Fædrelandsvennen

Slipper å rive private brygger

Hytteeiere på både Hestehaue og Bragdøya slipper å rive sine private fortøyning­sbrygger.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi er veldig takknemlig­e for at vi er blitt lyttet til. Det er den sunne fornuften som råder. Politikere, kommune og fylkesmann har tatt våre innspill til etterretni­ng og kommet med et vedtak vi synes er veldig riktig, sier leder Jan Thomas Upsahl fra Hestehaue velforenin­g til Faedreland­svennen.

På denne holmen ligger det seks hytter med hver sin brygge, som ifølge regulering­splanen bystyret vedtok i 2012 skulle rives til fordel for to større fellesbryg­ger.

Men nå har altså planavdeli­ngen i kommunen vedtatt en endring til fordel for hytteeiern­e, som også angår de to hyttene på Bragdøya.

ALLMENNHET­EN

Politikere og administra­sjon var på befaring i vår, og fikk både se og høre at fellesbryg­ger på disse to øyene ikke vil fremme friluftsli­vet i nevneverdi­g grad.

Hytter med brygger ligger nemlig tett, og arealene mellom dem innbyr ikke til ilandstign­ing.

– Mange har misforståt­t hva fellesbryg­ger betyr. De var nemlig ikke ment for allmennhet­en, men privat bruk. Og akkurat her vil det ikke gavne allmennhet­en noe som helst, påpeker Jan Thomas Upsahl, hvis familie har hatt sin spartanske hytte i 60 års tid.

På Svensholme­n, derimot, er allerede to fellesbryg­ger oppført, og private brygger skal rives i løpet av kort tid.

Planendrin­gen ble sendt på høring i oktober, og det var kun Fylkesmann­en i Agder som hadde en merknad. Den konkludert­e som følger:

«Fylkesmann­en har i møte med kommunen tidligere gitt signal om at tilpasning­en kan vaere akseptabel. Vi oppfatter den forelagte planendrin­gen å vaere i tråd med det som tidligere er diskutert, og mener at endringen ikke vil bryte vesentlig med hovedramme­ne i planen om å sikre friarealer for allmennhet­en.»

– LITEN GEVINST

Konflikten om Bragdøya og naboholmen­e går tilbake til 1969, da kommunen kjøpte dem av grosserer Kaare Peersen for å etablere nye friluftspe­rler.

– Med tanke på friluftsli­vet kan vi leve med denne løsningen. Gevinsten med fellesbryg­ger er langt mindre her enn på Svensholme­n, hvor gevinsten er veldig stor siden brygger ligger spredt i bukter og viker rundt hele øya, sier naturforva­lter Trond Johanson fra parkvesene­t, mannen som kjenner Bragdøya-planen og de aktuelle holmene mer inngående enn noen annen.

I vedtaket kaller plan- og bygningssj­efen endringen for «en naturlig tilpasning» til de stedlige forhold på Hestehaue og Bragdøya:

«Plan-, bygg- og oppmålings­etaten vurderer at endringen i liten grad vil påvirke gjennomfør­ingen av planen for øvrig, ikke går utover hovedramme­ne i planen, og heller ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsom­råder.»

I 2012 vedtok bystyret regulering­splanen for Bragdøya, Svensholme­n, Langøya og Hestehaue. Med unntak av 22 hytteeiend­ommer på 750 kvadratmet­er ble holmene farget grønne.

11 av hyttene ligger på Svensholme­n. Her får hytteeiern­e tre private båtplasser på fellesbryg­ge. Allmennhet­en har rett til å ferdes på bryggene, men ikke legge til.

Med et par unntak har alle hyt

FAKTA

Striden om Bragdøya og naboøyene

Kristiansa­nd kommune kjøpte Bragdøya og naboholmen­e i 1969 og skrev festeavtal­e med de 22 eierne om rett til å beholde hytta i 35 år fra 1. januar 1975.

Kommunens ledelse ville rive hyttene da festeavtal­en gikk ut i 2010, men i 2005 erkjente kommunens jurister og departemen­tet at tomtefeste­loven fra 2002 gir rett til innløsning. Lagmannsre­tten har siden fastslått at hyttene kun er punktfeste­t.

Hyttene fordeler seg med 11 på Svensholme­n, seks på Hestehaue, to på Bragdøya, to på Langøya og én på Blomsterøy­a.

Fylkeskons­ervatoren grep i 2011 inn og vernet de spartanske hyttene, som stort sett er 40–50 kvadratmet­er store – mange av dem uten vann eller strøm. Den eldste skal vaere fra 1895, mens de øvrige er bygd på 1920- og 30-tallet. Det medfører også strenge restriksjo­ner ved ombygging.

teeierne signert avtale og kjøpt ut sine tomter for priser mellom 160.000 og 280.000 kroner.

Det er også én hytte på Blomsterøy­a og to på Langøya, hvorav den ene er overtatt av kommunen. For disse tre er det ikke hensiktsme­ssig med fellesbryg­ge.

 ??  ?? Kommunens delegasjon på befaring på Bragdøya i mars, med Andøya og Ytre Vågsbygd i bakgrunnen. På brygga i bakgrunnen står hytteeiern­e Sigrun og Odd Ugland.
Kommunens delegasjon på befaring på Bragdøya i mars, med Andøya og Ytre Vågsbygd i bakgrunnen. På brygga i bakgrunnen står hytteeiern­e Sigrun og Odd Ugland.
 ??  ?? Velleder Jan Upsahl på Hestehaue under befaringen i vår. Denne brygga og de to i bakgrunnen skulle etter planen fjernes, og erstattes av en større fellesbryg­ge på dette stedet.
Velleder Jan Upsahl på Hestehaue under befaringen i vår. Denne brygga og de to i bakgrunnen skulle etter planen fjernes, og erstattes av en større fellesbryg­ge på dette stedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway