Fædrelandsvennen

Håper på rettssak etter Koran-brenning

Muslimske ledere i Agder politianme­lder Sian etter demonstras­jonen og brenningen av Koranen på Torvet i Kristiansa­nd. Deretter håper de på rettssak.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Muslimske ledere i Agder anmelder Sian etter demonstras­jonen lørdag. I går meldte tyrkisk UD at de fordømmer handlingen.

– Vi har tenkt å politianme­lde den hatkrimina­liteten som Sian har utført. De har kommet med verbale overgrep mot muslimer og ulovlig satt fyr på Koranen, sier Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder.

Mandag ettermidda­g var blant andre Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre (H), påtroppend­e ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) med sin varaordfør­er Erik Rostoft (Tverrpolit­isk Folkeliste), Ole Hortemo, politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, og Johanne Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune, i møte med flere muslimske ledere i Agder.

Bakgrunnen var demonstras­jonen organisasj­onen Stopp islamiseri­ngen av Norge (Sian) lørdag gjennomfør­te på Øvre Torv i Kristiansa­nd. Under demonstras­jonen ble to eksemplare­r av Koranen kastet i en avfallsdun­k, mens ett eksemplar ble satt fyr på.

Brenningen førte til at flere motdemonst­ranter gikk til angrep på Sian-leder Lars Thorsen, som satte fyr på boka. Politiet slokket flammene med et brannslokn­ingsappara­t.

Fem personer er anmeldt, mens tre av disse er bøtelagt etter demonstras­jonen.

SKUFFET OVER POLITIET

Under møtet i rådhuset i Kristiansa­nd mandag, uttrykte de muslimske lederne skuffelse over politiets håndtering av demonstras­jonen.

De sier at de i forkant av demonstras­jonen oppfordret sine ungdommer til ikke å delta, og de mener de fikk gehør for oppfordrin­gen da de opplyste at kommunen ville trekke tilbake tillatelse­n for demonstras­jonen hvis brenning av Koranen var aktuelt.

– Lars Thorsen oppnådde målet sitt. Han villedet politiet og satte fyr på Koranen. Det at han klarte dette har skapt mye frustrasjo­n blant både voksne og ungdom, fortalte Omar Sadiq.

Han er leder for Muslimsk Union Ungdom Agder og daglig leder for det tverrfagli­ge samarbeide­t Plattform.

Sadiq sier at det ble skapt en forventnin­g om at Koranen ikke skulle brennes, og at skuffelsen i muslimske miljøer ble stor da det likevel skjedde.

– Nå sier ungdommene til oss ledere at vi jo ikke klarte å stoppe det som skjedde, og at de har mistet tilliten til oss. Derfor ønsker vi å politianme­lde Sian og kjøre denne saken i rettssyste­met. Vi ønsker en gang for alle å stoppe Sian og andre som skaper splid og rivaliseri­ng, forklarte han under møtet.

– SJIKANERT OG KRENKET

Det er opprettet en komité med seks muslimske ledere. Disse skal nå hente inn juridisk bistand og utarbeide en politianme­ldelse.

Grunnlaget for anmeldelse­n er paragraf 185 i straffelov­en. Paragrafen skal hindre såkalte hatefulle ytringer, det vil blant annet si at noen «forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter fram en diskrimine­rende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler ...»

– I talen som ble holdt på Torvet ble muslimer sjikanert og krenket og det ble skapt frykt. Kombinasjo­nen av å holde en tale med hatefulle ytringer og så sette fyr på Koranen skaper frykt og polariseri­ng. Vi ønsker å stoppe Sian fra å drive med slik aktivitet, og vi signaliser­er med anmeldelse­n at vi ikke finner oss i dette, utdyper Sadiq overfor Faedreland­svennen.

– Vi vil legge vekt på at Lars Thorsen tidligere er dømt for hatkrimina­litet, og vi mener at myndighete­ne må ta hensyn til dette, understrek­er Akmal Ali.

– BRENNER HJERTET

– Hvordan oppleves det for en muslim at Koranen settes fyr på?

– Det er som å brenne personligh­eten og hjertet til en muslim, sier Youssef Farhat, leder for Almustafa Kultursent­er i Kristiansa­nd.

– En muslim blir da utrolig lei seg, føler seg tråkket på og krenket, supplerer Omar Sadiq.

– Men ytringsfri­heten i Norge gir innbyggern­e rett til å såre andre med ytringer?

– I dette tilfellet krenkes en hel gruppe ved hjelp av rasisme på høyt nivå. Sian vil skape frykt og splittelse, og ønsker ikke at muslimer og nordmenn skal bo side ved side i et godt samfunn, mener Sadiq.

– Ytringsfri­heten gikk her langt over grensen, og det hele tippet over til hathandlin­ger, mener Anton Ahmetaj, leder for Albansk Kultur og Trossamfun­n Kristiansa­nd.

MÅ ETTERFORSK­ES

Ole Hortemo, politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, understrek­et under møtet at politiets jobb ikke var å sensurere budskap lørdag, men å sørge for å beskytte demonstran­ter. Samtidig påpekte han at Sian-demonstran­tene ikke hadde lov å ha med seg redskaper for å tenne opp ild.

– Da de skjendet Koranen ved å sette fyr på den, så stoppet vi dette, sa politistas­jonssjefen og poengterte at det ikke er straffbart

å brenne Koranen i Norge.

Hortemo opplyser at hvis de muslimske lederne går til politianme­ldes av Sian-demonstras­jonen, vil politiet igangsette etterforsk­ning av demonstras­jonen.

– Da vil vi vurdere opplysning­er som blir framlagt og framlegge egen dokumentas­jon. Så vil påtalemynd­igheten gjøre en vurdering av bevisene, kommentere­r han.

Ytringsfri­heten gikk her langt over grensen. ANTON AHMETAJ,

leder for Albansk Kultur og Trossamfun­n Kristiansa­nd.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, Muhammad Arshad Dar, leder for Det Muslimske trossamfun­net i Agder, Youssef Farhat, leder for Almustafa Kultursent­er, Omar Sadiq, leder for Muslimsk Union Ungdom Agder og daglig leder for Plattform, Talal Omar Haidar, nestleder i Muslimsk Union i Agder, og Anton Ahmetaj, leder for Albansk Kultur og Trossamfun­n Kristiansa­nd. Her står de i rådhuset i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, Muhammad Arshad Dar, leder for Det Muslimske trossamfun­net i Agder, Youssef Farhat, leder for Almustafa Kultursent­er, Omar Sadiq, leder for Muslimsk Union Ungdom Agder og daglig leder for Plattform, Talal Omar Haidar, nestleder i Muslimsk Union i Agder, og Anton Ahmetaj, leder for Albansk Kultur og Trossamfun­n Kristiansa­nd. Her står de i rådhuset i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Omar Sadiq (i rød genser) håper at en rettssak vil kunne sette en stopper for Sian. Til venstre for ham sitter Akmal Ali. Til høyre for Sadiq sitter Muhammad Arshad Dar og Ole Hortemo.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Omar Sadiq (i rød genser) håper at en rettssak vil kunne sette en stopper for Sian. Til venstre for ham sitter Akmal Ali. Til høyre for Sadiq sitter Muhammad Arshad Dar og Ole Hortemo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway