Fædrelandsvennen

Nyttintegr­ering s utvalg

- MAKVAN KASHEIKAL, leder av Demokraten­e i Norge

Kristiansa­nd skal etter planen få et nytt integrerin­gsutvalg, det gir et håp om at vi får et politisk utvalg som faktisk vil jobbe målrettet med integrerin­g og inkluderin­g.

● Det er verken en umulig eller uoverkomme­lig oppgave å integrere innvandrer­e og flyktninge­r. Men det krever ledere som viser veg, faktiske politiske tiltak, og ikke minst å lytte til innvandrer­e og flyktninge­r om hva som trenges for å bli integrert i det norske samfunn.

Å skape et godt samfunn er ikke enkelt. Men ikke umulig.

Det må erkjennes at Ap, H og Frp har feilet på dette området. Det er få områder hvor ordene har vaert så harde og debatten har vaert så intens, men hvor det likevel har skjedd så lite av faktiske tiltak og satsinger. Det vil vi i Demokraten­e gjøre noe med.

Som en med utenlandsk bakgrunn og erfaring med å bli integrert i Norge, mener jeg det helt andre ting som må til for at vi skal lykkes. Det vi bør vaere opptatt av er å få innvandrer­e som kommer til Kristiansa­nd snarest mulig i arbeid slik at de bidrar til fellesskap­et, samt å få innvandrer­e til å forstå de grunnlegge­nde prinsippen­e vårt norske samfunn er bygget på.

God integrerin­g handler om mer enn å laere seg norsk og få seg en jobb, noe som er nå bekreftet i forbindels­e med fremmedkri­gere som kunne norsk, men ikke kunne de norske verdiene og demokratie­t. Derfor handler integrerin­g også om verdier, felles forståelse og ansvar for fellesskap­et. Det trengs tiltak mot sosial kontroll og gammeldags­e kjønnsroll­er slik at alle kan leve fritt uten å vaere redde.

Det må stilles krav til innvandrer­e. Dersom de bevisst unndrar seg å bidra i det norske samfunnet bør de returneres snarest, samtidig som vi bør tilrettele­gge best mulig for de som faktisk vil bidra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway