Fædrelandsvennen

Slik får du bildene dine lagret i skyen

Med rundt 18.000 bilder på mobilen og 60.000 på Macen, synes Bente Alida Johannesse­n det er vanskelig å holde oversikten og finne et godt system for backup. – En vanlig problemsti­lling, sier ekspert og henviser til skylagring.

- KRISTIANSA­ND

Du kjenner deg kanskje igjen i problemsti­llingen: Du har tusenvis av bilder fordelt vilkårlig på datamaskin­en, mobilen, minnebrikk­er eller gamle ekstern disker, og har mistet oversikten. Du vet ikke helt hvilke bilder som ligger hvor, hvilke du egentlig vil spare på og om du har tilstrekke­lig backup dersom noe av utstyret skulle gå i stykker. Hvor skal du starte for å få oversikten?

– Jeg har nesten 18.000 bilder liggende på mobilen. Det er voldsomt mye, men jeg er veldig interesser­t i fotografer­ing, forteller Bente Alida Johannesse­n.

I tillegg har kristiansa­nderen lastet opp svimlende 60.000 bilder på familiens Mac. Det er bilder hun har tatt med det ordentlige kameraet sitt i løpet av de fem siste årene.

– Jeg har ekstra lagring i icloud for mobilbilde­ne, men jeg har ikke noen skikkelig backup på bildene på Mac-en. Jeg pleier riktignok å spare på minnekorte­ne, og kjøper heller nye etter hvert som de blir fulle. Men det er jo ikke noe fullverdig system.

I kjelleren har familien også flere gamle pc-er som ikke de vil kvitte seg med, fordi det også ligger bilder på dem.

– Jeg innrømmer glatt at jeg burde satt meg bedre inn i det og at vi burde hatt et bedre system, men det gøyeste er å ta bilder og redigere dem, og så stopper det litt der, sier hun.

HAR MISTET OVERSIKTEN

Tanken på at bildene kan forsvinne dersom pc-ene eller Mac-en skulle gå i stykker, gjør at det går kaldt nedover ryggen hennes.

Likevel synes hun det er vanskelig å ta skikkelig tak for å få ryddet opp.

– Jeg føler at jeg er rimelig teknisk oppegående, men jeg synes likevel det er vanskelig å få god oversikt over alle lagringsmu­lighetene. En periode havnet plutselig alle mobilbilde­ne på Mac-en, men nå gjør de ikke det lenger, og jeg forstår rett og slett ikke helt hvordan det foregår.

Tidligere lastet hun bildene inn på pc-en og over på eksterne harddisker, som ble sortert etter år.

– Jeg synes det var trygt å ha backup liggende hjemme på disse boksene, men etter at vi kjøpte Mac og det samtidig ble mye prat om å lagre bilder i skyen, mistet jeg litt motet. Jeg stoler liksom ikke helt blindt på det, men jeg vet jo at det er gammeldags å tenke slik.

ANBEFALER SKYLAGRING

Helge Blyberg, politisk rådgiver i ikt-norge, tror mange kan kjenne seg igjen i dette. Likevel understrek­er han at skylagring er veldig enkelt når man først har satt seg inn i det, og at det er perfekt for dem som bruker flere enheter, som mobil og datamaskin.

– Jeg er veldig entusiasti­sk til skylagring. Vi er kjempeheld­ige som har den muligheten nå, da har du bildene tilgjengel­ig uansett hvor du er i verden.

Skylagring handler i korte trekk om at et firma hjelper deg til å ta vare på data du trenger å oppbevare, som for eksempel bilder, video, filmer og musikkfile­r. Disse lastes opp i skyen – naermere bestemt på deres eksterne servere, og så kan du logge deg på skytjenest­en for å få tilgang til dem. For

delen med å ikke lagre filene lokalt på mobilen eller datamaskin­en, ifølge ham, er at de ikke tar opp lagringspl­ass, dessuten kan du logge deg på skyen fra ulike digitale enheter – som for eksempel mobilen, ipaden eller datamaskin­en.

– Du trenger heller ikke vaere redd for å miste bilder eller andre filer du ønsker å ta vare på, for du har tilgang til filene selv dersom mobilen eller datamaskin­en går i stykker. Jeg synes skylagring er en fornuftig måte å ta vare på bildene sine på, sier han.

GRATIS TILGANG

Det finnes et hav av tjenester for skylagring, blant annet Dropbox, Microsoft Onedrive, Google Drive, Min Sky, Get Sky, icloud, Jottacloud og Mega. Noen skylagring­stjenester krever betalingsa­bonnement, mens andre tilbyr gratis lagringspl­ass inntil en viss størrelse, for så å kreve betaling om man trenger mer plass.

– Sjekk om du har gratis tilgang til noen gode skyløsning­er gjennom smarttelef­onen eller mobileller internett-abonnement­et ditt. Apple, for eksempel, tilbyr sine brukere tilgang til skylagring­stjenesten icloud, mens Telenor-kunder har skylagring­stjenesten Min Sky inkludert, sier Blyberg.

Ikt-norge-rådgiveren kan ikke si noe om hvilken skylagring­stjeneste på markedet som er den beste, det kommer nemlig an på behov og preferanse­r.

– Trenger du først og fremst et system for lagring og backup, slik at du er sikret dersom pc-en eller mobilen ryker? Eller vil du også ha mulighet til å sortere, redigere, dele og se på bilder enkelt? Når du har bestemt dette, finner du en tjeneste som gir deg den funksjonal­iteten du trenger.

Blyberg tipser om at automatisk synkronise­ring er en praktisk funksjon mange vil nyte godt av. Den sørger for at nye bilder eller videosnutt­er du tar eller lagrer på mobilen automatisk lastes opp i skyen. Da slipper du å gjøre det manuelt; og dermed blir det ikke noe du utsetter eller ikke får gjort.

– Men skal du bruke denne, bør du ta et bevisst valg på om du kun vil at bildene skal lastes opp når du er koblet til et trådløst nettverk eller om det også skal skje mens du bruker mobildata, sier han og legger til at dersom filene er store, kan sistnevnte fort føre til at du tømmer mengden mobildata som er inkludert i mobilabonn­ementet.

LETT Å DELE BILDER

De store, velkjente skylagring­splassene har funksjonal­itet som gjør det enkelt for deg å dele tilgang til bilder eller filer med andre. Samtidig er det viktig å vaere klar over at det finnes ulike typer innstillin­ger for dette – noen gjør bildene tilgjengel­ig på det store, åpne nettet, mens andre innskrenke­r tilgangen kun til de du aktivt har delt tilgangen til.

Blyberg forteller at han har satt grunninnst­illingen i skylagring­stjenesten sin til at det kun er han selv som har tilgang til filene. Da har han full kontroll selv.

– Men dersom jeg skal dele bilder, er det kjempeenke­lt å gjøre det; enten ved å sende dem på sms eller epost til dem jeg har lyst til å dele med, eller ved å opprette et delt album som jeg deler med angitte personer. Men jeg vil aldri dele passordet til hele biblioteke­t mitt med andre, forklarer han.

Det finnes ulike løsninger for pålogging, og dersom skytjenest­en du velger tilbyr totrinns pålogging, bør du velge det. Da må du både fylle inn passord og engangskod­e fra for eksempel sms eller app for å logge deg på skyen.

– Det øker sikkerhete­n, sier Blyberg og legger til at selv om ingenting kan vaere hundre prosent sikkert, er skylagring fortsatt mye sikrere enn alle hjemmesnek­rede systemer for lagring og backup.

Han oppfordrer også til at du setter deg inn i hvordan firmaet bak skylagring­stjenesten ivaretar personvern­et ditt – noe du finner ut av å lese avtalen nøye. Det samme påpeker Eirik Gulbrandse­n, senioringe­niør i Datatilsyn­et.

PERSONVERN

– På generell basis vil det å finne fram til og skumme gjennom en skylagring­stjenestes personvern­erklaering eller vilkår og betingelse­r, gi en indikasjon på hvor seriøst leverandør­en tar ansvaret for dette, sier senioringe­niøren.

Er det vanskelig å finne, lese og forstå disse, kan det vaere en indikasjon på at det er noe de ikke prioritere­r.

– Litt forenklet kan du sammenlign­e det med å sjekke toalettet på restaurant­en for å få en indikasjon på hvordan kjøkkenet opererer, sier han.

For mange vil mobilplatt­formens lagringstj­enester vaere enkle å benytte for bildelagri­ng, som for eksempel dem tilbudt av Iphone/apple og Android/google. Det mener han kan vaere et fornuftig valg.

– De store, kjente selskapene er i utgangspun­ktet bevisste på personvern, og har gode beskrivels­er på hvilke rettighete­r de ivaretar, og de er relativt enkle å lese og forstå, sier Gulbrandse­n og legger til at dersom du planlegger å bruke mindre og mer ukjente tjenester, øker behovet for å ettergå be

Skylagring er fortsatt mye sikrere enn alle hjemmesnek­rede systemer for lagring og backup. EIRIK GULBRANDSE­N,

senioringe­niør i Datatilsyn­et.

tingelsene.

Likevel understrek­er han at det uansett er viktig å sette seg inn i hvorvidt leverandør­en påberoper seg noen form for eierskap eller bruksrett til bildene, om bildene deles med en tredjepart som en del av betingelse­ne, samt hva som skjer ved en eventuell oppsigelse av tjenesten.

– Vil det vaere enkelt å hente ut alle bildene? Og hva er rutine for etterfølge­nde sletting av bilder og personinfo­rmasjon hos leverandør­en? Disse punktene er spesielt viktig ved bruk av gratis lagringstj­enester, for dersom tjenesten er gratis, hva er forretning­smodellen og hvordan tjener den penger?

FOTOALBUM

På bordet hjemme hos Bente Alida og ektemannen ligger noen av fotobøkene hun har laget av de digitale bildene hun har tatt. Hun forteller at hun bruker mye tid på hobbyen sin, og at slike album er en fin måte å bevare minnene på.

– Jeg har kanskje laget 15 slike album til sammen, og de blir jo kjaere minner fra ulike begivenhet­er i familien.

Men det er likevel bare bildene som har fått plass i disse, som hun har tilstrekke­lig kontroll på.

– Ja, og jeg er ikke på langt naer à jour. Drømmen er å ha en rad med slike album sortert etter år, men jeg er skikkelig på etterskudd. Jeg har for eksempel bare rukket å lage album fra barnedåpen til det eldste barnebarne­t, ikke det yngste, og nå er de fem og sju år.

I tillegg til de to barnebarna, har Bente Alida og ektemannen Erik fire barn i alderen 16–30 år, og de har flere gammeldags­e fotoalbum fra da barna var små. Men etter at fotointere­ssen eskalerte og hun investerte i godt fotoutstyr, i tillegg til at hun stadig tar flere bilder med mobilen, har det rett og slett blitt litt for mye å håndtere.

– Det er veldig moro og givende å lage disse digitale albumene, men det er veldig tidkrevend­e siden jeg har så enormt mange bilder som skal ses gjennom og velges ut.

Men nå har hun fått et spark i baken, forteller hun.

– Jeg synes egentlig at gode historiefo­rtellende digitale album er den beste måten å bruke bildene på, så nå får jeg ta meg litt sammen. En trenger heller ikke spare på alle bildene en tar, det er mer enn nok med et par album fra hvert år og kanskje fra noen begivenhet­er som betyr ekstra mye, sier Bente Alida Johannesse­n.

 ??  ??
 ??  ?? Bente Alida Johannesse­n har nesten 18.000 bilder liggende på mobilen, og over 60.000 bilder på familiens Mac.
Bente Alida Johannesse­n har nesten 18.000 bilder liggende på mobilen, og over 60.000 bilder på familiens Mac.
 ??  ??
 ??  ?? Bente Alida har laget rundt 15 fotobøker som kjaere minner fra ulike begivenhet­er i familien. FOTO: KJARTAN BJELLAND
Bente Alida har laget rundt 15 fotobøker som kjaere minner fra ulike begivenhet­er i familien. FOTO: KJARTAN BJELLAND
 ??  ??
 ??  ?? Bente Alida og ektemannen Erik har to barnebarn og fire barn i alderen 16–30 år som de har mange bilder av.
Bente Alida og ektemannen Erik har to barnebarn og fire barn i alderen 16–30 år som de har mange bilder av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway