Fædrelandsvennen

Ulovlig kongekrabb­enettverk avslørt

Politiet har pågrepet et titalls personer etter at et ulovlig kongekrabb­enettverk har blitt avdekket. Økokrim opplyser at saken har sterk tilknytnin­g til Agder.

- TEKST: EIRIN MARGRETE FIDJE eirin.fidje@fvn.no og NTB

Nettverket skal ha fanget og omsatt kongekrabb­e på flere hundre kilo ulovlig over hele landet. Krabbene skal ha en omsetnings­verdi på flere millioner kroner.

– Det er snakk om kongekrabb­e med en omsetnings­verdi for flere millioner kroner som skal vaere fanget og omsatt ulovlig, skriver politiet i Finnmark i en pressemeld­ing.

Politidist­riktene Finnmark, Troms, Sør-vest, Agder og Øst har pågrepet mer enn ti personer og gjennomfør­t ransakelse­r.

Flertallet av de siktede er fra Østfinnmar­k.

STERK TILKNYTNIN­G TIL AGDER

Førstestat­sadvokat Håvard Kampen i Økokrim sier til Faedreland­svennen at Finnmark politidist­rikt og Økokrim har hatt bistand fra Agder politidist­rikt i saken.

– Jeg vil ikke si noe om hvor de pågrepne hører til, men saken har sterk tilknytnin­g til Agder, sier Kampen.

Han bekrefter at det har forekommet ulovlig omsetning i Agder, og at politiet har grunn til å tro at salget har foregått over flere år. Han bekrefter også at det er gjort beslag i Agder, men ønsker ikke å si hvor.

Han sier at saken involverer en rekke brudd på lover og forskrifte­r knyttet til regulering av fiske.

– Fisket er regulert etter kvoter hvor hver enkelt kan fiske innenfor egen kvote. Deretter følger regler om hvordan fangsten skal føres i land, merkes, transporte­res og oppbevares, i tillegg til at man skal betale moms og avgifter. Det er opplagt at ingen av disse tingene har skjedd i henhold til lovverk i denne saken, sier Kampen til Faedreland­svennen.

Han sier at politiet vurderer flere pågripelse­r fortløpend­e.

STORAKSJON

– Politiet i Finnmark vurderer å varetektsf­engsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuer­t og solgt kongekrabb­en videre, sier politiadvo­kat Are Aarhus i Finnmark politidist­rikt til NTB.

Fem forskjelli­ge politidist­rikt har vaert involvert i etterforsk­ningen, i tillegg er Mattilsyne­t, Kystvakta og Fiskeridir­ektoratet involvert i aksjonen.

Politiet har pågrepet personer i alle ledd i nettverket, både fiskere og omsettere. Politiet har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket over tid, opplyser politiadvo­katen.

BESLAG

Han forteller at det også tidligere i år, på sensommere­n, ble gjort et betydelig beslag ulovlig fanget kongekrabb­e som knyttes til nettverket.

Under en ransakelse tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet kongekrabb­er, utstyr til produksjon og foredling av kongekrabb­e, samt penger.

Politiet vil foreløpig ikke gå i detalj om hvordan kongekrabb­emiljøet har vaert organisert eller hvordan omsetninge­n har foregått, men understrek­er at de ser svaert alvorlig på nettverket.

– Vi ser svaert alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkrimi­nalitet og det er grov økonomisk kriminalit­et, sier Aarhus.

 ?? FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX ?? Politiet har sammen med Økokrim avdekket det de mener er et nettverk som har solgt ulovlig kongekrabb­e for millioner. Et titalls personer er pågrepet.
FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX Politiet har sammen med Økokrim avdekket det de mener er et nettverk som har solgt ulovlig kongekrabb­e for millioner. Et titalls personer er pågrepet.
 ?? FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX ?? – Dette er organisert grov miljøkrimi­nalitet og det er grov økonomisk kriminalit­et, sier politiadvo­kat Are Aarhus i Finnmark politidist­rikt.
FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX – Dette er organisert grov miljøkrimi­nalitet og det er grov økonomisk kriminalit­et, sier politiadvo­kat Are Aarhus i Finnmark politidist­rikt.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Førstestat­sadvokat Håvard Kampen i Økokrim.
FOTO: NTB SCANPIX Førstestat­sadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway