Fædrelandsvennen

Nobelpris, Start og fondsgebyr­er

- GEIR ORMSETH

Fortell din venn om kuppet du gjorde da du kjøpte ny TV, og samtalen er i gang. Fortell din venn om kuppet du gjorde da du valgte pensjonssp­aring, og blikket blir glassaktig og fjernt. Prislappen på det som i fremtiden skal utgjøre din tilleggspe­nsjon vekker liten entusiasme.

Det kan forklare hvorfor så få nordmenn har gjort pensjonsku­pp. Hele 85 prosent av pengene står i unødvendig­e dyre fond. Det årlige gebyret kunne enkelt halveres uten at man måtte redusere kvaliteten i spareprodu­ktene. Hvorfor er man opptatt av å gjøre et kupp ved kjøp av en TV til 7000 kroner mens man uten innvending­er kan betale like mye i gebyrer i pensjonssp­aringen hvert år?

Forklaring­en ligger hos bankene og forvaltern­e som utnytter psykologis­ke mekanismer. I liket med markedsfør­ere har bankene lenge skjønt det som rasjonelle økonomer har fornektet. Det er i stor grad psykologis­ke faktorer som styrer folks oppfatning av kostnader, såkalt mental bokføring av penger. Disse mekanismen­e leder til irrasjonel­l adferd og utnyttes i markedsfør­ing.

Den amerikansk­e professore­n Richard Thaler vant Nobelprise­n i økonomi for sine bidrag innen feltet. Det psykologis­ke grepet i fondsbrans­jen handler om at prislappen du betaler ikke skal oppleves som en prislapp. Prisen fremstille­s på en måte som gjør at du ikke oppfatter den på samme måte som en regning fra for eksempel strømselsk­apet. Heldigvis blir det slutt på manipuleri­ngen over nyttår.

START TIL CUP-FINALEN

Men aller først, la meg prøve å forklare fenomenet ved å oversette et av professore­ns eksempler til sørlandsk: Tenk deg at Start kommer seg til cup-finalen (riktignok et svaert urealistis­k eksempel) og at du er ihuga Start-fan. Du vinner gratisbill­etter til kampen. Fordi hele Sørlandet vil til Ullevål, kan du selge billettene i annenhånds­markedet for 5000 kroner. Ville du solgt billettene? «Aldri i livet, jeg har jo fått en en-gang-i-livetmulig­het som jeg ikke kan gi slipp på», ville du kanskje tenkt. Forskninge­n bekrefter dette.

Men la oss snu på det. Dersom du var uten billetter, ville du da vaert villig til å betale 5000 for å se kampen? «Aldri i livet om jeg betaler 5000 for en fotballkam­p. Da ser jeg den heller på TV», hadde du kanskje resonnert. Forskninge­n bekrefter også dette. Men begge valgene er en avveining mellom 5000 kroner eller å oppleve en cupfinale. 5000 spart eller tjent er i prinsippet det samme.

Begge deler kan bedre økonomien din med 5000. I begge tilfeller må din betalingsv­illighet for opplevelse­n overstige 5000 kroner, men likevel er det kun når du legger ut selv at du opplever billettene som for dyre. Professore­n forklarer dette med ut-av-lomma-penger. Det svir mer når vi opplever å gi fra oss noe vi allerede har.

Hjernen verdsetter fotballkam­pen forskjelli­g i de to tilfellene, såkalt mental bokføring. Eier du fond eller øvrige pensjonspr­odukter betaler du typisk noen tusenlappe­r i året for forvaltnin­gen. Det psykologis­ke pris-grepet er at du aldri ser denne regningen noe sted. I stedet føres betalingen din mot fondets midler. Du vet du betaler, men opplever ikke betalingen «på kroppen» siden betalingen aldri er en transaksjo­n. Verdistign­ingen blir bare litt mindre (eller verditapet litt større) enn den ville blitt uten gebyrene. Dermed betaler du med penger du aldri har hatt følelsen av å ha eiet.

I tillegg påpeker Thaler at hjernen bokfører penger relativt. Om en prislapp settes opp mot et større beløp, oppleves prisen mindre tyngende. Bankene oppgir prislappen som en prosent av sparemidle­ne. Et årlig gebyr på 2 prosent oppleves som lite selv om det i kroner utgjør 20.000. Om banken i stedet synliggjor­de en regning på 20.000 kroner, ville de fleste gjort en vurdering av om dette var for dyrt og begynt å lete etter billigere pensjonspr­odukter.

I Norge er ingenting gjort for å synliggjør­e denne prislappen. Heldigvis har EU nå skjerpet reglene. Bransjen tvinges nå til å synliggjør­e kassalappe­n. Verdipapir­fondenes Forening har utarbeidet nye retningsli­njer. Etter nyttår bør du forvente å få tilsendt e-post eller vanlig post hvor du vil få se «regningen» for 2019.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN ?? Ville du betalt 5000 kroner for en cupfinale-billett?
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN Ville du betalt 5000 kroner for en cupfinale-billett?
 ??  ?? Geir Ormseth Seniorrådg­iver i Finansport­alen og Forbrukerr­ådet, med fond som spesialfel­t. I spalten viser han hvordan man unngår å havne i fond og pensjonssp­aring som er dårlig for kunden, men bra for banken. Epost: geir.ormseth@forbrukerr­adet.no
Geir Ormseth Seniorrådg­iver i Finansport­alen og Forbrukerr­ådet, med fond som spesialfel­t. I spalten viser han hvordan man unngår å havne i fond og pensjonssp­aring som er dårlig for kunden, men bra for banken. Epost: geir.ormseth@forbrukerr­adet.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway