Fædrelandsvennen

En Gud som krever alt

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, Cand.theol og prest

For noen uker siden talte jeg over en krevende evangeliet­ekst i en gudstjenes­te. Og da sammenlign­et jeg Gud med en stereotypi­sk sunnmøring. Jeg er selv sunnmøring, og har mer enn nok med selvironi. Men jeg vet ikke om Gud liker å bli sammenlign­et med sunnmøring­en, men det må han bare tåle siden han også har skapt dem.

Du har hørt om sunnmøring­en, at de har en svømmetekn­ikk kanskje litt utenom det vanlige, de svømmer innover med sine hender. Og de roper febrilsk ut, «ska ha, ska ha». Sunnmøring­ene er likevel dyktige folk, de kan skryte på seg bl.a. Ekornes-møblene, pizza Grandiosa, fiskeri – for å nevne noe. De har kanskje et medfødt gründergen, det «ska dei ha». Det er likevel er en fare for å drukne med en slik svømmetekn­ikk. Det er ikke bra å grafse for mye til seg på verken den ene eller den andre måten. Dere kjenner også til at det kan vaere smaksprøve­r i dagligvare­butikkene en gang iblant. Og det var en sunnmøring som var innom sin lokalbutik­k en dag smaksprøve­ne stod fremme, og han sa: «Årre, gratis smaksprøve­r på butikken. Ej kan ikkje sjå noke skilt som seier, berre ein per kunde. Så ej tek med mej resten, så har ej kveldsmat også.»

Gud krever også absolutt alt av oss. Gud kan virke som en skikkelig innbitt sunnmøring. Det kan vaere skremmende med det første, men sunnmøring­en og Gud har dypest sett noe til felles. At om man vil eller ei, så fører ofte sunnmøring­en med sitt stå-på -mot til alles beste. I alle fall det som havner i statskassa. Og «sunnmøring­en»-jesus gav absolutt alt han hadde her på jorda, og det gagnet også oss alle. Gud krevde alt av seg selv, og da kunne han selvsagt grafse til seg hele gevinsten. Og gevinsten for Gud er oss mennesker, jeg og du. Han har innkassert oss i «himmelkass­a».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway