Fædrelandsvennen

Om å bli forlatt

- VALERIE KUBENS

Merethe Lindstrøm skriver godt. Veldig godt. Men romanene hennes krever en del av leserne.

Det skyldes dels formen med massevis av innskutte ledd mellom kommaer, ledd som ikke alltid åpenbart henger tematisk sammen.

Dels er komposisjo­nen krevende, ved at fortelling­en stadig hopper i tid og rom slik at en selv må skape en tråd og en helhet.

Her er ingen åpen dialog, men en strøm av tanke- og handlingsr­eferat opplevd gjennom hovedperso­nen.

Det som ser ut til å vaere fellesnevn­eren ved de ulike brokkene i denne romanen, er den kvinnelige hovedperso­nens erfaringer med å bli forlatt.

Romanens hovedfigur er en norsk kvinne bosatt i England (slik forfattere­n også er), hvor de flyttet den gang de to døtrene var små og ekteskapet var tett og naert.

Nå bor kvinnen med ektemannen Sirke på den grønne landsbygda der regnet konstant øser ned, barna er flyttet og mannen stadig ramler på fylla. Forholdet er ikke lenger som det var, konstatere­r hun.

Bokas tittel, «Fuglenes anatomi» henger sammen med at kvinnen har satt seg fore å bygge en volier; et slags «fuglefengs­el», kanskje som symbolsk motsats til angsten for å bli forlatt.

Til å reise volieren kommer en ung gutt, som vi etter hvert får vite har et navn, Tom, men det er også alt vi vet om ham.

Kvinnen observerer ham på avstand, ser ham tenne en røyk og ser de dyvåte støvlene hans lage en dam på golvet. Dette er en bok av lite handling.

Tidlig bryter forfattere­n kronologie­n og bringer inn kvinnens vonde erfaringer med å ikke vaere ønsket av sin enslige mor på 1960-tallet. Kvinnen konstatere­r at moren forlot henne for å kunne bli seg selv.

Etter hvert viser det seg at kvinnens sterke morskjaerl­ighet heller ikke er nok til å lege depresjone­n til den ene datteren, som også forlater henne for å finne sitt liv.

Det samme gjelder den forfylla ektemannen som slukner i rus på stuegolvet. Også han vil ut og se seg om.

En dag forsvinner også Tom ut i regnvaeret, gutten som kvinnen etter hvert har utviklet en slags forelskels­e for.

Når kvinnen har vaert alene med hundene i ukesvis, dukker ektemannen opp igjen, legger seg i ektesenga og spør om hun tror de fikser det. Og sovner.

«Fuglenes anatomi»

● Roman ● Forfatter: Merethe Lindstrøm ● Forlag: Oktober

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway