Fædrelandsvennen

Retten mener forvarings­dømt drapsmann må sperres inne på nytt

- EIVIND KRISTENSEN

Lister tingrett har bestemt at en nå 40 år gammel mann skal gjeninnset­tes i forvaring etter alvorlige brudd på vilkårene for prøveløsla­telse og fordi det er fare for at han begår ny vold.

Mannen ble i 2006 dømt til forvaring i 12 år for drapet på sin 29 år gamle samboer. I 2016 ble han prøveløsla­tt på vilkår.

At 40-åringen ikke har fulgt de påleggene samfunnet har gitt ham, har vaert et gjentakend­e problem. I 2017 ble forvaringe­n forlenget, men det ble også prøveløsla­telsen. Det samme skjedde i retten i vår.

I august ble han imidlertid pågrepet og varetektsf­engslet på nytt. Grunnlaget var igjen brudd på vilkårene. Statsadvok­aten gikk deretter til retten med påstand om at 40-åringen skulle inn bak murene i fengsel.

Lister tingrett har nå avsagt en enstemmig dom i saken.

«I denne saken er retten ikke i tvil om at brudd på vilkår om å avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler utgjør et alvorlig vilkårsbru­dd etter straffelov­en», heter det i dommen.

Videre viser man til vurderinge­n til sakkyndige om at faren for ny vold er saerlig forbundet med kombinasjo­nen av 40-åringens psykiatris­ke diagnoser og rusmisbruk.

«Det er på det reine at det fortsatt foreligger kvalifiser­t gjentakels­esfare for ny alvorlig voldskrimi­nalitet», heter det i dommen.

Retten ser at gjeninnset­telse er et betydelig tilbakeskr­itt for den drapsdømte, men har etter en totalvurde­ring kommet til at dette er det eneste som i tilstrekke­lig grad ivaretar samfunnsve­rnet.

Det vises til at 40-åringen ikke er villig til å la seg utrede eller gjennomfør­e behandling mot rus i institusjo­n, som kunne vaert et vilkår for fortsatt prøveløsla­telse.

Om dommen ankes er ikke kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway