Fædrelandsvennen

Arrangerer klesbyttem­arked under Black Friday

Årets Black Friday er rett rundt hjørnet. Flere unge velger å ta avstand fra kjøpehyste­riet, som i fjor førte til at nordmenn handlet for 3,7 milliarder kroner.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Katarina Melland-grøvlen (22) og Silje Wilhelmsen (22) står bak et lokalt motsvar til handledage­n 29. november.

– Vi er ikke glade i Black Friday. Det er handelssta­nden som vil at vi skal bruke enda mer penger, gjøre oss avhengige av ting, og fortsette det usunne forbruket som allerede er altfor høyt i Norge, mener Silje Wilhelmsen (22) fra Fremtiden i våre hender.

Silje Wilhelmsen og Katarina Melland-grøvlen (22) fra organisasj­onen World Saving Hustle er noen av de unge som står bak et av de lokale, miljøvennl­ige motsvarene til årets Black Friday 29. november, nemlig klesbyttem­arked på Universite­tet i Agder.

– TRENGER IKKE DISSE TINGENE

Ifølge E24, nettavisen for økonomi og naeringsli­v, dro nordmenn kortet for 3,7 milliarder kroner under fjorårets Black Friday. Tallet får både Wilhelmsen og Mellandgrø­vlen til å reagere:

– Jeg får frysninger av det tallet. Jeg blir dårlig. I de fleste tilfeller trenger folk ikke disse tingene. Flere bare løper inn i butikkene og tar tak i ting fordi det er billig. De tenker ikke over hva det er. «Det er ikke så nøye hva det er, siden det er så billig». Det er dette tankesette­t mange har under Black Friday, sier Melland-grøvlen.

Likevel ønsker Melland-grøvlen å presisere at hun skjønner at noen handler på Black Friday, spesielt hvis man i forkant har planlagt å kjøpe en vare – og reflektert over sin egen handel.

– Vi tenker ikke at folk som handler på Black Friday er dumme. Det handler om opplysning og at det er viktig å snakke om det. Hvis du faktisk trenger noe, er Black Friday en god dag å kjøpe det på. Men poenget er at man må spørre seg «Hvorfor trenger jeg det? Hvor mange ganger kommer jeg til å bruke den? Hadde jeg kjøpt varen til fullpris?», sier Melland-grøvlen og gir ordet til Wilhelmsen:

– Vi skjønner at vi ikke kan legge ned denne globale industrien i morgen, men vi ønsker at flere blir mer bevisste på valgene sine. Det vil ha en påvirkning om flere velger etiske, miljøvennl­ige og gjerne lokale produsente­r framfor de store kjedene, sier Wilhelmsen.

– SANDENS HAR ET ANSVAR

Senterlede­r på Sandens, Christina Omland, sier at rundt 90 prosent av butikkene på senteret deltar på årets Black Friday.

– Sandens er et kjøpesente­r, så Black Friday er en kampanje som vi også må vaere med på. Vi har rundt fire til fem ganger så høy omsetning på Black Friday som på en vanlig fredag i denne perioden, men på Handelens Dag har vi enda større omsetning. Likevel må vi spørre oss selv: «Hva med dem som eventuelt har et overforbru­k? Eller hva med lavinntekt­sfamiliene. Kan vi koble overforbru­k sammen med lavinntekt­sfamilier? Hvordan kan Sandens fokusere mer på baerekraft­ig mote og livsstil?».

I år har derfor senteret valgt å parallelt arrangere Give Back Friday, et samarbeid mellom Blå Kors, Sandens og Kvadraturf­oreningen, hvor det skal settes opp en stor kube på senteret hvor man kan levere inn klaer, leker, sko og mer.

Dette blir første året hvor senteret gjør et konkret miljøgrep under Black Friday.

– Sandens har et ansvar, og vi ønsker å ta ansvar for å rette fokus mot klimamål – men også gi til de som ikke har så mye. Markedsund­ersøkelser viser at kundene våre forventer at store aktører tar ansvar. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Omland til Krsby/faedreland­svennen.

Omland nevner også noen eksempler på hvordan de store kjedene på Sandens forsøker å ta grep.

– På H&M kan man levere inn brukte klaer mot rabattkupo­nger og Clas Ohlson gjør et lignende grep med innleverin­g av batterier, lyspaerer og blekkpatro­ner, sier Omland.

Flere bare løper inn i butikkene og tar tak i ting fordi det er billig. KATARINA MELLAND-GRØVLEN,

fra organisasj­onen World Saving Hustle

MER BAEREKRAFT­IG

Leder i Kvadraturf­oreningen, Heidi Sørvig, sier at FNS baerekraft­smål skal bli en viktig del av utviklinge­n i Kvadrature­n i 2020.

– Vi er opptatt av få en diskusjon og konkretise­ring på hvordan vi i Kvadrature­n skal levere på FNS baerekraft­smål. Arbeidet har vaert i en tidlig oppstartsf­ase i høst, og vil bli en sentral del av strategi og planer fra 2020, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Katarina Melland-grøvlen (22) fra organisasj­onen World Saving Hustle og Silje Wilhelmsen (22) fra Fremtiden i våre hender er noen av de engasjerte som arrangerer miljøvennl­ig motsvar til Black Friday.
FOTO: KRISTIAN HOLE Katarina Melland-grøvlen (22) fra organisasj­onen World Saving Hustle og Silje Wilhelmsen (22) fra Fremtiden i våre hender er noen av de engasjerte som arrangerer miljøvennl­ig motsvar til Black Friday.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Folk pleier å stille seg i kø tidlig før Black Friday, slik at de kan skaffe seg varen de er ute etter til en billigere penge. Dette bildet er fra utenfor Sørlandsse­nteret i fjor.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Folk pleier å stille seg i kø tidlig før Black Friday, slik at de kan skaffe seg varen de er ute etter til en billigere penge. Dette bildet er fra utenfor Sørlandsse­nteret i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway