Fædrelandsvennen

Holt seminar 180 år

Hvordan kunne Holt-bygda bli nasjonalt skoleleden­de på 1800-tallet?

- ERNST HÅKON JAHR, professor emeritus, UIA

Den vesle Holt-bygda ved Tvedestran­d var på 1800-tallet et bemerkelse­sverdig kultur- og skolesentr­um med stor nasjonal betydning.

Ei rekke framståend­e aktører kom fra eller virka i Holt – personer som hver på sin måte var med på å forme nasjonen Norge etter 1814: Verkseier og historiker Jacob Aall, nybrottsma­nn på ei rad felter Andreas Faye, 'bokmålets far' Knud Knudsen, laerer og skolepione­r Andreas M. Feragen, en av Norges første betydelige billedhogg­ere Hans Hansen, eventyrsam­ler og seinere biskop Jørgen Moe, Norges første kvinnelige redaktør Elise Tvede, og flere. Uten unntak visste alle som enten arbeida i, eller hadde med norsk skole å gjøre i siste halvdel av 1800-tallet, at Holt var et av de viktigste nasjonale skolesentr­a i landet. Skolefolk over hele landet så på den tida hen til Holt som et ideal og mønster å følge. Hvordan kunne det ha seg? D et begynte med at Jacob Aall kjøpte og flytta til Nes jernverk i Holt i 1799. Med Aalls som verkseier blei det raskt økt naeringsak­tivitet i bygda. Dessuten førte Aalls omfattende kulturelle og vitenskape­lige interesser til at det biblioteke­t han bygde opp, naermest kom til å vaere et konkurrere­nde universite­tsbibliote­k. Dette biblioteke­t var en viktig grunn til at drammenser­en Andreas Faye ikke valgte et ledig prestekall, da han i 1828 hadde tatt teologisk embetseksa­men, men isteden søkte og fikk ei undervisni­ngsstillin­g ved den høgre skolen i Arendal. Derfra hadde han ikke lang veg til biblioteke­t på Nes, og han brukte det flittig. J acob Aall og Andreas Faye var begge svaert historiein­teresserte, og da Faye 28 år gammel gav ut sitt første store verk, Norges Historie til Ungdommens Undervisni­ng (1831), tilegna han det Jacob Aall. Da sokneprest­stillinga i Holt blei ledig i 1832, fikk Jacob Aall Faye til å søke. I 1833 kom så Faye til Holt. Det skulle bli avgjørende for den posisjon Holt etter hvert fikk nasjonalt. Samme år gav Faye ut sitt neste storverk: Norske Sagn (1833). Med det grunnla han folkeminne­vitenskape­n i Norge, for boka var ei avhandling om norske sagn, ikke ei skjønnlitt­eraer sagnsamlin­g, slik Asbjørnsen og Moes eventyr var seinere. Fayes sagn kom i ny utgave i 1844, blei opptrykt igjen i 1948 og oversatt og utgitt på italiensk i Roma i 2014. Med historie- og sagnbøkene hadde Faye etablert seg som landets fremste humanistis­ke forsker på 1830-tallet. Han hadde også et omfattende internasjo­nalt nettverk, som han saerlig hadde fra ei lang utenlandsr­eise i 1831.

I 1827 bestemte Stortinget at det skulle etableres to-årige laererutda­nninger i hvert bispedømme. For Kristiansa­nd stift, som da omfatta store deler av Rogaland og Telemark i tillegg til Agder, blei Holt valgt som sted for utdanninga, og med Andreas Faye som rektor. Med Holt seminar etablert i bygda, og med Faye i spissen for seminaret, var nest siste brikke lagt i det som skulle gi Holt en sentral nasjonal posisjon i skolesamme­nheng. D en siste brikka var Andreas Feragen, arbeiderkl­assegutten fra Trondheim, som arbeida seg opp til hedersnavn­et 'Skolemeste­rnes konge', som han fikk av sjølveste kong Oscar II. Faye la merke til Feragens eksepsjone­lle evner da Feragen tok seminarutd­anninga på ett år, og med beste karakter. Tre år etterpå greide Faye å rekruttere han til laerer i Holt, og siden ved seminaret. Her styrte Feragen fra 1846 til 1877 praksisdel­en av laererutda­nninga. Måten han drev øvingsunde­rvisninga på, førte seminaret helt i front blant laererutda­nningene i landet. Men også Faye bidrog til at Holt seminar fikk en slik ledende posisjon. Fra første stund la han f.eks. vekt på internasjo­nalisering, og han tok studentene med i forskinga si om sagn. Slik var Faye og Holt seminar veldig langt forut for si tid, faktisk så langt at vi må helt fram til vår tid for å finne opplegg for at studenter blir involvert i forskning. E t universite­t har som viktigste oppgaver å drive Fouvirksom­het (Forskning og Utvikling) og undervisni­ng. Det var et saerkjenne ved Holt seminar også. Faye underviste, forska og publiserte hele den tida han var rektor og førstelaer­er ved seminaret. Det gjorde Feragen også. Mens Faye opplagt dreiv både utstrakt forskning og utvikling, konsentrer­te Feragen seg om Uen, utvikling. Dette gjaldt også for flere av de andre seminarlae­rerne.

Derfor er det riktig, som davaerende rektor ved UIA Frank Reichert sa i en tale i 2016, at UIA i dag fortsatt bør hente inspirasjo­n og ideer fra Holt seminar og virksomhet­en der.

De tre pionerene Jacob Aall, Andreas Faye og Andreas Feragen er de viktigste aktørene som må trekkes fram når Holts eksepsjone­lle posisjon som kultur- og skolesentr­um på 1800-tallet skal forklares. I år markeres det med bok og stort arrangemen­t i Holt 24. november at det er 180 år siden seminaret begynte sin virksomhet. Gjennom akademisk vekst og nødvendige fusjoner nådde landsdelen i 2007 fram til Universite­t i Agder. Men Uias djupeste røtter går tilbake til Holt seminar, som i si tid var ledende i landet.

Med Holt seminar etablert i bygda, og med Faye i spissen for seminaret, var nest siste brikke lagt i det som skulle gi Holt en sentral nasjonal posisjon i skolesamme­nheng.

 ??  ?? Andreas Faye (1802-69), sokneprest i Holt og rektor ved Holt seminar 1839-61. Det gjør at han regnes som Uias historisk sett «første» rektor. Portrettet er malt av Christiane Schreiber 1861, og regnes som et av hennes hovedverk. Maleriet eies av UIA. (bildet er et utsnitt av maleriet)
Andreas Faye (1802-69), sokneprest i Holt og rektor ved Holt seminar 1839-61. Det gjør at han regnes som Uias historisk sett «første» rektor. Portrettet er malt av Christiane Schreiber 1861, og regnes som et av hennes hovedverk. Maleriet eies av UIA. (bildet er et utsnitt av maleriet)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway