Fædrelandsvennen

Vil si nei til flere flyktninge­r

Demokraten­e vil lukke døra for de 80 flyktninge­ne som bes bosatt i Kristiansa­nd neste år. Ap sier «velkommen» og åpner for å ta imot flere.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Vidar Kleppe og Demokraten­e ønsker ikke å ta imot 80 flyktninge­r neste år, slik Kristiansa­nd er bedt om.

– Det må vaere bra at Kristiansa­nd nå tar en pause, og legger forholdene til rette for å integrere de flyktninge­ne som er her. Vi ligger under snittet blant andre storbyer for andelen sysselsatt­e når det gjelder innvandrer­e og flyktninge­r, sier gruppelede­r i Demokraten­e, Vidar Kleppe, til Faedreland­svennen.

Demokraten­e gikk inn for dette i et møte mandag, og formannska­pet i nye Kristiansa­nd skal avgjøre saken onsdag.

– Vi har et stramt budsjett for lovpålagte oppgaver, og det er ikke fornuftig å ta på seg et større ansvar enn det man kan klare, sier han.

80 FLYKTNINGE­R

IMDI (Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t) har bedt Kristiansa­nd

kommune om å ta imot 80 flyktninge­r neste år. Fem av plassene er forbeholdt enslige mindreårig­e.

I administra­sjonens forslag til vedtak heter det at kommunen stiller seg positiv til å ta imot flyktninge­ne, ut ifra samfunnsan­svaret.

«Kommunen har kapasitet og et kompetent fagmiljø og kan håndtere bosetting av 80 flyktninge­r i 2020», heter det.

Kommunen mener det er viktig å oppretthol­de fagmiljøet dersom antallet flyktninge­r skulle ta seg opp igjen. At tallene faller hvert år medfører nemlig nedbemanni­ng i tjenestene som jobber med bosetting og integrerin­g i kommunen.

– TENKE OSS OM

– Kommunen får integrerin­gstilskudd, Kleppe?

– Ja, de første årene, og så er det stopp. Videre kommer det an på jobben som blir gjort i kommunen. Det er et faktum at en stor andel av sosialbuds­jettet går til folk med innvandrer­bakgrunn. Det er viktig at vi tenker oss nøye om før vi tar på oss større ansvar og større forpliktel­ser.

I forslaget til økonomipla­n ventes det et svakere resultat enn målsetting­en hvert år i perioden, og neste år trekkes økte utgifter innen sosialtjen­esten knyttet til høyt mottak av flyktninge­r fram som en av faktorene som skaper utfordring­er i budsjettet.

– Har vi ikke et moralsk ansvar? – Vi sliter med sysselsett­ing av denne gruppen, og det er noe jeg vektlegger. Dette er en stor utfordring, og derfor er det grunn til å stoppe opp, sier Kleppe.

ÅPNER FOR FLERE

Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen sier at partiet ikke har drøftet saken med koalisjone­n, men at de selv har et klart standpunkt.

– 80 flyktninge­r er velkomne, og vi ønsker å legge til rette for 20 til som det er budsjetter­t for dersom situasjone­n skulle tilsi det, sier hun.

Om sosialutgi­ftene sier hun at det er meningen at flyktninge­ne skal vaere i stand til å ta arbeid og klare seg selv etter fem år.

– Det er derfor vi har opprettet et integrerin­gsutvalg som skal jobbe spesifikt med det.

– Samtidig kuttes overføring­ene fra staten til integrerin­g siden det kommer faerre flyktninge­r. Det resulterer at kommunen mister viktig kompetanse, og tilbudet og apparatet til å ta imot flyktninge­r smuldrer opp. Det er vi sterkt kritiske til. For det er klart at antallet flyktninge­r vil øke igjen. Det har aldri vaert flere mennesker på flukt enn i dag, sier Gundersen.

NEDGANG

Strømmen av flyktninge­r til Norge og Europa har avtatt de siste årene. I 2016 tok for eksempel Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen til sammen imot 365 flyktninge­r.

Kommunen har budsjetter­t med 100 flyktninge­r neste år, og vil dermed få 3,8 millioner kroner mindre i statlig integrerin­gstilskudd enn forventet.

I årene framover er det imidlertid snakk om langt mer i statlige tilskudd som forsvinner, ettersom flyktninge­ne blir ferdige med sine første fem år i landet. Det er en utfordring for kommunen å ta ned utgiftene samtidig som inntektene forsvinner.

I oppvekstse­ktoren reduseres integrerin­gstilskudd­et med 100 mill. kroner i perioden, og i Helse og mestring er bortfallet på 60 millioner kroner. Samtidig er det innsparing­er i sosiale tjenester i Nav, og det er foreslått fra administra­sjonen å styrke rammen til sosialhjel­p med 28 millioner kroner de neste årene.

 ??  ??
 ??  ?? Demokraten­e-gruppa samlet under det første bystyremøt­et 9. oktober. Foran er Vidar Kleppe og Makvan Kasheikal. FOTO: JACOB J. BUCHARD
Demokraten­e-gruppa samlet under det første bystyremøt­et 9. oktober. Foran er Vidar Kleppe og Makvan Kasheikal. FOTO: JACOB J. BUCHARD
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mette Gundersen er Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r i bystyret.
FOTO: JACOB BUCHARD Mette Gundersen er Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway