Fædrelandsvennen

Klimaet er vårt ansvar

- RUNAR FOSS SJÅSTAD,

Miljøet og klimaet rundt om i den store, vide verden er i ubalanse. Det er en kjennsak for de fleste av oss. Verden dør litt og litt mer hver eneste dag. Plast som flyter rundt om i havene, forurensni­ng i lufta og i vann. Forbedring­slista kan gjøres uendelig lang. Jeg vet ikke hva du tenker, men jeg ønsker i alle fall at mine barn, barnebarn, oldebarn, og tippoldeba­rn, skal få oppleve alle årstidene, med alt det måtte innebaere. Generelt en verden som er i balanse, brenner i manges hjerter.

Nå er det høst (selv om vinteren snart begynner å ta over), og høsten har sin unike sjarm. Jeg er fortsatt ung, og det er ikke alt vi får med oss vi ungdommer. Men til eldre jeg blir, til mer oppmerksom blir jeg på alt som er rundt meg. Her en høstdag gikk jeg og yngstesønn­en en fin gåtur i hop. Og mens jeg og guttungen gikk i skog og mark, slo deg meg mens jeg så på høstfargen­e hvor vakkert det er, og jeg tenkte: «Høstens fargespill er noe av naturens mest bemerkelse­sverdige under. Det er som naturen protestere­r. Den nekter å gå i dvale før vinterkuld­a setter inn. Det er som høstens farger minner oss på vårens blomsterpr­akt. At døden ikke er slutten.»

Jeg tror derfor på en ny vår, hvert ett år. Det er kanskje ikke en selvfølge om 100 år? Jeg drømmer også om en evig vår. Der livet ikke har ende for verken mennesker, dyr eller natur. Vi er kalt av Gud til å ta ansvar, så da må vi ta ansvar og ikke la det bare bli med ord, men også i handling.

Gud kalte på profeten Samuel, og Samuel sa: «Her er jeg, din tjener lytter». Er jeg og du også lyttende? Jeg håper at vi er det, ikke bare lyttende, men også handlekraf­tige. Det å følge Jesus handler om å la seg elske av Gud. Og får vi en dyp bevissthet her inne i hjertet, og her oppe i hodet at vi er elsket, og om at vi føler oss gode nok i all vår streben, ja da er det så mye lettere å gjøre en forskjell i denne verden, slik vår Herre ønsker. Gud ønsker sikkert alt av oss, men det til det gode og til det beste for oss alle. Start der du er. Bruk det du har, gjør det du kan.

 ??  ?? Cand.theol og prest
Cand.theol og prest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway