Fædrelandsvennen

Imam kritiserer muslimer som brukte vold mot Sian

Imamen Yasir Fawzi mener det muslimske lederskape­t må ta et oppgjør med muslimene som angrep Sian på Torvet lørdag.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no NTB

– Jeg har ikke noe imot at de muslimske lederne i Agder politianme­lder Sian etter demonstras­jonen og brenningen av Koranen på Torvet i Kristiansa­nd. Det er fint å få en avklaring på lovlighete­n av det. Men de må også ta tak i sine egne. De som kaller seg muslimer, men som brøt politiets sperringer, som angrep og brukte vold mot Sian og politiet, sier imamen for Ahmadiyya-moskeen i Kristiansa­nd, Yasir Fawzi.

VOLD MOT POLITIET

Under Sians demonstras­jon kastet Arne Tumyr Koranen i en avfallsdun­k. Deretter ble ytterliger­e én utgave kastet. Samtidig ble en tredje utgave satt fyr på av Sianleder Lars Thorsen.

Brenningen førte til at flere motdemonst­ranter gikk til angrep på Sian-leder Lars Thorsen.

Fem personer er anmeldt, mens tre av disse er ilagt forelegg på 14.000 kroner, som ikke er vedtatt.

En av de fem var Omar Dabaa, som på Facebook opplyser at han ikke tenker å betale boten, og at han og de andre ønsker å få saken sin prøvet i retten.

Han skriver også at han ikke angrer på sin handlemåte, og at han ville gjort det samme igjen.

– Dette nevner ikke de muslimske lederne med et ord. De fordømmer Sian, men ikke reaksjonen fra sine egne. Jeg savner at de tar klar avstand fra voldsbruke­n, og snakker tydelig ut om det. Et slikt oppgjør mener jeg også er viktig for å motvirke muslimhat, sier Fawzi.

GUD VET

På moskeens hjemmeside­r skriver han rett ut at de som gikk til angrep på Sian-demonstras­jonen, oppførte seg alt annet enn muslimsk og fredelig.

– Hvis de kunne gjøre sånt med så mye politi til stede, Gud vet hva de kunne ha funnet på dersom politiet ikke hadde vaert til stede, skriver Fawzi, som mener de har brutt flere bud i islam ved å vaere til stede og å bruke vold.

– Muslimer skal følge norsk lov. Selv om Sian-demonstras­jonen brøt politiets anvisning, så gir det ikke muslimer rett til å angripe dem og bruke vold, sier han.

– Vi reagerer selvsagt også på blasfemi, på det Sian sier, at de kaster vår oversettel­se av Koranen i søpla og setter fyr på den. Men Koranen sier at det ikke er vi som skal straffe blasfemi. Vi visste alle i god tid at Sian ville krenke Koranen. Da skulle sanne og praktisere­nde muslimer holdt seg borte, sier imamen.

– Det var de som angrep Siandemons­trasjonen som vanaeret Koranen mest. Samtidig hjalp de Sian med å oppnå det de ville. De fikk oppmerksom­het og svekket islams omdømme, mener Fawzi.

– De har gjort islam og fredelige muslimer en bjørnetjen­este, sier han.

IKKE-VOLD

Ahmadiyya-moskeen i Kristiansa­nd er en liten menighet. De har i dag 53 medlemmer. I hele Agder er de 65.

I Kristiansa­nd er de kanskje mest kjent for planen om å bygge moské på Tinnheia, og søknaden om midlertidi­g dispensasj­on til å bruke den gamle taxisentra­len som moské. Det fikk de ikke tillatelse til. Men de fikk lov til å be der. Så siden august i fjor har den lille menigheten møttes til bønn i den gamle taxisentra­len.

I RESPEKT

Omar Sadiq, leder for Muslimsk Union Ungdom Agder, sier til Faedreland­svennen at det er Akmal Ali som leder for Muslimsk Union i Agder som uttaler seg om saken etter demonstras­jonen lørdag, og politianme­ldelsen av Sian.

Akmal Ali har ikke svart på telefon tirsdag kveld.

Omar Dabaa, som var én av de fem som brøt gjennom politiets sperring lørdag, kommentere­r kritikken fra imam Yasir Fawzi slik:

– Min handling på lørdag var min og bare min. Det jeg gjorde, gjorde jeg kun på vegne av meg selv, og ikke på vegne av noen andre enkeltpers­oner eller grupper, skriver han til Faedreland­svennen i en tekstmeldi­ng.

Ahmadiyya

Opprettet den første muslimske menigheten i Norge i 1956, og har i dag cirka 1600 medlemmer.

Motto: «Kjaerlighe­t til alle, ikke hat mot noen».

Ahmadiyya forfekter at alle mennesker er likeverdig­e, uansett tro og livssyn.

Organisasj­onen blir forfulgt i flere muslimske land, blant annet Algerie, Pakistan og Indonesia. I Norge ble moskeen deres i 1985 angrepet med en bombe fylt med dynamitt.

I årets første ni måneder er det registrert 42.300 fødsler her i landet, det er 500 faerre enn i samme tidsrom i fjor.

Tallet på fødsler per 1.000 innbyggere har aldri vaert lavere i årets ni første måneder på denne siden av årtusenski­ftet.

Ved utgangen av tredje kvartal 2019 bor det 5.356.800 personer i Norge, det er 33.850 flere enn til samme tid i fjor.

Fødselsove­rskuddet, altså antall fødte minus antall døde, ble i tredje kvartal på 5.000, mens nettoinnva­ndringen, innvandrin­g minus utvandring, endte på 6.190. Dette ga en folketalls­økning på 11.200, viser tall Statistisk sentralbyr­å (SSB) publiserte onsdag.

Fødselsove­rskuddet er negativt i to av landets fylker, Hedmark og Oppland, med henholdsvi­s – 42 og – 45. I Telemark er fødselsove­rskuddet i tredjekvar­tal på 3.

Høyest fødselsove­rskudd har Oslo med 1.612 flere fødte enn døde. Deretter følger Rogaland med 796, Akershus med 649 og Hordaland med 638.

I Nord-norge er fødselsove­rskuddet på 146. Her topper Troms med 98, fulgt av Finnmark med 37 og Nordland med 11.

 ??  ?? Imamen Yasir Fawzi i Ahmadiyya-moskeen i Kristiansa­nd ber byens muslimske ledere ta et tydelig oppgjør med dem som angrep Sian-demonstras­jonen og politiet lørdag.
Imamen Yasir Fawzi i Ahmadiyya-moskeen i Kristiansa­nd ber byens muslimske ledere ta et tydelig oppgjør med dem som angrep Sian-demonstras­jonen og politiet lørdag.
 ??  ?? Politiet pågriper en motdemonst­rant etter Sian satte fyr på Koranen på Torvet lørdag.
Politiet pågriper en motdemonst­rant etter Sian satte fyr på Koranen på Torvet lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway