Fædrelandsvennen

– De skal jobbe godt de som skal ta oss igjen

Laget fra Kristiansa­nd har tatt over hegemoniet i norsk kvinnehånd­ball.

- TEKST: LARS SØRNES lars.sornes@adresseavi­sen.no

Vi må tilbake til juni måned i 2013. Terje Marcussen tar over som sjef i Vipers Kristiansa­nd. På det tidspunkte­t hadde ikke klubben noen målsetning­er i det hele tatt, opplyser grunnlegge­ren av Sørlandsch­ips. Gjelden skal ha ligget på mellom to og tre millioner kroner.

– Jeg kom til en klubb som ikke var satt i system. Det var bare uker unna at det ble konkurs, sier daglig leder Marcussen.

Det viktigste de gjorde for å snu situasjone­n var å lage en god historie som skapte troverdigh­et, få struktur på salgs- og markedssid­en og hente inn meritterte trenere. Antall samarbeids­partnere ble ganske raskt doblet.

De siste tre årene har laget fra Kristiansa­nd dominert her til lands, og i fjor ble det tredjeplas­s i Final Four i Champions League.

– Vi har jobbet jevnt og trutt. Når jeg ser meg tilbake, så har vi gjort veldig mye riktig, sier Marcussen.

Etter ti kamper troner Vipers øverst på tabellen med ti seirer. Men hva tenker de andre klubbene om Vipers-dominansen? Er det bra å ha noe å strekke seg etter, eller dumt at en klubb er så mye bedre enn de andre?

BEHOLDER PROFILENE

Byåsen-profilen Ida Alstad er klar i sin sak.

– Først og fremst vil jeg si det er veldig bra for norsk kvinnehånd­ball at vi har et flaggskip som Vipers nå, sier Alstad.

Sola-veteran Camilla Herrem synes ikke det er noe negativt med et lokomotiv i norsk håndball.

– Vi andre har noe å strekke oss etter, sier Herrem.

TV 2s håndballek­spert Bent Svele mener Vipers-dominansen fører til at vi beholder flere profiler i landet.

– Hvis alle lagene hadde ligget der nede på betrakteli­g lavere budsjett og lavere lønninger, så ville det ikke vaert gitt at flere av landslagss­pillerne i Vipers hadde spilt der. De ville heller vaert i utlandet, sier Svele.

– UHELDIG PÅ SIKT

Daglig leder Terje Marcussen i Vipers opplyser at de kommer til å havne på drøye 23 millioner kroner i omsetning i år.

Det er litt over dobbelt så mye som hardtsatse­nde Molde Håndballkl­ubb Elite. Styreleder Per Gjerde presiserer at de er glade for at det finnes norske lag som hevder seg i Europa. Men:

– Jeg ser en viss fare for at avstanden i norsk topphåndba­ll blir for stor. På sikt kan det vaere uheldig, sier Gjerde.

Styreleder­en tror ikke det er gjort i en håndvendin­g å kunne utfordre Vipers.

– Det handler om å skape stabilitet og ha kontinuite­t i klubben i tiden fremover. Kombinasjo­nen av erfarne spillere og unge talenter som er på vei frem kan vaere vår mulighet, sier Gjerde.

Daglig leder Marit Brox i Tertnes Håndball Elite skulle ønske at gapet til Vipers ikke var så stort som det er nå – både sportslig, organisato­risk og økonomisk.

– Vi må forbedre oss på alle fronter. I tillegg må vi skule på dem som får det til, og plukke opp det som kan benyttes i vår organisasj­on, sier Brox, som ikke legger skjul på at klubben har lyst til å ta flere steg og etter hvert kjempe om gull.

TALENTER

Vipers har seks spillere som ble tatt ut i den norske Vm-troppen til Japan. Og klubben er et stort hestehode foran sine konkurrent­er når det kommer til kroner og øre.

Camilla Herrem i Sola mener de andre klubbene må tenke annerledes for å naerme seg det sportslige nivået.

– Det er mange lag i Norge som er flinke til å ta vare på talentene, som for eksempel Oppsal og Byåsen, sier Herrem.

Ida Alstad er enig med sin tidligere klubbvenni­nne. Trondheims­klubben er et fremadstor­mende lag med flere juniorland­slagsspill­ere.

– Jeg håper de klarer å se sin egen utvikling i Byåsen og vaere tålmodig nok før de reiser videre. Det er viktig å spille på seg nok rutine og vaere en nøkkelspil­ler i et lag over flere år før man tar det neste steget, sier Alstad.

Hun er klar på at det er plass til flere hardtsatse­nde toppklubbe­r i Norge, og minner om rivaliseri­ngen med Larvik for noen år siden.

– Det er absolutt ingen umulighet å naerme seg Vipers. Det handler om å beholde spillere over tid, og sakte, men sikkert bygge seg opp økonomisk og gjøre seg mer attraktiv, sier Ida Alstad.

ØNSKER KONKURRANS­E

Marit Brox i Tertnes mener de har mye å hente på å nå ut til interessan­te samarbeids­partnere. Håndballkl­ubben opplever tøff konkurrans­e i bergensmar­kedet.

– Vi må nå frem til de som er beslutning­stakere rundt omkring i bedrifter og naeringsli­v, sier Brox.

De to største inntektski­ldene til Vipers er sponsor- og billettinn­tekter. Terje Marcussen har tro på at de kan vokse seg enda større med suksess ute i Europa.

Han ønsker konkurrans­en fra andre norske klubber velkommen, men kommer med en advarsel:

– Vi har planer om å vaere gode de neste ti årene også. De skal jobbe godt de som skal ta oss igjen.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Heidi Løke, Silje Waade og resten av Vipers-spillerne har hatt mye å juble for den siste tiden.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Heidi Løke, Silje Waade og resten av Vipers-spillerne har hatt mye å juble for den siste tiden.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Terje Marcussen opplever suksess som daglig leder i Vipers Kristiansa­nd.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Terje Marcussen opplever suksess som daglig leder i Vipers Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway