Fædrelandsvennen

Hauglie mener Eu-dom fra 2017 ikke angikk Nav-saken

- OSLO NTB

Regjeringe­n mottok en Eu-dom i 2017 om trygdeytel­ser i EØS ved flytting. Arbeidsmin­isteren mente den ikke handlet om Navsaken og informerte ikke Stortinget.

Dommen er sentral i Navs snuoperasj­on om retten til å ta med seg trygd til Eøs-land, ifølge Aftenposte­n. Likevel nevnte ikke arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) dommen da hun redegjorde for Stortinget 5. november.

I en epost til NTB skriver Hauglie at denne dommen handler om den gamle trygdeforo­rdningen i EU og flytting permanent, ikke midlertidi­ge opphold.

To departemen­ter og Regjerings­advokaten fikk tilsendt den viktige dommen i Eu-domstolen, som innebaerer at Norge ikke kan stille krav om at nordmenn må oppholde seg i Norge for å få sykepenger eller arbeidsavk­laringspen­ger, skriver Aftenposte­n.

– Jeg forventer at en statsråd som redegjør for Stortinget, kommer med all relevant informasjo­n og legger alle kort på bordet, sier Eva Kristin Hansen (Ap) som er saksordfør­er for Stortinget­s undersøkel­ser av Nav-saken.

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n har bestemt at det skal holdes en åpen høring om saken. Regjeringe­n har også satt i gang en uavhengig gransking av saken, som har rammet flere tusen mennesker.

– Når det gjaldt spørsmålet om flytting til et annet EU/EØS-LAND, stadfestet dommen det departemen­tet mente var gjeldende rett, og det var derfor ikke noe saerskilt grunn til å orientere om dommen til for eksempel Nav, skriver Hauglie i eposten

Freddy André Øvstegård (SV) sier til VG at saken svekker Hauglie og regjeringe­ns stilling.

 ??  ?? FOTO: NTB SCANPIX
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway