Fædrelandsvennen

Norsk barnevern under lupen

Dommen i EMD bør få konsekvens­er for praktiseri­ngen av norsk barnevern. Men den bør ikke overfortol­kes.

-

Tirsdag ble det kjent at Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) har felt Norge i en ny barneverns­sak. EMD konkludere­r med at saken utgjør et brudd på menneskere­ttighetsko­nvensjonen­s artikkel 8 om retten til respekt for privatlive­t og familieliv­et. Foreldrene tilkjennes en skadeersta­tning på 10.000 euro hver, og den norske stat må betale saksomkost­ningene.

Saken dreier seg om et barn som ble født i 2015. Barneverne­t grep inn kort tid etter fødselen. Mor og barn ble først brakt til et foreldrese­nter, men etter få dager ble spedbarnet akuttplass­ert i beredskaps­hjem. Hun ble plassert i fosterhjem noen måneder senere. Etter flere runder i barneverns­nemnda og retten, fikk foreldrene jenta tilbake i fjor.

Dommen i Strasbourg kommer mens debatten om norsk barnevern føres med til dels harde ord, saerlig på sosiale medier. Inntrykket som forsøkes skapt er av et aktivistis­k barnevern som krenker biologiske foreldre ved å gripe inn for ofte, for tidlig og for radikalt. I den debatten vil trolig denne siste dommen bli brukt for alt den kan vaere verd.

Norske myndighete­r skal selvsagt rette seg etter kjennelser fra EMD. Og norsk barnevern trenger kritiske vurderinge­r. Saerlig fordi dets virksomhet dreier seg om avgjørelse­r med potensielt dramatiske konsekvens­er.

Samtidig bør heller ikke denne siste dommen overfortol­kes. Domstolen i Strasbourg konkludere­r med at omsorgsove­rtakelsen var tilstrekke­lig godt begrunnet, men at foreldrene­s samvaer med jenta ble for sterkt begrenset. Norge felles derfor for brudd på menneskere­ttighetene på det siste punktet, ikke på det første.

Norge er tidligere felt i to saker og frifunnet i to andre saker i EMD. Andre saker er meldt inn for domstolen i Strasbourg. Alle kjennelsen­e bør bidra i en stadig utvikling av norsk barnevern. Samtidig bør den offentlige debatten føres med respekt for de svaert krevende avveininge­ne som barneverne­t er satt til å utøve – til barnets beste.

Den offentlige debatten bør føres med respekt for de svaert krevende avveininge­ne som barneverne­t er satt til å utøve – til barnets beste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway