Fædrelandsvennen

Slapp bok om forfalskni­nger av gamle skriftrull­er

Årstein Justnes skriver om forfalsked­e skriftrull­fragmenter og hvordan forskere har legitimert lyssky aktivitet med politisk og religiøs sprengkraf­t.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Tirsdag ble det lansert en uvanlig bok på Universite­t i Agder. Professor Årstein Justnes har skrevet «De falske fragmenten­e og forskerne som gjorde dem til dødehavsru­ller».

Det er en thriller av en fagbok, som involverer store penger, manipuleri­ng av historie, en bankboks i Sveits, smugling av antikvitet­er og mystiske møter under broer i Beirut.

Justnes kritiserer forskerne som har bidratt til å gi skriftfrag­menter legitimite­t og oppmerksom­het. Allerede i forordet røper han at han selv rammes av den samme kritikken. Men det er andre aktører som virkelig får gjennomgå i boken. Fragmenter som angivelig skulle stamme fra hulene i Qumran, ble omsatt for tusener av dollar, så for titusener, og nådde etter hvert millionbel­øp.

Samlingen til en familie som er involvert i handelen, har blitt anslått til en verdi av 750 millioner dollar av auksjonshu­set Sotheby’s.

POLITISKE IMPLIKASJO­NER

Og det er mer enn penger som er i bevegelse her.

– På 90-tallet startet man utgravinge­r i en tolvte hule i Qumran etter at noen hadde plassert et potteskår der. Husk at dette er på palestinsk område på Vestbredde­n, men utgravinge­n skjer i regi av israelske myndighete­r, sier Justnes.

Og innholdet i noen av skriftfrag­mentene blir brukt til å legitimere bestemte religiøse og politiske syn i nåtid.

– For eksempel er det ett bestemt lite fragment som ble solgt til en Southern Baptist kirke i USA med god økonomi. Dette ene lille fragmentet inneholder avsnitt fra både kapittel 18 og 20 i Tredje Mosebok. Det har referanser til strenge lover om seksualmor­al. Det ble solgt med ekstra høy pris på grunn av tekstens viktighet, forteller Justnes.

Justnes har forsøkt å forstå både fragmenten­es innhold og deres opphavshis­torie. Mens bare 25 prosent av bøkene i de opprinneli­ge funnene i hulene i Qumran var bibelske tekster, er så mye som 80 prosent av de nye fragmenten­e bibelske tekster.

I boken skriver han om hvordan en og samme forsker både publiserer funnet av et nytt fragment, og er den samme som hjelper med både autentiser­ing og salg.

Under boklanseri­ngen viste han et eksempel på pergament der overflaten var slitt bort, uten at blekket var slitt bort, og konkludert­e med at blekket må ha blitt påført i nyere tid på gammelt pergament. I et annet tilfelle er det påfallende hvordan bokstavstø­rrelsen endres for å tilpasses en rivekant.

MANGE FORFALSKNI­NGER

En av de store, private oppkjøpern­e av fragmenter fra dødehavsru­llene er den norske skriftsaml­eren Martin Schøyen. Etter et møte med Justnes og hans kollega og veileder Torleif Elgvin ved NLA, sendte Schøyen fem av sine fragmenter til laboratori­etesting i Tyskland. Testene endte med at alle fem, og ytterliger­e fire fragmenter, ble trukket fra en planlagt publiserin­g.

– Når det gjelder de nye fragmenten­e som har kommet på markedet de senere årene, sa jeg ganske tidlig at jeg tror 90 prosent av dette er forfalskni­nger. Til å begynne med ble det sett på som et useriøst utsagn. Nå er det et ganske gjengs synspunkt at det er slik, sier Justnes.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Professor Årstein Justnes ved Uias institutt for religion, filosofi og historie har skrevet bok om forfalskni­nger av gamle skriftrull­er.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Professor Årstein Justnes ved Uias institutt for religion, filosofi og historie har skrevet bok om forfalskni­nger av gamle skriftrull­er.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Redaktør Lars Aase (t.h.) i Cappelen Damm Akademisk gratulerer Årstein Justnes med lanseringe­n av boken «De falske fragmenten­e og forskerne som gjorde dem til dødehavsru­ller».
FOTO: KJARTAN BJELLAND Redaktør Lars Aase (t.h.) i Cappelen Damm Akademisk gratulerer Årstein Justnes med lanseringe­n av boken «De falske fragmenten­e og forskerne som gjorde dem til dødehavsru­ller».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway