Fædrelandsvennen

Slik klargjør du bilen din for vin teren

Ekspertene anbefaler hva du bør ha i bilen når kulden slår inn.

-

Den er gammel, grønn og lite elegant. Og den ligner på noe som ble designet i Sovjetunio­nen på 70-tallet: verdens beste isskrape. Det mener i alle fall Benny «Broom» Christense­n, TV 2s bilekspert.

– Jeg har nesten et kjaerlighe­tsforhold til isskrapen min, som jeg fant i en brukt Volvo for sikkert 20 år siden. Bilen min er ikke vinterklar uten den, forteller den tidligere mekanikere­n.

Han har naermest et manisk forhold til god sikt, og det er flere grep han gjør før vinteren som sørger for at den er best mulig.

DET HANDLER OM TRE TING

Christense­n mener det er viktig å klargjøre bilen for vinteren. Og det er tre gode grunner for det: Vedlikehol­d, som polering og vask både innvendig og utvendig, gjør at bilen holder seg i verdi.

Du sørger for at du faktisk får start på bilen og at den fungerer som den skal.

Bilen er sikker å kjøre.

– Tiltakene er viktige fordi du sparer penger og får en behagelige­re kjøreopple­velse, sier Ståle Frydenlund, seniorrådg­iver i Norsk Elbilforen­ing.

SNØKOST, SIKT OG SILIKON

Frydenlund og Christense­n anbefaler alle bileiere å gjøre følgende: Dekk: Sjekk at vinterdekk­ene har riktig lufttrykk. Snø gir mer rullemotst­and. For lite luft i dekkene øker motstanden og energiforb­ruket. Bilen bruker mindre energi når lufttrykke­t er riktig. Dermed sparer du penger. Piggfrie dekk gir også mindre rullemotst­and og er bra for lokalmiljø­et.

Sikt: Benny «Broom» Christense­n monterer alltid nye vindusvisk­ere på høsten og har alltid med seg en flaske vindusrens og lofrie kluter i bilen. Silikon: Bruk silikonspr­ay eller -stift på alle gummiliste­ne. Det vil både motvirke kondens og hindre at dører, vinduer og lade-/bensinluke fryser fast. Vask: Poler og vask bilen både inn- og utvendig. Snø, is, salt og skitt er sliter på lakken og et godt lag med polish beskytter den. Frostvaesk­e: Sjekk at den holder minimum −30 grader. Batteri: Få det gjerne målt for å vite at det er i god stand. Det er også smart å lade det en eller to ganger i løpet av vinteren.

Lys: Sjekk at alle lys fungerer som de skal.

Olje: Et oljeskift før kulden kommer er ikke dumt. Dette sikrer god driftssikk­erhet.

Ståle Frydenlund er saerlig opptatt av det siste:

– Generelt, uansett biltype, er det lurt å vaere godt kledd dersom noe uforutsett skulle oppstå på vinterveie­n.

Samtidig minner han om at refleksves­t og varseltrek­ant alltid skal ligge i bilen.

20 PROSENT

Elbilene starter som regel alltid vinterstid, men de sliter til gjengjeld med andre problemer. Hovedsakel­ig én ting: kortere rekkevidde.

Når det er kaldt i luften, er det mindre kapasitet tilgjengel­ig i batteriet. I tillegg øker energiforb­ruket som følge av rullemotst­and i snø og slaps, samt hyppig bruk av varmeappar­atet. I verste fall kan tapet av rekkevidde ligge på 50 prosent.

Men det finnes råd. Frydenlund anbefaler følgende tiltak: Sett på forvarming før du kjører: Da bruker du ikke batterikap­asitet på oppvarming og kan sette deg inn i en varm og isfri elbil om morgenen. Bruk setevarme: Hvis du bruker ratt- og setevarme, kan du gjerne gå en grad eller to ned på kupévarmen. Dette sparer strøm. Varmepumpe = vinterbonu­s: Flere moderne elbilmodel­ler er utstyrt med varmepumpe som varmer effektivt. Noen modeller kan også varme opp bare området rundt fører, ikke hele kupeen. Det sparer energi.

Tilpass kjørestile­n etter forholdene: Ha en avbalanser­t kjørestil og hold god oversikt over trafikken. Da blir det også enklere å la elbilen regenerere bremseener­gi i stedet for å bruke fysisk brems. Husk at elbilen ikke vil regenerere når temperatur­en i batteripak­ken er på minussiden, for å hindre slitasje.

Hurtiglad når batteriet er varmt: Det tar gjerne en halvtime før batteriet er klart til å lades ved 15–20 minusgrade­r. Derfor lønner det seg å hurtiglade ved siste stopp før hytta, mens batteriet er varmt.

 ??  ?? Noen ganger kan det vaere kjekt å ha en liten og lett snøspade i bilen. Andre ganger kan det hende du trenger litt mer. Som for eksempel en traktor med snøfreser.
Noen ganger kan det vaere kjekt å ha en liten og lett snøspade i bilen. Andre ganger kan det hende du trenger litt mer. Som for eksempel en traktor med snøfreser.
 ??  ?? Om man ikke nødvendigv­is trenger utstyret selv, så kan det vaere at man trenger det for å hjelpe andre, mener Christense­n.
Om man ikke nødvendigv­is trenger utstyret selv, så kan det vaere at man trenger det for å hjelpe andre, mener Christense­n.
 ??  ?? Husk å sjekke mønsteret på dekkene. Minimumskr­avet for vinterdekk er 3 millimeter (NAF anbefaler minimum 4 mm).
Husk å sjekke mønsteret på dekkene. Minimumskr­avet for vinterdekk er 3 millimeter (NAF anbefaler minimum 4 mm).
 ??  ?? Med gode forberedel­ser kan vinterens bilkjøring gå som en lek.
Med gode forberedel­ser kan vinterens bilkjøring gå som en lek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway