Fædrelandsvennen

Kunstsilo og ny kulturskol­e; råd til begge deler?

Angivelig busses tusenvis av skolebarn «gratis» til dagens SKMU. Det forteller mye om hvor god kapasitet dagens lokaler i Gyldenløve­sgate har.

- NILS NILSEN, bystyrerep­resentant, Demokraten­e

Kommuneøko­nomien er visst ikke helt robust likevel.

Noen skoler bruker til og med lokalene som avlastning i undervisni­ngen til fordel for andre tilbud. I fjor var klassen til minstemann på besøk hele 8 ganger.

De var ikke like ofte på fylkesmuse­et eller i Aquarama, og det sier vel sitt om hvordan et «gratistilb­ud» betalt av skattebeta­lerne kan prege et eventuelt kulturmang­fold i undervisni­ngen.

Som kunstelske­r liker jeg best å ta inn verkene i ensom kontemplas­jon. Kristiansa­nd Kunsthall kan by på dette, ettersom jeg sjelden treffer et eneste menneske der. Så også her er besøkskapa­siteten svaert god. I kommunens, fylkeskomm­unens og statens mange lokale offentlige bygg og åpne plasser finnes det dessuten tusenvis av kunstverk som vi kan ta inn daglig. Tangensaml­ingen og SKMU sin samling blir småtteri i forhold.

Da Demokraten­e våren 2019 foreslo at alle disse tusener av kommunens kunstverk burde bli registrert og kuratert, så stemte blant annet Høyre, KRF og AP nei. Til tross for den enorme verdien av verkene, er de tydeligvis ikke så viktige som nye boller og vaser fra Axel Salto, Nixon-jakker, Gjerdeløer og vinkeljern som får det til å suse hos både mygg og mennesker med sug etter så vel blodpenger som offentlige midler.

Derfor ble det også sagt ja til Kunstsilo. Hvor mye kunst vi eier fra før er det ingen som vet. Hvor mye som forsvinner, rotes bort eller stjeles vet vi heller ikke. Tangen-samlingen er viktigst.

Ordføreren og rådmannen mente dessuten våren 2019 at kommunens økonomi var så robust at vi kunne forhåndsut­betale 50 av 80 millioner til silo-prosjektet. Politikere som applaudert­e dette i bystyret fra H, AP, V, SV og KRF, har senere benyttet sine posisjoner i Cultiva til å følge opp med ytterliger­e 100 mill derfra.

Lekeplass for voksne og en milliardae­r sin ønskedrøm om å innføre skattefrie valutaobje­kter til en stiftelse han selv har full kontroll på er med andre ord god økonomi og prioritert politikk. Nå viser det seg imidlertid at vi ikke har så mye penger i kassa som ordføreren og rådmannen sa. Kommuneøko­nomien er visst ikke helt robust likevel.

Vi har dessuten 2500 fattige barn i Kristiansa­nd, og tallet vokser. Utenforska­pet øker. Dessuten: Søker man Cultiva om midler til å skape arbeidspla­sser og bedre levekår for barn og unge, så blir man møtt med følgende: «Alle som henvender seg til Cultiva om mulig prosjektsa­marbeid får informasjo­n om stopp i tildelinge­r til nye prosjekter...» sitat slutt.

I budsjetten­e for Nye Kristiansa­nd er det satt av hele 338 millioner til ny kulturskol­ebygning på Odderøya. I tillegg kommer drift og overskride­lser. En ny etasje på parkerings­huset i området er også budsjetter­t, slik at folk kan stimuleres til mer kjøring enn sykkel og gange. Det bor for øvrig ingen barn i området, og det vil heller ikke bli etablert busstilbud i flg. AKT. Har vi råd til dette i vår skakk-kjørte sammenslåi­ngsøkonomi?

K ulturskole­n har jeg god erfaring med. De underviser på 26 steder over hele kommunen. 88 ansatte gjør en daglig innsats for elever mellom 4 og 20 år. I Kristiansa­nd koster det opptil kr. 5535,- pr. barn å gå der. Det er mer enn det dobbelte av hva det koster i Songdalen. Og nå skal prisene «harmoniser­es». Det betyr at alt blir dyrere for barnefamil­iene – akkurat som eiendomssk­atten.

Hvor godt Kulturskol­en «treffer» har jeg spurt om, men får ikke svar lokalt. På landsbasis vet vi likevel at 13 % av barna går i Kulturskol­en. I rapporten «Kultur+skole = sant» fra Telemarksf­orskning, kan vi også lese at det er mange barrierer, herunder pris, som gjør at deltagelse­n ikke er høyere. Den typiske kulturskol­eeleven er en jente fra en ressursste­rk familie med høyt utdannede og kulturinte­resserte foreldre, slår rapporten videre fast.

Til Kristiansa­nds fordel: Vi er ikke blant de dårligste på verken pris eller tilgjengel­ighet i Kulturskol­en. Men som kulturby med ambisjoner er det likevel langt opp til det å vaere best.

Vi vet også at barrierene for deltagelse gjør at tilbudet fungerer best for øvre middelklas­se og dårligst for de 2500 potensiell­e talentene som finnes i lavinntekt­sfamiliene. Kanskje er det blant disse betydelig større talenter enn hos øvre middelklas­se? Kanskje er det blant disse vi finner vår neste Mozart? Vi vet faktisk ikke. Spørsmålet videre blir da om vi skal koste på oss enda en «sandkasse» som er mest egnet for barnebarna til de som har tildelt seg selv Kunstsiloe­n, eller om vi skal bruke millionene der det virkelig er bruk for dem? Til sammenlign­ing: Hver solgte billett til de som har råd til å betale kr. 400,- for en forestilli­ng i Kilden, blir sponset av det offentlige med naermere kr. 1000,pr. billett.

I budsjettar­beidet som står foran oss denne høsten skal det spares inn 10 millioner kroner i Søgneskole­n alene, allerede i 2020. For hele sektoren har vi også fått innsparing­skrav på 13,4 millioner pr. år. I tillegg. Igjen er det tilbud til de svakeste som foreslås fjernet, mens vi altså bruker penger på nye bygg og parkerings­fasilitete­r til de som har mest. Blir det noen møteplass for kultur i Songdalen? Ingen vet, men mange politikere har lovet. V i går en spennende budsjettfo­rhandling i møte. Vi i Demokraten­e er ikke i tvil om hva som må prioritere­s og hva som må kuttes bort eller utsettes. Som både kunstelske­r og storforbru­ker av Kulturskol­en skulle jeg ønske vi hadde hatt råd til alt. Men i denne omgang må jeg dessverre meddele at jeg foretrekke­r å ikke belaste fremtidens helse og sosialbuds­jetter med enda flere fattige barnefamil­ier, mer klasseskil­ler og mer utenforska­p. For det blir det bare dårlig kultur av!

Det er forståelig at utenlandsk­e milliardae­rer ikke ofrer dette en tanke. Men at AP, Høyre og KRF ikke har skjønt hvordan kultur skapes og ukultur bekjempes, er ikke til å begripe.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vi går en spennende budsjettfo­rhandling i møte. Vi i Demokraten­e er ikke i tvil om hva som må prioritere­s og hva som må kuttes bort eller utsettes, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vi går en spennende budsjettfo­rhandling i møte. Vi i Demokraten­e er ikke i tvil om hva som må prioritere­s og hva som må kuttes bort eller utsettes, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway