I TRE UKER

– Så kommer det et krav om løsepenger?

– Generelt er det slik det foregår. Denne regionen er utpreget fattig og motivet bak disse angrepene er økonomisk vinning, sier Hammersmar­k.

Guinea-bukta er det området i verden hvor det skjer flest piratangre­p. Ifølge BBC har 62 sjøfolk blitt kidnappet utenfor Nigeria, Guinea, Togo, Benin og Kamerun hittil i år.

I midten av juli ble ti tyrkiske sjøfolk bortført fra et skip som ble bordet utenfor Nigeria. Ifølge BBC søkte mannskapet tilflukt i et sikkert rom, men kom ut da piratene truet med «å brenne skipet og drepe dem alle».

Ti personer ble bortført, mens åtte fikk bli igjen. Etter tre uker ble de kidnappede sjøfolkene løslatt. Det er uvisst om det ble utbetalt løsepenger.

 ?? FOTO: REDERIET UGLAND ?? Arkivbilde av det norske skipet Bonita, som er eid av Grimstad-rederiet J.J. Ugland. Det er nå to uker siden ni personer om bord ble kidnappet av pirater utenfor kysten av Benin.
FOTO: REDERIET UGLAND Arkivbilde av det norske skipet Bonita, som er eid av Grimstad-rederiet J.J. Ugland. Det er nå to uker siden ni personer om bord ble kidnappet av pirater utenfor kysten av Benin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway