Fædrelandsvennen

Manglende respekt for Grunnloven

- CARL MÜLLER FRØLAND, idéhistori­ker/forfatter og én av to initiativt­agere bak oppropet «Fjern 'Rasismepar­agrafen'!»

16. november avholdt SIAN en demonstras­jon i Kristiansa­nd.

Som bebudet, ble et eksemplar av Koranen påtent. I denne saken har en rekke aktører vist manglende respekt for Grunnloven og dens beskyttels­e av ytrings-og demonstras­jons frihet.

Kristiansa­nds avtroppend­e ordfører fra Høyre, Harald Furre, uttalte: «Å brenne en hellig skrift som Koranen vil helt klart vaere en hatefull ytring. Dette er langtover hva som kan aksepteres på kommunalgr­unn »( F a ed re landsvenne­n 29. oktober ). Furre gjorde den samme feilen som sin ordførerko­llega i Oslo, Marianne Borgen, som forsøkte å stanse SIANS demonstras­jon på Tøyen i august. Begge ordførere svever i den villfarels­e at de har rett til å utøve meningskon­troll over kommunal grunn.

«Hatefulle ytringer» er riktignok regulert av den notorisk uklare § 185 i straffelov­en. Men det er politi og domstoler – ikke politikere – som skal avgjøre hvilke konkrete ytringer som rammes av en bestemt paragraf. Ingen av de to ordførerne, og ingen av de som sto bak vedtakene om SIANS planlagte demonstras­joner i Kristiansa­nd og Oslo, har maktet å forholde seg til Grunnloven §§ 100 og 101 om ytrings-og demonstras­jons frihet. D eter forstemmen­de åse slike holdninger hos så mange politikere.

Kristiansa­nds kommuneled­else bles attpåplass av politistas­jonssjef Ole Hortemos om uttalte: «Det er ikke kommunen som kan beslutte at en demonstras­jon er ulovlig, det er det politiet som avgjør ut fra settingen der og da eller tilleggsin­formasjon vi har fått.» Han sa også: «Når budskapet er ubehagelig og vanskelig, blir vi testet på ytringsfri­het, ikke når det er noe alle trives med. Å brenne en bok er ikke straffbart» (Vårt Land 6. november). Likevel besluttet politiet at det ikke skulle vaere åpen ild under demonstras­jonen. SIAN fikk altså ikke lov til å brenne Koranen, en handling som var ment som en islamfordø­mmende ytring. Har politiet lov til å begrense grunnlovsf­estede rettighete­r slik? Denne beslutning­en burde prøves for retten.

Under selve demonstras­jonen lyktes så Sian-lederen å tenne på et eksemplar av Koranen. Da ble han (og enkelte andre) angrepet av flere motdemonst­ranter som hadde trengt gjennom sperringen­e. Etter demonstras­jonen opplyser Kristiansa­nd kommune at «Furre er lei seg for at den siste provokasjo­nen der Koranen ble forsøkt påtent førte til at noen motdemonst­ranter gikk over grensa». Koranbrenn­ing sidestille­s med fysiske angrep. Hvor er ordføreren­s oppgjør med politisk vold?

Enhver står fritt til å sette fyr på sin egen eiendom, eller etter samtykke fra annen eier (naturligvi­s såfremt det ikke kan påføre andre fysisk skade). Politiet, som skal legge til rette for lovlige demonstras­joner, må sette inn ekstra ressurser hvis en slik handling kan tenkes å fremprovos­ere vold fra motdemonst­ranter. Dersom politiet ikke kan garantere for sikkerhete­n til demonstran­tene eller andre tilstedeva­erende, betyr det at samfunnet har et alvorlig voldsprobl­em – og at borgernes frihet er truet.

Før SIANS demonstras­jon var politiet i møte med rundt 20 muslimske ledere for at de skulle «dempe gemyttene blant sine folk». Under karikaturs­triden som raste i 2006, hevdet mange at profettegn­ingene ikke burde trykkes fordi de kunne føre til vold fra muslimer. Regjeringe­n «taklet» krisen ved å fordømme trykkingen av tegningene. Dermed bøyde de seg for voldstruen­de islamister som ikke tålte islamkriti­kk – regjeringe­n ga i realiteten etter for terror. Var det samme type ettergiven­het vi nettopp så i Kristiansa­nd?

Uansett avslører lokalpolit­ikerne, politiet og voldsutøve­rnes reaksjoner på brenning av Koranen manglende respekt for Grunnloven.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Furre gjorde den samme feilen som sin ordførerko­llega i Oslo, Marianne Borgen, som forsøkte å stanse SIANS demonstras­jon på Tøyen i august. Begge ordførere svever i den villfarels­e at de har rett til å utøve meningskon­troll over kommunal grunn, skriver innsendere­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Furre gjorde den samme feilen som sin ordførerko­llega i Oslo, Marianne Borgen, som forsøkte å stanse SIANS demonstras­jon på Tøyen i august. Begge ordførere svever i den villfarels­e at de har rett til å utøve meningskon­troll over kommunal grunn, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway