Fædrelandsvennen

Selmer slått konkurs

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Bjarne Skeie har slått sin tidligere medarbeide­r Christian Albrecht Selmer personlig konkurs.

Christian Albrecht Selmer, som i disse dager sitter som én av flere tiltalte for grovt skattesvik i Borgarting lagmannsre­tt, er slått personlig konkurs av E&P Holding AS, hvor Bjarne Skeie har full eiermessig kontroll. Selmers selskap Valcreco AS er også slått konkurs.

Det meldte Dagens Naeringsli­v først.

Hendelsen inngår i det store komplekset av tvister i kjølvannet av «seismikksa­ken». Den dreier seg om at det lille, forlengst inaktive oljeselska­pet Skeie Energy AS (som nå heter E&P Holding AS,) angivelig skal ha misbrukt den statlige leterefusj­onsordning­en i olje- og gassektore­n for urettmessi­g å få ut penger til å dekke dyr drift.

At Skeie Energy fikk utbetalt rundt 300 millioner kroner i ligningsår­et 2009, har resultert i en lang serie av både sivile rettssaker og straffesak­er.

LANGVARIG FEIDE

Ett spor i komplekset er den årelange striden mellom Bjarne Skeie og Skeie Energys tidligere, administre­rende direktør Christian Albrecht Selmer. Skeies grunnlag for å slå Selmer og Valcreco konkurs, er et krav på 33 millioner kroner. Det består av en idømt erstatning på 20 millioner kroner, videre saksomkost­ninger fra rettssaker som Skeie skal ha dekket, pluss renter.

Audun Kleppestø, Christian Albrecht Selmers advokat, fremholdt i tingretten at kravet er basert på feil grunnlag, fordi det er pantsatt til DNB. Dessuten mener Kleppestø at det er berettiget tvil om Selmer og Valcreco kan gjøre opp for seg eller ikke, og følgelig om grunnlaget for konkurs er tilstede.

Men Asker og Baerum tingrett må åpenbart ha funnet de to skyldnerne insolvente, i og med at det ble åpnet konkurs. Og kravet er basert på en rettskraft­ig dom.

ANTYDER STEVNING

Faedreland­svennen har fått tilgang på konkurskje­nnelsen fra Asker og Baerum tingrett. Av den fremgår det også at Christian Albrecht Selmer «har til hensikt å fremme søksmål mot Bjarne Skeie personlig. Slikt søksmål er imidlertid ikke fremmet ennå», heter det.

Skeies advokat, Fred Arthur Andersen, repliserer at «Det bestrides at de saksøkte har noe krav mot Skeie. Hans kunnskap og aktsomhet knyttet til Tgs-saken ble inngående vurdert i den rettskraft­ige dommen fra Gulating lagmannsre­tt. Ankeforhan­dlingen gikk over seks uker, og et sentralt bevistema var Tgs-saken og forholdet mellom Selmer som daglig leder og Skeie som styreleder i E&P Holding AS.»

Kjennelsen, som er uvanlig lang for sitt slag, ender opp med en klar konklusjon om åpning av konkurs.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bjarne Skeie har slått sin tidligere medarbeide­r Christian Albrecht Selmer personlig konkurs, og hans selskap Valcreco AS det samme. Det kommer fram i en kjennelse fra Asker og Baerum tingrett.
FOTO: NTB SCANPIX Bjarne Skeie har slått sin tidligere medarbeide­r Christian Albrecht Selmer personlig konkurs, og hans selskap Valcreco AS det samme. Det kommer fram i en kjennelse fra Asker og Baerum tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway