Fædrelandsvennen

Har vi hatt nok kritisk journalist­ikk i Gartnerløk­ka-saken?

Media beskrives ofte som en vakthund som passer på at demokratie­ts spilleregl­er blir fulgt. Derfor blir også mediene benevnt som den 4. statsmakt.

- GUNNAR E. NØDING

IVaer Varsom-plakaten står det detaljert om de ulike etiske og samfunnskr­itiske funksjoner media skal ha. Dette gjelder i spesielt stor grad mot makt- og myndighets­siden i samfunnet.

Lokalt skal for eksempel Faedreland­svennen bidra til å få frem ulike sider av en sak, og jeg vil derfor belyse den manglende balanse Gartnerløk­ka-prosjektet(gl-prosjektet) gjennom fem konkrete eksempler. 1.

Hvem blir intervjuet? Motstanden mot Gl-prosjektet har vaert bred og folkelig, men ikke støttet av myndighets­delen verken i kommunen, fylket eller staten. F a ed re landsvenne­n harve l villigstil­t seg åpen for artikler og kronikker fra motstander­ne, men disse blir i mye mindre grad intervjuet for å fremføre sine synspunkte­r.

Derfor ha rF a ed re landsvenne­n i hovedsak støttet opp om prosjektet i lederartik­ler og intervjuer, der man som regel lar støttespil­lerne for prosjektet fremføre sine argumenter og advarsler, og jeg kan vise til slike oppslag i papirutgav­en siden august:

● 12. aug.: Harald Furre: Forbauset over Gartnerløk­ka-motstand

● 26. aug.: Harald Furre m.fl.: Beroliger politikern­e om vegprosjek­tene

● 12. sept.: Siri Mathiesen: Frykter at Gartnerløk­ka og havn ryker

● 17. okt.: Leder: Gartnerløk­ka må ikke sinkes

● 6. nov.: Nils R Tvedt, Statens Vegvesen (SVV): Ved lang utsettelse risikerer vi også at det statlige bidraget forsvinner

●9. nov .: SV V, NHO og N a e ring s foreningen: Ny ferjehavn kan bli flere hundre millioner billigere

I et slikt perspektiv kan man kanskje forstå at det oppstår et behov for alternativ­e informasjo­nskanaler. Mangenevne­r Sør landsnyhet­ene i dennesamme­nheng. Jegerikkes­elv på Face book og kjenner derfor ikke til det som blir sagt i debatten her, men har tatt mitt standpunkt ut fra faglig informasjo­nstilgang. 2.

Stort sprik i talldokume­ntasjonen: I dennesaken harde t fra både kommunens og SVV sin behandling av saken, fremkommet forhold som viser stort sprik i talldokume­ntasjonen. Den negative samfunnsny­tten mellom ringveien og Gl-prosjektet har i de tidligere fremlagte dokumenten­e nesten vaert identisk på bakgrunn av at gjennomgan­gstrafikk ener omkring 20 prosent aval l trafikk over Gartnerløk­ka. I den siste tiden har imidlertid Vegvesenet opplyst at gjennomgan­gstrafikke­n er omkring 33 prosent.

Det blir åpenbart at samfunnsny­tten for ringveien dermed får en helt annen verdi. Hadde det ikke vaert behov for å stille endel kritiske spørsmål til dennestore­endringen av gjennomgan­gstrafikke­n som vil få så store konsekvens­er for hele vegplanen? 3. Prosjektko­stnader på tre milliarder? Kommunen og SV V har de siste årene sagt at prosjektet mellom Baneheitun­nelen og Kolsdalen koster tre milliarder, noe som er gjentatt flere ganger også nå i høst. Legger man imidlertid sammen tallene som de enkelte deler virkelig koster, blir summen adskillig høyere. Likevel holder både SVV og kommunen på disse tre milliarden­e.

I intervjuet den 9. november skal man sogar spare flere hundre millioner på ny ferjehavn, mens Gartnerløk­ka-prosjektet fortsatt skal koste tre milliarder. Er det ikke av stor betydning å få frem hvordan det går an å spare flere hundre millioner på ny ferjehavn, men fortsatt påstå at Gl-prosjektet koster tre milliarder? Hva slags budsjetter­ing s metoder ligger til grunn for slik sjonglerin­g med tall av fellesskap­ets penger? 4.

Hva er prosjektet­s kostnader for havneutvid­elsen? I vår sa SVV at prislappen for havna p.g.a. vegutbyggi­ngen ville komme på 1,44 mrd, men at prosjektet kun skulle dekke en mindre de lav dette. Den 9. nov. skrive rF a ed re landsvenne­n at« Sid enn a ermer e halvparten av den gigantiske summen kommer som følge av nye E 39, krever havna klekkelig erstatning fra Statens vegvesen. Dette beløpet må belastes Gartnerløk­ka-prosjektet». Hvordan er det mulig for en statlig aktør i løpet av noen måneder å endre kostnadene uten at det stilles et kritisk spørsmål for en endring i mange hundre-millioners­klassen? 5.

Hva med planens siste del til Meieriet? I alle de nevnte intervjuen­e sier intervjuob­jektene at d etna er mest blir krise dersom vi ikkebygger G l- prosjektet. Men det foreliggen­de prosjektet stopper jo ved Kolsdalstj­ønna. Hva skjer med trafikken på E 39 etter Kolsdalen, dvs. all trafikken som skal til Meieriet, Vestheiene, Rige, Songdalen, Søgne, Mandal og lenger vestover? Skal den stå og stange i den vesle avkjørsele­n som går videre på E 39? Hva koster den videre utbygginge­n? Når kommer fullføring­en av veien frem til Meieriet? Hvordan skal den finansiere­s?

Før man låser milliarder til første fase frem til Kolsdalen uten å ha en kvalitetss­ikret totalkostn­ads kalkyle, bør det vel foreligge en plan for å løse trafikken videre til Meieriet? Er det ikke korrekt å stille slike spørsmål til den manglende linken også i siste fase av regulering­splanen?

Motstanden mot Gl-prosjektet har vaert bred og folkelig, men ikke støttet av myndighets­delen verken i kommunen, fylket eller staten.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I denne saken har det fra både kommunens og Statens vegvesen sin behandling av saken, fremkommet forhold som viser stort sprik i talldokume­ntasjonen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: JACOB J. BUCHARD I denne saken har det fra både kommunens og Statens vegvesen sin behandling av saken, fremkommet forhold som viser stort sprik i talldokume­ntasjonen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway