Fædrelandsvennen

Legg til rette for Ytre Ringvei

- RITA BIRKELAND, leder i Norges Lastebilei­er-forbund Agder

Kristiansa­nd kommune må legge forholdene til rette for Ytre ringvei slik at vi kan få realisert Sørlandets størst enkeltpros­jekt noensinne.

Får vi en litt rimeligere trase, kan Nye veier AS starte arbeidet med Ytre ringvei. Vi står i kø hver eneste dag. Morgen og ettermidda­g er det kø både østover og vestover gjennom Kristiansa­nd. Og trafikktop­pene vokser.

Det er ikke så interessan­t for os smedgjenno­msnitts målinger av antallbile­r i døgnet. Det er tidsrommen­e fra 07- 09 og fra 15-17 som er av interesse, for det er da vi har problemer.

Trafikkpro­blemene vestover har vaert kjent lenge, men østover er det også i ferd med å stoppe opp. Grunnen er så enkel at kapasitete­n på veien nådd i rushtiden.

Det har blitt opplest og vedtatt at det er den «gordiske knuten» les; Gartnerløk­ka, som er et problem ifht trafikkavv­iklingen i Kristiansa­nd. Det medfører jo ikke riktighet. Trafikkpro­blemene for gjennomgan­gstrafikke­n er fra Var odd broa til Songdalen. Og det er kun en Ytre ringvei som kan løse opp i det problemet.

I Nasjonal Transportp­lan står d etatbyggin­gen av Gartnerløk­ka vil forbedre framkommel­igheten på E 18/ E 39 med 0– null-minutter. Det betyr at trafikkavv­iklingen ikke blir bedre når krysset er ferdig bygd. Det blir nemlig ikke bedre trafikkavv­ikling på Bjørndalss­letta eller i Rigebakken pga Gartnerløk­ka. Det er nemlig kun ett felt for ordinaer trafikk fra Kolsdalen til Breimyr også etter at Gartnerløk­ka er ferdig utbygd. Og da blir det ikke bedre flyt vestover.

Nei, tvert imot blir det verre. Skal vi tro Nasjonal Transportp­lan vil godstransp­orten i Norge ha en årlig vekst i veitranspo­rten på to prosent per år (Nasjonal transportp­lan 2022 -2033: Oppdrag 2 Utviklings­trekk og framskrivn­inger). Og dette er en formidabel økning som vil gi store utfordring­er for gjennomgan­gstrafikke­n, og igjen trafikkfly­ten på dagens E 18 / E 39.

Ifølge prognosene til Nye veier AS vil trafikken på Breimyr øke med ca. 33 prosent når veien til Mandal åpner i 2022. Dette tåler ikke dagens veinett mellom Breimyr og Kolsdalen.

Det blir påstått at i byggeperio­den blir det bedre fordi det blir et felt ekstra. Dette er jo direkte feil. Vi har tre felt på høybroa og to felt under broa i dag. Det vil si at vi reduserer med et felt.

Og når det settes på anleggsvir­ksomhet fra Gartneløkk­a, Quadrum, utfylling av havna, på nytt bygg på sykehuset mm blir det ikke bedre framkommel­ighet gjennom sentrum. I tillegg kommer ny ferje med større kapasitet. Naeringsli­vet som er avhengig av den tyngre nyttetrafi­kken må dra sammen for å få en Ytre ringvei så raskt som mulig.

Skal Sørlandet lykkes, må vi ha god logistikk. Alle vet at et naeringsli­v er avhengig av varer ut og inn til riktig tid. Vi kan ikke bare bygge Kvadrature­n i Kristiansa­nd og troa t Sørlandet får god logistikk f orden ty n grena e ring s trafikken. For bedrifter i Rogaland, Lister, Setesdal, Lillesand, Grimstad, Arendal, Telemark og Østlandet for øvrig, som er avhengig av en effektiv logistikk, er det Ytre ringvei som er viktigst.

Statens vegvesen er også helt åpne på at det hadde vaert en stor fordel om Ytre ringvei var på plass før Gartnerløk­ka ble bygd. Ref. prosjektle­der Nils R Tvedt: «Med ringvegen først reduseres risiko og redsel for uakseptabe­l kø». Samferdsel­ssjef i Vest-agder Vidar Ose har også uttrykt sin bekymring for framkommel­igheten under arbeidet med Gartnerløk­ka.

Det er ingen andre byer som arbeider hardt for en europavei gjennom sentrum. Det gir økning av lokale utslipp som svevestøv, NOX og andre partikler. I tillegg øker det globale Co2-utslippet når det er kø, kork og kaos.

Vi håper derfor at nye Kristiansa­nd kommune tar initiativ til et samarbeide med Nye veier AS slik at vi kan få realisert Ytre ringvei. Det er tross alt anleggsarb­eider for ca. seks milliarder kroner, som vil gi enorme ringvirkni­nger. Så det eneste fornuftige er at vi bygger ringveien først og så kan man gjøre de nødvendige tiltak i Gartnerløk­ka etterpå.

❞ Skal Sørlandet lykkes, må vi ha god logistikk.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I Nasjonal Transportp­lan står det at byggingen av Gartnerløk­ka vil forbedre framkommel­igheten på E18 / E39 med 0 – null- minutter, skriver innsendere­n.
FOTO: KJETIL REITE I Nasjonal Transportp­lan står det at byggingen av Gartnerløk­ka vil forbedre framkommel­igheten på E18 / E39 med 0 – null- minutter, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway