Fædrelandsvennen

Tryller frem et nytt, uutforsket billeduniv­ers

Det er oppfrisken­de å se noe helt nytt. Og det er oppfrisken­de å se inn i et uutforsket kunstneris­k univers.

- ANMELDER frida.forsgren@uia.no

Svenske Mia Göranssons utstilling Before and After Science på Bomuldsfab­riken i Arendal er en overrasken­de sammenstil­ling av keramiske tablåer.

Kunsthåndv­erk er tradisjone­lt den kunstforme­n som ligger naermest et sett oppfatning­er av hvordan en gjenstand «skal se ut». Kunsthåndv­erket kommer fra en sterk brukstradi­sjon, der tingene har hatt en spesifikk funksjon og dermed også en spesifikk form. Som koppen og fatet.

Mia E. Göransson, som har bakgrunn både som maler og som keramiker, bryter tvert med denne tradisjone­n. I Before and After Science viser hun i verk etter verk at hun har utviklet sin helt saeregne billedgram­matikk der gjenstande­ne er inspirert av oljeindust­ri og teknologi.

Men gjenstande­ne er abstrahert, polert og stilisert slik at de blir underliggj­ørende former vi ikke helt kan lese og ikke helt forholde oss til. Vi kan nesten gripe dem, men bare nesten.

De tre tablåene i sal A Travers, Rig, og Pink platform introduser­er oss til billedsprå­ket som går igjen i hele utstilling­en: rørformene, byggekloss­ene, antennen, de slappe ringene, røykformen og oljesølet/avfallet.

Hun veksler mellom former som er sylskarpe og industriel­le, og former som er ruglete, ujevne og organiske. Hun veksler også mellom jevn glasur, og en mer malerisk, tilfeldig påføring.

Forskjelle­n blir derfor stor mellom et stramt, stringent verk som Next to Nature – tivoli og det mer impresjoni­stiske Oil Rig, selv om formene er hovedsakel­ig de samme.

TEKNOLOGIE­N FØR OG NÅ

Det hersker en egen stillhet og kontemplas­jon over verkene til Göransson. De er tablåer som følger sin egen saeregne logikk og indre orden.

Dette er understrek­et gjennom den stringente kuratering­en der hvert tablå fungerer som en egen arkitekton­isk verden på sin hylle eller sokkel. Et fint verk i så måte er Still life i sal E med sine nøye avstemte objekter i gråtoner, beige og rosa. Det er deilig å bevege øynene fra den runde steinforme­n, de ruglete rosa ballene, og de glatte rørene. Materialut­forskninge­n, fargenyans­ene og formeksper­imentene minner sterkt om de nordiske kubistene som på 1920-tallet malte lignende stille tablåer.

Men mens 20-tallets malere som Charlotte Wankel, Ragnhild Keyser og Franciska Clausen forhold seg til det modernisti­ske fremskritt­ets former, er det som Göransson stille tablåer maner frem et forurolige­nde skremmebil­de av den samme teknologie­n 100 år senere.

Vi vet hvor galt vi er på vei med plattforme­ne, oljesølet, røyken – selv om det er sukkersøtt pakket inn som i Pink platform. Og mens kubistene på 20-tallet konsentrer­er seg om vakre geometrisk­e former, ser vi at Göransson har et bredt repertoar med stilisert forurensni­ng og avfall, som røyk og søl i Uten tittel (2015) i sal B og de ulike plattforme­ne i sal C.

LEIRAS MATERIALIT­ET

Keramikere har tradisjone­lt arbeidet ut fra at materialet var en uløselig del av gjenstande­ns egenart. Dette ser vi veldig tydelig i utstilling­en Krefter på Sørlandets Kunstmuseu­m som vises samtidig i Kristiansa­nd.

Mia E. Göransson derimot gjør noe annet med sine objekter: sporet av kunstneren­s prosess er så godt som visket vekk og det kroppslige, materielle er fravaerend­e. I stedet jobber hun bevisst frem en kjølig, teknisk billedverd­en med en indre logikk.

I Inspirasjo­nskassen/skissemate­riale i sal F gis vi et innblikk i hennes kreative bearbeidin­gsprosess: her blir frø, blader, en brokkoli, foto av kunstverk, ledninger og tekniske tegninger inspirasjo­n til de små gjenstande­ne som har lite å gjøre med formenes utgangspun­kt.

Denne formforvan­dlingen er utstilling­ens sterkeste kort: at Göransson faktisk klarer å trylle frem et ganske så nytt, uutforsket billeduniv­ers.

HVORDAN SKAL TINGEN SE UT?

 ?? ALLE FOTO: FRIDA FORSGREN ?? Rom A: Travers, Rig og Pink platform.
ALLE FOTO: FRIDA FORSGREN Rom A: Travers, Rig og Pink platform.
 ??  ?? Inspirasjo­n-/skissemate­riale.
Inspirasjo­n-/skissemate­riale.
 ??  ?? Still Life, 2017, porselen steingods.
Still Life, 2017, porselen steingods.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway