Fædrelandsvennen

Frihetskam­p for sekulaere muslimer

- TARJEI LEER-SALVESEN

Sylo Taraku er verdt å lytte til. Her skriver han både personlig og prinsipiel­t om en frihetskam­p mange nordmenn ikke ser.

Hvem er egentlig en minoritet med krav på spesielt vern? Sylo Taraku siterer avdøde Walid al Kubaisi, som flere ganger fremhevet at de konservati­ve, muslimske lederne som mener å represente­re

1,5 milliarder mennesker, neppe føler seg som en sårbar minoritet, selv om religionen deres er i mindretall her i landet.

Taraku trekker frem andre stemmer og problemsti­llinger. Han skriver om dem som vokser opp i muslimske land eller i muslimske miljøer i Norge, og som må kjempe for retten til selv å velge å gå med hijab eller la vaere, for retten til å vaere homofil, og for retten til å forlate religionen dersom man ønsker det.

Dermed setter han på spissen vernet av enkeltmenn­eskenes rettighete­r når det kommer på kant med praksisen til brede lag av en religion med en minoritets­posisjon her i landet.

Sylo Taraku er rådgiver i Agenda, tidligere generalsek­retaer i LIM, og aktiv foredragsh­older og forfatter. Med bakgrunn fra Kosovo er han det han selv betegner som «sekulaer muslim». Han er vokst opp i en kultur som er påvirket av islam, men regner seg ikke selv som troende.

Gjennom boken møter vi en rekke pionerer på ulike områder i det Taraku betegner som den muslimske frigjøring­skampen.

Forfattere­n evner å skape innlevelse og interesse gjennom historiene og møtene han beskriver. Samtidig er vi med ham som profesjone­ll betrakter. Han klarer å trekke de prinsipiel­le linjene. Han skriver varmt og empatisk også om dem som står fjernt fra egne meninger.

Dette er en bok å bli klokere av.

«Frihetskam­pen i islam»

● Debatt

● Forfatter: Sylo Taraku ● Forlag: Res Publica

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway