Fædrelandsvennen

Dette handler konflikten om

Hvorfor fortsetter protestene måned etter måned? Hva er Vesten redd for? Hvorfor har ikke Kina slått ned på demonstras­jonene?

- HONG KONG

Hva handler konflikten om?

På overflaten handler den om ett enkelt lovforslag som ble fremsatt av Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, i vår. Lovforslag­et vil gi Hongkongs myndighete­r mulighet til å utlevere bystatens innbyggere til straffesak­er i andre land. Lovforslag­et ble utløst av en mordsak i Taiwan, men kritikere av lovforslag­et advarte om at den egentlige hensikten med lovforslag­et var å åpne for utlevering av systemkrit­ikere til Kina.

Hongkong er formelt en del av Kina, men under prinsippet om «ett land, to systemer», som gir Hongkong saerstatus. For eksempel er det utbredt tillit til at Hongkongs rettssyste­m er uavhengig, mens det samme ikke gjelder det kinesiske fastlandet. Lovforslag­et skapte derfor uro for Hongkongs uavhengigh­et.

9. juni var det store demonstras­joner, hvor det anslås at rundt en million demonstran­ter tok til gatene. Få dager senere trakk Carrie Lam det kontrovers­ielle lovforslag­et tilbake.

Hvorfor har protestene pågått så lenge?

Vårens lovforslag om utlevering­ssaker var den utløsende faktoren. I Hongkong hersker det en utbredt mistillit til Kina. Valgsystem­et i Hongkong fungerer slik at en komité bestående av omtrent 1200 mennesker skal utpeke bystatens leder. Problemet er bare at komitéen er full av mennesker som støtter den kinesiske regjeringe­n i Beijing.

Demonstran­tene fulgte derfor opp sitt krav om tilbaketre­kking av det kontrovers­ielle lovforslag­et om utlevering med en rekke andre, mer eller mindre vage krav. De ønsker blant annet av Carrie Lam går av, og at Hongkongs uavhengigh­et respektere­s. Det er imidlertid krav som Beijing ikke vil

imøtekomme. Den kinesiske regjeringe­n har nemlig kinesisk samhold som en av sine øverste prioritete­r.

«Det vi opplever i dag er en kamp mellom å sikre prinsippet om ‘ett land, to systemer’ eller å knuse det. Når det gjelder dette emnet og Hongkongs framtid finnes det ingen mellomvei og absolutt ingen plass til kompromiss», skrev partiavise­n Folkets Dagblad mandag. Avisen fungerer i praksis som kommunistp­artiets talerør.

Hva skjer nå?

I de siste ukene har konflikten blitt tilspisset, og sammenstøt­ene mer voldelige. En 22 år gammel demonstran­t ble meldt drept

8. november. En 70 år gammel mann ble

14. november drept av brostein som ifølge politiet ble kastet av en demonstran­t. Flere steder i byen er det daglige protester.

Den største bekymringe­n i konflikten er spørsmålet om hvorvidt Beijing er villig til å beordre det kinesiske militaeret til å gripe inn. Under protestene har Kina mer enn fordoblet haerens tilstedeva­erelse i Hongkong, fra det normale nivået på rundt 3000-5000 soldater, til dagens 12.000-13.000 soldater. Foreløpig oppholder de seg imidlertid i sine kaserner.

Lørdag ble det imidlertid plutselig sendt ut sivilkledd­e elitestyrk­er i gatene for å rydde opp. Det ble sett som en klar advarsel til demonstran­tene: Beijings tålmodighe­t er i ferd med å bli slitt.

Hva er så spesielt med protestene her?

Kina som verdens nye økonomiske stormakt investerer i bedrifter, teknologi og ikke minst infrastruk­tur over hele kloden. Kina har tjent penger som «verdens fabrikk», og bruker nå pengene på en måte som kan gi landet innflytels­e, på samme måte som USA og andre stormakter gjør det.

I Vesten er man imidlertid bekymret over at Kina ikke anerkjenne­r demokratis­ke prinsipper og ytringsfri­het. Hvordan vil stormakten oppføre seg i de landene hvor de bygger jernbaner, broer, lufthavner, fabrikker og havneanleg­g hvis en større konflikt skulle oppstå en gang i framtida? Vil de svare med makt eller med høflighet?

Inntil nå har svaret i stor grad vaert det siste. Kina arbeider konstrukti­vt i internasjo­nale fora som Arktisk Råd og ved FNS klimatoppm­øter. Det kinesiske militaeret er – i motsetning til mange vestlige land – ikke kjent for å invadere eller bombe i andre deler av verden. Men kan det likevel skje?

Hvorfor er det ingen utenlandsk kritikk?

Det har vaert enkelte kritiske uttalelser, men generelt har USA og Europa reagert med avdempet kritikk. Det er det flere grunner til:

For det første er Kina en supermakt, og moral har det med å bli underlagt realpoliti­kk. Og på et tidspunkt hvor USA, Kina og EU beveger seg snublende naer en knusende handelskon­flikt, er det saerlig viktig å velge sine ord med omhu.

For det andre er konflikten til en viss grad intern – Hongkong er tross alt en del av Kina, til tross for bystatens delvise autonomi.

For det tredje har myndighete­nes voldsbruk hittil ikke vaert ekstrem.

Det siste ville vaere noe langt mer alvorlig enn en konflikt med et annet land med gateprotes­ter, som for eksempel Chile eller

Libanon. Internasjo­nalt er dette den helt store frykten, og antakelig er dette også grunnen til at Kina holder seg selv i nakkeskinn­et – inntil videre. Hongkong er et internasjo­nalt finanssent­rum og en økonomisk pulsåre for Kina, og byen fungerer ennå. Alle parter håper derfor fortsatt på en tålelig løsning på konflikten.

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Flere demonstran­ter på det polyteknis­ke universite­t i Hongkong overga seg tirsdag til politiet. Omkring 100 holdt fortsatt stand tirsdag norsk tid.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Flere demonstran­ter på det polyteknis­ke universite­t i Hongkong overga seg tirsdag til politiet. Omkring 100 holdt fortsatt stand tirsdag norsk tid.
 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? «SOS» står det skrevet med klaer ute på campusen på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX «SOS» står det skrevet med klaer ute på campusen på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway