Fædrelandsvennen

Jula er plantet på Nedre Torv

- VEGARD DAMSGAARD

Transporte­n var havnet på kant med lovverket. Derfor var det ei julegran på «bare» 13 meter som tirsdag ble fraktet fra Søgne til Nedre Torv.

– Jo høyere tre, dess bredere blir det. Med fire meter lange grener på hver side, totalt åtte meter, kan du se for deg hvordan det blir å møte andre biler på veien. Vi bruker masse tid på å stroppe inn i bredden, mens dette treet gikk veldig greit å transporte­re. Jeg håper dette blir standard lengde fremover, sier juletregen­eral Bjørn Harald Sandvik fra parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune.

Tidligere år har julegrana i Kvadrature­n målt opp mot 16 meter, og da har transporte­n blitt i overkant utfordrend­e.

De innleide kranbilsjå­førene, som til syvende og sist sitter med ansvaret, har ikke akkurat kommet i julestemni­ng.

KJØRTE FOR Å KIKKE

Årets tre ble hentet i Stokkeland­såsen på Langenes, og det var juletregen­eralen i egen høye person som blinket ut den relativt kortvokste grankjempe­n.

Han hadde et alternativ stående på kommunal grunn på Hellemyr, men denne granen får dermed leve ett år til.

– Jeg bestemte meg for å ut og kjøre en tur for et par uker siden, og da fikk jeg se treet. Huseierne var veldig glad for å få det ned, siden det hadde vokst ut av hagen, forteller Bjørn Harald Sandvik.

JULEBYEN ÅPNER 1. DESEMBER

Julegrana er altså 13 meter på strømpeles­ten, men den nederste meteren forsvinner under brosteinen.

Den skal tennes første søndag i advent, om halvannen uke. Men firmaet som pynter den grønne glitrende vil gjerne ha litt tid på seg, så det blir mindre hast- og lastverk.

Samtidig rigges Julebyen til åpning, og isbanen på Øvre Torv er under preparerin­g. Selv om offisiell åpning først skjer 1. desember, kan det bli bruk for skøytene allerede kommende lørdag, eller rett over helga.

– Parkvesene­t sørger for at det blir jul i år også, sier soneleder Arnvid Sejnaes til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tirsdag ble årets tre heist på plass. For andre gang står julegrana her sentralt ved Julebyen på Nedre Torv, og ikke kloss inntil Markens.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tirsdag ble årets tre heist på plass. For andre gang står julegrana her sentralt ved Julebyen på Nedre Torv, og ikke kloss inntil Markens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway