Fædrelandsvennen

De strengeste landene må ikke seiles forbi

- HALVARD AGLEN, havnedirek­tør i Kristiansa­nd

Samtidig som cruisenaer­ingen er i et kritisk søkelys i Norge, venter vi en sterk vekst i cruiseanlø­p i Kristiansa­nd de neste årene. Kritikken går i hovedsak på utslipp fra skipene og at turistene legger igjen lite penger. Kristiansa­nd havn ønsker debatten velkommen.

Vil påvirke bransjen: Vi mener at vår rolle som påvirker er viktig. Et av de viktigste stegene vi har tatt, er å installere landstrøms­anlegg for cruiseskip. Dette gjør at skipene kan slå av hjelpemoto­rene når de ligger til kai, og ta imot ren, norsk vannkraft rett inn i systemene sine. Foreløpig er vi alene om å tilby landstrøm i Norge, men i år har landstrøm vaert et av de viktigste temaene i havnebrans­jen i Norge og Europa. Kristiansa­nd havn har fått stor oppmerksom­het. Flere norske havner henger seg på utviklinge­n, og allerede i år er det ventet at Bergen vil ferdigstil­le sitt landstrøms­anlegg for cruise.

Cruiserede­riene jobber med å tilpasse seg. I 2018 talte vi 14 mulige tilkobling­er på våre 51 anløp. I 2020 regner vi at 25 av totalt 71 kan koble seg på. Og i 2021 ser vi at naermere halvparten av de rundt 100 skipene som foreløpig er registrert har mulighet til å koble seg på landstrøma­nlegg.

Et annet viktig steg vi tar, er å premiere miljøvennl­ige tiltak på skipene. Skips om kan bruke landstrøms anlegget vårt får førsterett på å komme og får de beste kaianlegge­ne. Vi har også innført differensi­erte havneavgif­ter i henhold til ESI (Environmen­tal Shipping Index). Dette betyr at skipene får rabatt etter hvor miljøvennl­ige de er. Fra 2020 innfører vi også en ny norsk ordning kalt Environmen­tal Port Index. Der ESI tar hensyn til skipets utslipp når det er til havs, tar EPI hensyn til utslippene mens skipet ligger til kai.

Sikre a tvi fortsatt har påvirkning­smulighet: Co 2- utslippkje­nner ingen landegrens­er, og om utslippene skjer her eller i Middelhave­t er likegyldig. Det er mer positivt for miljøet at skipene som tar landstrøm kommer til oss enn til andre byer. Dersom de gikk til andre havner, kunne de ikke ligge på landstrøm, dermed ville Co2utslipp­ene øke.

Vi har deltatt aktivt i initiative­t om en renere cruisetraf­ikk. Ordfører Harald Furre skrev sammen med tolvandre større cruise destinasjo­ner i Norge under på felle serk la e ringe nomen mer miljøvennl­igcruise n a e ring. H erlegges det opp til strenge felles krav til naeringen,

Noe av det flotteste med cruisenaer­ingen er at det er en viktig distriktsn­aering.

deriblant landstrøm, utslippsfr­ie innseiling­er og et prinsipp om at de skipene som slipper ut mest også må betale mest. Vi heier på at Norge går fremst med et skjerpet regelverk, og vi må jobbe for at resten av verden følger etter. Cruise er en internasjo­nal bransje, og vi må unngå at skipene bare seiler forbi de landene som stiller strenge krav.

Tjener vi penger på cruise? En myte som har festet seg er at byen ikke tjener penger på cruisetraf­ikk. Dette baserer seg på beregninge­r av hvor mye en enkelt cruisepass­asjer legger igjen i land per anløp. Summen som det vises til ligger mellom 400-1200 krone ri u likerappor­ter. Siste beregn ingvar fra Transportø­konomisk Institutts omviser at turistene leggerigje­nrundt 700 kroner per dag. Om tallet stemmer vil turistene som kom til Kristiansa­nd på cruise i 2018 ha lagt igjen rundt 70 millioner på deres besøk. I 2021 venter vi en naermere dobling av passasjert­all, og vil da lande på rundt 140 millioner kroner.

Dette blir likevel ikke nødvendigv­is lagt igjen i Kvadrature­n. Noe av det flotteste med cruisenaer­ingen er at det er en viktig distriktsn­aering. Ved hvert anløp står en lang rekke med busser klar til å frakte turistene rundt i hele Agder. Blant de mest solgte turene til cruiserede­riene er Elgtun i Bygland, Setesdal mineralpar­k på Evje, Lindesnes fyr, og Hunsfos bryggeri i Vennesla. I tillegg har vi selvfølgel­ig populaere turer i Kristiansa­nd-området med Setesdalsb­anen, Kanonmusee­t og sightseein­g med bl.a. MS Maarten.

Videre gir cruise betydelige ringvirkni­nger til industrien. I 2018 ble det inngått kontrakter for i overkant av 20 milliarder på norske skipsverft, cruise sto for godt over halvparten av ordrene. Mer avanserte skipgiro g så flere ordre til leverandør­industrien vår. For eksempel inngikk Arendal-baserte Telenor Maritime tidligere i år en kontrakt med verdi på flere hundre millioner kroner med verdens største cruiseoper­atør, Carnival Corporatio­n. I tillegg kommer inntektene og arbeidspla­ssene knyttet til hvert skipsanløp til byen. Herunder avgifter og vederlag til havn og statlige myndighete­r, avfalls-, og avløpshånd­tering og forsyninge­r. Kristiansa­nd havn tjente i 2019 omtrent 5,3 millioner på cruiseanlø­p.

Vi ønsker en faktabaser­t debatt velkommen: Det er definitivt mange utforinger knyttet til cruisenaer­ingen, og vi må sørge for at fremtidens cruisenaer­ing gir langt mindre fotavtrykk enn den gjør i dag. Den kampen vil Kristiansa­nd havn vaere med på å ta. Men vi lykkes ikke om vi bare sier nei. Strenge regulering­er, positive incentiver til rederiene og ny teknologi er løsningen. Da bidrar vi til å utvikle cruiseindu­strien som en viktig naering for hele Agder.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? En myte som har festet seg er at byen ikke tjener penger på cruisetraf­ikk, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD En myte som har festet seg er at byen ikke tjener penger på cruisetraf­ikk, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway