Fædrelandsvennen

Vennesla-firma konkurs – avlegger av stor byggebedri­ft

Lupa Eiendom AS i Vennesla er konkurs. Selskapet var en slektning av langt større Betonorte Norge AS, som har en tøff tid bak seg.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Kombinasjo­nen av oppstart, vekst og dårlige prosjekter ble krevende. Men nå har vi fått inn frisk kapital og er på rett kurs, sier Sigbjørn Lunden.

Han snakker om venneslafi­rmaet Betonorte Norge AS, hvor han er daglig leder.

Betonorte Norge leverer betongog tømrerarbe­ider til byggeindus­trien og har hele 180 ansatte, de fleste fra Portugal.

Oppstartår­et var 2017. Året etter omsatte Betonorte Norge for 117 millioner kroner, hadde 115 millioner kroner bare i lønnskostn­ader og gikk med 42 mill. i underskudd før skatt.

Da året var slutt, stod egenkapita­len bokført med minus 17 millioner kroner.

LUPA KONKURS

Grunnen til at Faedreland­svennen ble oppmerksom på selskapet, var en melding om konkurs i Lupa Eiendom AS. Lupas adresse var Hunsfos Naeringspa­rk, indirekte eiere Sigbjørn Lunden og Inge Paulsen.

– Grundfond AS i Oslo slo Lupa Eiendom konkurs, med bakgrunn i et krav på snaue 1,2 millioner kroner, opplyser advokat Øystein Vikstøl.

Han er nettopp blitt oppnevnt til bostyrer og har ikke hatt anledning til å sette seg naermere inn i saken ennå.

2018-regnskapet fra Lupa Eiendom viser imidlertid inntekter på 10,5 millioner kroner og et mindre overskudd.

Alle de 10,5 millioner kronene kom fra Betonorte Norge AS. Sigbjørn Lunden forklarer:

– I perioder har vi hatt enda flere enn 180 ansatte i Betonorte Norge. Lupa Eiendom sørget for å leie inn boliger, og dermed gikk det en pengestrøm gjennom selskapet, sier Lunden.

Grundfond AS, som altså står bak konkursbeg­jaeringen, er også et eiendomsse­lskap.

Som nevnt var Inge Paulsen 50 prosent eier i Lupa Eiendom. Det var samme Paulsen, sammen med Agnar Espegren, som stod bak de ni selskapene i Lindhus-konsernet som gikk konkurs i september, og som påførte Spareskill­ingsbanken et uvanlig stort tap.

DISKRET EIERSKAP

Men tilbake til Betonorte Norge AS, med sine 180 ansatte.

– Lupa Eiendom AS eide opprinneli­g drøye 40 prosent av aksjene i Betonorte Norge AS. Men nå er selskapet helt ute som aksjonaer. Det har skjedd trinnvis, forteller Sigbjørn Lunden.

En ny aksjonaer har kommet inn, medbringen­de tiltrengt kapital.

– Hadde du ringt meg for et halvt år siden, hadde jeg vaert pessimist. Men nå har vi ryddet opp og er på rett kurs. Det er også vår nye eiers oppfatning, ellers hadde han ikke satset som han har gjort, bemerker Lunden.

– Hvem er den nye eieren?

– Det vil jo komme for en dag etter hvert, men foreløpig ønsker jeg ikke å opplyse det, svarer Lunden.

Man kan imidlertid merke seg at eiendoms- og entreprenø­rmannen Johnny Viggo Bårdsen fra Finnsnes i Troms kom inn som styremedle­m i Betonorte Norge AS i september i år. I 2018 hadde han en ligningsfo­rmue på 148 millioner kroner.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Lupa Eiendom AS er en slektning av langt større Betonorte Norge AS, som holder til i Skolevegen i Vennesla.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Lupa Eiendom AS er en slektning av langt større Betonorte Norge AS, som holder til i Skolevegen i Vennesla.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway